Vad är Naprapati? Vad gör en Naprapat?

Naprapati eller naprapatisk medicin är en form av manuell terapi som syftar till att återställa kroppens bindväv som täcker muskler och ben. Detta hjälper till att återställa din kropps rörelse till sin fulla potential, så mindre ansträngning och påfrestning uppstår och din smärta minskar. Naprapatiska tekniker utförs med låg hastighet, vilket innebär att mobiliseringen appliceras mer gradvis och säkrare.

Detta gör att du lättare kan acceptera behandlingen och behålla fördelarna längre. Naprapati har också ett unikt system för att behandla obalanser i ryggraden. Behandlingar är utformade för att öka integriteten hos din ryggrad och hälsa.

Ben, senor, brosk och andra bindväv gör att din kropp kan behålla sin hållning. De ger också strukturellt och metaboliskt stöd för dina organ och binder samman strukturer.

Med tiden kan dessa vävnader bli täta eller obalanserade, vilket leder till smärta och obehag.

Naprapatisk behandling kan hjälpa till att korrigera bindvävsrubbningar genom manuell manipulation och andra tekniker. Dessa inkluderar men är inte begränsade till:

 • Is- och värmeterapi
 • Kostrådgivning
 • Postural rådgivning
 • Terapeutiska övningar
 • Sporttejpning
 • Ultraljud
 • Ortopediska apparater
 • Dragning

Denna form av terapi kan minska eller eliminera behovet av operation och minska beroendet av läkemedel. Det är icke-invasivt och har inga negativa effekter. Till skillnad från traditionell medicin behandlar den grundorsaken till smärta och inte bara dess symtom.

Naprapatisk behandling jämförs ofta med myofascial frisättning. Även om de delar likheter, är naprapati mer komplex och omfattar ett brett utbud av tekniker.

Smärtbehandling är en betydande del av naprapatisk medicin och kan åtgärdas genom triggerpunktsfrisättning, träningsrehab eller kostförändringar.

Beroende på orsaken till din smärta kan en naprapat också rekommendera diatermi, elektrisk stimulering och andra behandlingsmetoder.

Bindvävsstörningar gör mer än att bara orsaka smärta. Om de lämnas oadresserade kan de påverka din flexibilitet och rörelseomfång, orsaka inflammation och hindra blodflödet.

Naprapater hjälper till att behandla dessa problem, vilket leder till bättre rörlighet och förbättrad livskvalitet. Upplever du problem med din rörlighet, smärta i muskler och vävnad bör du vända dig till en naprapat som kan hjälpa dig. Det finns naprapater i hela sverige, från naprapat i täby till naprapater i Jokkmokk.

Lindrar naprapatisk behandling smärta?

Kronisk smärta är ett av de vanligaste hälsoproblemen och drabbar upp till 40 % av vuxna. Detta tillstånd har kopplats till depression, begränsningar i dagliga aktiviteter och beroende av opioider.

Naprapater använder manuell manipulation och andra strategier för att behandla bindvävssmärta.

I en klinisk prövning minskade naprapatisk manuell behandling rygg- och nacksmärtor på kort och lång sikt. Försökspersonerna upplevde betydande förbättringar i smärtintensitet och återhämtning.

Denna terapi kan hjälpa mot ledvärk, ryggsmärtor, fibromyalgi och överbelastningsskador. Det är också föreskrivet för behandling av migrän, huvudvärk, fall och andra smärtsamma tillstånd.

Det som skiljer den från andra behandlingsmetoder är dess unika inställning till smärtbehandling.

Naprapater ser på varje patient som en unik individ. De försöker identifiera orsaken till hans eller hennes symtom och utveckla personliga behandlingsplaner.

En naprapatisk läkare kommer att använda olika tekniker för varje patient, beroende på deras specifika tillstånd. Dessa kan innefatta akupunktur, ledmobilisering, stretching, massage och mer. Kostrådgivning kan också hjälpa.

Näringsrådgivningens roll i naprapati

Dåligt ätande bidrar till smärta och inflammation. Socker, transfetter och bearbetade livsmedel försvagar kroppens naturliga försvar, såväl som dess förmåga att läka.

Med tiden kan en obalanserad kost leda till kronisk inflammation, en stor riskfaktor för ledvärk, artrit, gikt och andra försvagande tillstånd.

En naprapat kommer att fråga om dina livsstilsvanor, inklusive din kost och träningsrutin. Sedan kommer de att föreslå ändringar och rekommendera lämplig behandling.

En antiinflammatorisk kost kan till exempel hjälpa till att förebygga och minska ledvärk på lång sikt.

Om du kombinerar detta med stretching och rehabövningar är fördelarna ännu större. Detta tillvägagångssätt kan hjälpa till att öka ditt rörelseomfång, hålla dina leder flexibla och minska risken för skador.

Vem kan dra nytta av naprapatisk behandling?

Vem som helst kan ha nytta av naprapatisk behandling, oavsett ålder. Denna form av terapi är säker och ger både omedelbara och långsiktiga resultat.

Oavsett om du har knäsmärta, artrit eller kronisk trötthet, kan naprapati förbättra dina symtom och leda till en bättre livskvalitet. Teknikerna som används inom naprapati kan hjälpa till med följande tillstånd:

 • Smärta i nedre delen av ryggen
 • Nacksmärta och stelhet
 • Axelvärk
 • Spänningshuvudvärk
 • Migrän
 • Tennisarmbåge
 • Achilles tendinit
 • Neuropati
 • Diskbråck
 • Bursit

Naprapater är specialiserade på behandling av idrottsskador och andra problem som påverkar bindväven.

Under den första utvärderingen kommer de att fråga om dina symtom, matvanor, yrke och andra faktorer. Din familjehistoria och eventuella befintliga tillstånd kommer också att vara av intresse för läkaren.

Om det behövs kan din naprapat utföra en neurologisk undersökning, testa ditt rörelseomfång eller rekommendera ytterligare tester. Med denna information kommer han att utveckla en skräddarsydd behandlingsplan som möter dina behov.

Naprapatisk vård kan bli medicinens framtid

Smärta, vare sig den är akut eller kronisk, kan ta hårt på ditt liv och hindra dig från att göra saker du tycker om. Du kan ha svårt att sova, gå till jobbet, träna eller röra på dig.

Men det behöver inte vara så här.

Naprapatisk behandling är ett säkert, naturligt sätt att återställa din hälsa och minska eller eliminera smärta. Detta tillvägagångssätt har inga av de risker som är förknippade med kirurgi och receptbelagda läkemedel.

Relaterade inlägg