Hur man gör ett Överlevnadsvattenfilter

Hur man gör ett överlevnadsvattenfilter »

Är det säkert att dricka detta vatten? Jag ställer mig den frågan ofta och oftast är svaret nej. Det finns ofta en risk att bakterier, kemikalier och patogener, speciellt Giardia, finns i vattnet. Regnvatten eller dagg som vilar på icke-giftiga växter som mossa är säkert att dricka som det är.

Det finns några sätt att bearbeta vatten för att göra det säkert att dricka: koka det, använda kemiska renare och filtrering. Den här artikeln ger tips om hur man gör och använder ett överlevnadsvattenfilter.

Vad gör ett överlevnadsvattenfilter?

Att passera vatten genom ett filter gör vattnet säkert att dricka. Men det duger inte med vilket filter som helst. Vattenfilter av hög kvalitet från en butik säkerställer att inga skadliga patogener eller mikroorganismer kommer in i ditt dricksvatten. Men ibland kanske det inte är ett alternativ att använda högkvalitativa vattenfilter köpta i butik. Få människor bär dessa med sig hela tiden. Problemet med köpta vattenfilter är också att de måste rengöras, eller så måste filtret bytas ut ganska ofta. Och du måste komma ihåg att bära den när du är ute och utforskar.

Filtrera vatten med det du har

Den grundläggande processen för filtrering av vatten i en överlevnadssituation är att ta bort skräp som jord, smuts, sediment, pinnar, löv och alla djur som lever i vattnet. För att skapa ett överlevnadsvattenfilter måste du samla olika material som småsten, sand, tyg och träkol.

Om du befinner dig i en överlevnadssituation, ta dig tid att tänka på vad som behöver göras. Ta reda på vad du har med dig och hur det kan användas till din fördel. De flesta som går vilse hittas inom 24 timmar. Så freaka inte ut! Tänk på att det inte är möjligt att filtrera saltvatten till drickbart sötvatten – oavsett vilken typ av vattenfilter du har.

Gör ett överlevnadsvattenfilter från grunden

Det första du bör tänka på när du samlar vatten är att tänka på hur snart du behöver dricka. Om du har tid, samla upp stående vatten i en behållare och låt det sitta i några timmar. Detta kommer att tillåta allt som flyter att stiga upp till ytan, och du kan skumma bort eventuellt skräp.

Om du har två behållare, prova den här metoden för att filtrera vatten: Ta den första behållaren och fyll den med vatten. Lägg sedan din skjorta eller något slags poröst lager över den andra behållaren. Lägg dina småsten ovanpå duken och filtrera vattnet genom att hälla det över stenarna och i behållaren. Ta sedan bort småstenen och lägg sand, ett finare material, ovanpå duken. Filtrera vattnet igen.

Slutligen är det mest effektiva sättet att filtrera på att krossa kol, lägga det på din trasa och låta vattnet rinna igenom det. Kolfilter tar bort sediment, många föroreningar och förbättrar smaken. Träkol används i butiksköpta vattenfilter för hem och ute på landet. Du kan göra ditt eget kol genom att göra en lägereld, täcka den med smuts och aska och låt den svalna helt. När den har svalnat krossar du den i små bitar. Häll vattnet genom kolet flera gånger.

Om det överhuvudtaget är möjligt, bygg ett redskap som kombinerar alla tre filtreringsstegen och låter vattnet flöda från ett material till ett annat. Detta kommer att göra vattnet gradvis klarare när du filtrerar det igen och igen.

Om du inte har en konstgjord behållare är vissa naturliga material bra alternativ. Bambu är ett utmärkt exempel. Den är ihålig i mitten och vatten kan lätt rinna igenom den. Det finns många andra växter med ihåliga centra. Använd dessa till din fördel. En ihålig stock kan vara ett bra alternativ. Lägg materialen (småsten, sand, tyg och kol) i lager genom de olika delarna av bambun eller stocken. Kom ihåg att tänka på vilka material du bär och kolla in din omgivning i alla överlevnadssituationer.

Detta bör ge dig en grundläggande insikt om hur du skapar ett överlevnadsvattenfilter. Inse att det fortfarande är möjligt att bli sjuk, även om du följer riktlinjerna i den här artikeln. Kontakta alltid en läkare efter att du har druckit tveksamt vatten.

Biverkningarna av patogener och mikroorganismer kommer att ta minst en vecka innan de börjar påverka dig. Om du är i en överlevnadssituation, håll dig hydrerad och oroa dig för dessa biverkningar senare.

When hell breaks loose – Stuff You Need to Survive When Disaster Strikes, av Cody Lundin
Survive, av Les Stroud

Water Purification: Improvised Charcoal Filter, som presenterades i maj/juni 2010 års nummer av Practical Seeking

Lämna ett svar

Relaterade inlägg