Ferritiskt rostfritt stål – Egenskaper och användning

Ferritiskt rostfritt stål – Egenskaper och användning –

Ferritiskt rostfritt stål är en specifik typ av stållegering. De klassificeras efter sin kroppscentrerade kubiska struktur, vilket betyder att 1/8:e atomen är arrangerad i hörnen av enhetscellen, ansluten till en gitterpunkt i mitten av strukturen. Ferritiska stål har ferromagnetiska magnetiska egenskaper.

Austenitiska stål, som uppvisar en ytcentrerad kubisk struktur, är antingen icke-magnetiska eller remanenta. Ferritiska rostfria stål är mest kända för sin utmärkta formbarhet, vilket gör dem till ett vanligt material för köksutrustning och bildelar.

Egenskaper

I allmänhet kännetecknas ferritiska rostfria stål av sin höga krom- och låga kol-halt. Många austenitiska rostfria stålsorter kan ersättas med ferritiska motsvarigheter om de uppvisar liknande egenskaper.

De är billigare på grund av deras lägre halter av krom och låga halter av nickel. Även om ferritiska stål inte är lika starka eller korrosionsbeständiga som austenitiska stål, definieras de av deras överlägsna svetsbarhet och tekniska egenskaper. De kan inte härdas genom värmebehandling men är lämpliga för kallbearbetningsbehandlingar.

Ferritiska stål kan delas in i 3 vanliga grupper och 2 speciella ferritiska kvaliteter:

Grupp 1 (Typ 409, 410, 420): Rostfria stål med en kromhalt på 10,5-14 % tillhör den första gruppen ferriter. De är inte lika motståndskraftiga mot korrosion som andra ferritiska stål, varför de är bäst lämpade för lågkorrosiva miljöer. På grund av sina relativt låga halter av krom är rostfria stål i denna grupp billigast.

Grupp 2 (Typ 430): Den mest använda typen av ferritiskt stål uppvisar större korrosionsbeständighet än typer av den första gruppen. Deras kromhalt sträcker sig från 14-18 %, vilket gör dem jämförbara med austenitiskt rostfritt stål av sort 304, den mest använda ståltypen. Typ 430 ersätter ofta 304 för inomhusapplikationer som hushållsenheter och köksutrustning eftersom den visar magnetiska egenskaper.

Grupp 3 (Typ 430Ti, 439, 441): Ferritiska stål från denna grupp visar en ännu högre halt av krom (14-18%). De definieras av deras smutssvetsbarhet, duktilitet och korrosionsbeständighet. De används bäst i områden med hållbarhet och låga underhållskostnader och kan även användas för utomhusapplikationer. Deras egenskaper överträffar till och med egenskaperna hos austenitiskt stål av grad 304, vilket är anledningen till att ferritiska stål från denna grupp används inom ett stort antal områden, såsom ventiler, avgassystem och tvättmaskiner.

Grupp 4 (Typ 434, 436, 444): För att öka korrosionsbeständigheten kan molybden tillsättas till de redan höga nivåerna av krom. Ferritiska stål av denna typ kan användas i mycket krävande miljöer, såsom vattentankar, avgassystem och utomhusapplikationer.

Grupp 5 (Typ 446, 445): Den sista gruppen inkluderar ferritiska rostfria stål med tillsatt krom- och molybdeninnehåll. Detta resulterar i ännu högre korrosionsbeständighet och lämpar sig bäst för områden med hög korrosion. Dessa kvaliteter är jämförbara med titanmetall när det gäller slitstyrka och är idealiska för värmeväxlare, varmvattenberedare och pannor.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg