Springa på vintern – Bästa Tips & Guide

Springa på vintern - Bästa Tips & Guide

Att springa på vintern kan komma med en del utmaningar. Speciellt när temperaturen är långt under minussträcket och det ligger snö på marken. Samtidigt kan löpning på vintern vara väldigt uppfriskande och härligt om du är korrekt förberedd och utrustad.

Här är vår guide för att hålla dig motiverad och få ut det mesta av det kallare vädret.

Att springa på vintern kan vara tufft, vi förstår. När det fortfarande är mörkt ute och det är hård frost är tanken på att lämna din mysiga bostad inte direkt lockande. Men belöningarna när du kommer ut där är ofta större än på sommaren. Tysta stigar, knarrandet under dina fötter, det mjuka ljuset och det fantastiska spektaklet av snöiga kullar och frostiga fält gör vintern till en helt magisk tid för en löprunda.

Även om belöningarna utan tvekan är större, så är även riskerna och tröskeln för att ta sig ut högre. Det är mer sannolikt att du springer i mörker, hal terräng är vanligare, marken håller vanligtvis mer vatten, så det är inte ovanligt att komma tillbaka till ditt hus eller din bil med benen stänkta av lera eller nedblötta.

Men känslan av prestation när man springer på vintern är stor. Att ta på sig löparskorna och bege sig in i ett vintrigt landskap är utan tvekan ett äventyrligt sätt att tillbringa några timmar och återvända till ett varmt hus, en varm dryck och en underbar rykande het dusch är allt en del av upplevelsen.

Naturligtvis har du extra saker att bära med dig i din utrustning, så vinterlöpning i terräng kan ofta kännas mer som att gå på en riktigt snabb vandring, snarare än de superlätta löprundorna du kan prova på sommaren. Men sommar är sommar och vinter är vinter och det finns ingen anledning att inte njuta maximalt av båda. För att ha en bekväm löprunda är det viktigt att ha rätt utrustning och kläder, framförallt så att du inte fryser, men samtidigt inte svettas för mycket. Alla lager du har på dig är viktiga, från strumpor till tröjor, till ytterjackor. Välj björn borg kalsonger om du vill ha ett par kalsonger med skön passform och som andas väl.

Löpning på vintern: klä på dig lager

Som man brukar säga, det finns inget som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Ingenstans är det mer tillämpligt än med vinterlöpning. Att klä på sig för mycket eller lite kläder kan förstöra hela din springrunda, så se till att klä dig väl och på ett lämpligt sätt.

Det mesta av ditt fokus bör gå till att hålla din kärna varm. Investera i ett bra baslager eller två (du måste rotera dem). Merinoull är ett av de bästa tygerna att välja efter i detta avseende eftersom det naturligt leder bort fukt från kroppen, håller dig varm när det är kallt och svalt när det är varmt och har antibakteriella egenskaper som gör att den inte börjar att stinka efter några användningar. Det finns gott om bra syntetmaterial som också kommer att göra susen, men dessa är mycket mindre miljövänliga.

Ovanpå basen, använd en snygg löparjacka med ytterskal för att skydda mot väder och vind, lägg till en hatt eller öronvärmare, några handskar och ett par strumpbyxor av anständig kvalitet till mixen. Ett par lätta ullstrumpor är också smarta och håller dina fötter varma och torra.

Springa på vintern: jaga solen (om du kan)

Om du har ett flexibelt schema och kan gå ut och springa under dagen, organisera dina löpturer för lunchtid, när solen är som högst och som varmast. Det kommer inte bara att kännas bra, utan det kommer att hjälpa till att fånga den välbehövliga solen som vi inte ser så mycket under vintern och minska bristen på ljus.

Löpning på vintern: god belysning

Om du är på väg ut före gryningen eller på kvällen, glöm inte att lysa upp på ett annat sätt, med en pannlampa och reflexutrustning. Att se och bli sedd borde vara dina dubbla mål vid den här tiden på året.

Investera i en bra, lätt pannlampa som har utformats speciellt med nattlöpare i åtanke, så att den är lätt och praktisk att använda.

Om du springer när det finns en hel del is eller snö är en annan nödvändig utrustning ett par dubbar på dina skor. Sätt dem rakt över dina skor och bege dig ut utan rädsla för att halka och glida.

Löpning på vintern: njut av pausen från värmen

Du kanske tror att du inte gillar att springa i kylan, men ta en minut att spola tillbaka till de varma, fuktiga dagarna på sommaren. Vinterlöpning är så mycket bättre, det är det verkligen. Ditt tempo kan kännas lättare, du behöver inte leta efter de skuggigaste vägarna, och du kommer att avsluta springturen med energi, snarare än att vara helt dränerad och utmattad från värmen.

Lederna kommer oundvikligen att vara lite lugnare också, och det är alltid trevligt att vara ute i naturen på egen hand. Håll ögonen öppna och öronen öppna för olika vilda djur som dyker upp vid den här tiden på året.

Fullmånar på vintern kan vara spektakulära, och när du kommer hem, belöna dig själv med en värmande godbit som varm choklad för en avkopplande återhämtning.

Fortfarande skeptiker? Ge det ett par konsekventa veckor – vi är ganska säkra på att du kommer att göra det till en vana.

Relaterade inlägg