Guide till att göra det Perfekta Lägereldskaffet – Göra kaffe över öppen eld (Kokkaffe)

Det är något ganska fascinerande med att vakna upp i sitt tält tidigt på morgonen och hälsa på naturen med en kopp kaffe i handen. När vinden försiktigt borstar genom ditt hår och bär den välbekanta doften av nybryggt kaffe till näsan, tänker du för dig själv att det är precis vad du behöver för att börja dagen på rätt fot.

Kaffe är den där tidiga morgonkicken för många människor runt om i världen som ger ro och njutning. Och det är sant för campare också. Men många nybörjare som campare vet inte hur man kokar kaffe över en lägereld. Och de som gör det överbelastar sig antingen genom att ta med kaffebryggare eller gör otrevligt kaffe.

Om du känner att du tillhör en av dessa kategorier, oroa dig inte! Den här artikeln kommer att belysa allt du behöver veta om att göra kaffe över en lägereld så att du kan njuta av en rejäl kopp kaffe på ditt läger.

Hur gör man kaffe över en lägereld?

Det finns några sätt att göra kaffe över en lägereld. Vissa processer är ganska enkla, medan andra kan vara mer komplexa och kräver ytterligare utrustning. Nedan har vi sammanställt en lista över alla metoder som du kan använda för att laga kaffe utomhus, så att du kan få en uppfattning om vad du ska göra.

Snabbkaffe

Innan du blir arg bara av att tänka på tanken på att ta snabbkaffe på din campingresa, ge oss en stund att förklara.

Denna metod är i första hand för nybörjare som vill ha en varm kopp kaffe utan att behöva gå igenom besväret med att mala och brygga.

Allt du behöver göra är att värma upp lite vatten över din lägereld, tillsätta ditt snabbkaffe till det, blanda väl med en sked, och du är klar! Denna metod är mycket enkel och kräver ingen teknik eller utrustning alls.

Kokkaffe

Detta är den vanligaste metoden att brygga kaffe över en lägereld. För den här metoden behöver du grovt nymalet kaffe, vatten, en liten kastrull, kittel, eller vattenkokare, en måttbägare och naturligtvis – en lägereld. Tillsätt först vatten i din kittel och se till att mäta upp det.

Placera sedan kitteln ovanpå lägerelden och låt den koka upp. Ta bort grytan efter att vattnet börjar koka och låt stå i 30 sekunder. Tillsätt sedan två matskedar kaffe för varje 8 uns vatten.

Rör om ordentligt och låt grytan stå i 2 minuter. Gör detta en gång till. När 4 minuter har gått, strö lite kallt vatten för att hjälpa kaffet att lägga sig i botten av kitteln. Häll slutligen upp kaffet i din kopp samtidigt som du ser till att kaffesumpen stannar i botten. Det är så man gör kokkaffe. Denna metod kommer att producera ett mycket robust och kraftigt kaffe, vilket kanske inte är allas preferenser.

Franskt presskaffe

Om du vill göra rikt, utsökt kaffe på morgonen, måste du välja den franska pressmetoden. För denna metod måste du investera i en fransk presscylinder.

Men vanliga franska presscylindrar är gjorda av glas. Detta är inte säkert att använda utomhus då det alltid finns risk för att cylindern går sönder. Istället måste du skaffa specialiserade tåliga franska campingpresscylindrar för att vara på den säkra sidan. Förutom den franska pressen behöver du även vatten, en kanna och grovmalet kaffe. Börja med att hälla vattnet i grytan och koka upp det.

Häll sedan några deciliter varmt vatten i den franska pressen och virvla runt det för att fördela värmen jämnt. För varje 1.5dl vatten måste du lägga till två matskedar malet kaffe i den franska pressen och sedan lägga till vatten som är något under koktemperaturen. Sätt fast det franska presslocket säkert och låt kaffet dra i cirka 4 till 5 minuter. Tryck sedan långsamt in kolven i cylindern, varefter du har nybryggt kaffe.

Använder en perkolator

Till vårt sista inlägg kommer vi att prata om det urgamla sättet att göra kaffe – genom att använda en perkolator. Denna metod kräver en perkolator med filter, skaft & glödlampa, vatten och kaffe.

Fyll först perkolatorn med vatten tills den når precis under silkorgen. Placera sedan filtret på skaftet i grytan och tillsätt sedan två matskedar vanligt malt kaffe i silkorgen för varje kopp vatten du lägger i perkolatorn. Efter det sätter du toppen på filtret och lägger locket på grytan. Ställ perkolatorn över lägerelden och vänta tills vattnet kokar. När du hör vattnet koka, flytta perkolatorn bort från elden och låt den vila i 5 till 10 minuter.

Hur bygger man rätt eld för att göra det perfekta lägereldskaffet?

För att göra det perfekta lägereldskaffet måste du göra rätt lägereld. Processen är enkel eftersom du bara behöver följa stegen för att göra en vanlig lägereld. Ta lite fnöske, samla lite ved runt det och tänd sedan på fnösket för att starta elden. Den idealiska lägerelden bör vara liten och varm. När du tänder lägerelden, låt den brinna i några minuter utan att lägga till ytterligare ved. Samla istället ihop en kolbädd och placera den i en liten cirkel runt elden så att värmen stiger direkt till grytans yta.

Hur får man ut sump ur kaffet?

Att göra lägereldskaffe kan lämna dig med mycket kaffesump. Detta kan lämna en obehaglig smak för många människor. Det finns dock två enkla metoder som du kan följa för att bli av med detta. Du kan antingen skumma toppen av ditt kaffe och ta bort överflödigt kaffesump så. Annars kan du tillsätta lite kallt vatten, låta kaffesumpen sjunka till botten av koppen och sedan försiktigt hälla upp det malda kaffet i en annan kopp utan att störa botten.

Avslutande tankar

Det finns massor av andra metoder som du kan följa för att göra kaffe över en lägereld. Men totalt sett var dessa metoder de som gav de bästa resultaten för oss. Kom ihåg att alla dessa metoder kräver olika lång tid. Så, planera ut hur mycket tid du har på dig att koka kaffe innan du måste ge dig ut på stigarna igen.

Med det sagt behöver du inte känna dig överväldigad när du lagar lägereldskaffe eftersom det finns både enkla tekniker för nybörjare och mer avancerade tekniker för veterancampare. Du är fri att välja den teknik som passar dig bäst.

Relaterade inlägg