Är det Säkert att Tälta? Allt du Bör Veta

Är det Säkert att Tälta? Allt du Bör Veta

Tanken på att sova i ett tält utan några hårda väggar för att skydda dig kan kännas skrämmande.

I filmerna hittar campare yxmördare i sina tält. Andra campare slits isär av arga björnar och till och med vargar. En backpacker som sover i ett tält kan till och med behöva avvärja häxor och andra övernaturliga varelser.

Utöver allt detta finns det verkliga faror som folk kan behöva oroa sig för.

Så vi måste fråga oss själva, är det säkert att sova i tält? Enligt statistik från FBI och justitiedepartementet är det mindre troligt att du blir offer för ett brott när du sover i ett tält på allmän mark än när du sover hemma.

Siffrorna bakom detta är också ganska dramatiska

Under 2014 rapporterade National Park Service i USA 360 ​​våldsbrott. För att sätta denna siffra i perspektiv besökte nästan 300 miljoner människor nationalparkerna i USA det året.

Det betyder att du hade en risk på 0,00012 % att bli offer för våldsbrott i en nationalpark det året. Tänk också på att de flesta av offren för dessa brott inte sov i ett tält när de blev offer.

Utanför parkerna begicks 1 165 383 våldsbrott i USA. Av de 320 000 000 människor som bor i USA är denna siffra fortfarande inte dålig men det sätter din chans att bli offer för ett våldsbrott på 0,3 %. Tänk också på att 1 av 5 av dessa våldsbrott kommer att inträffa i eller runt ditt hem.

Vid det här laget har vi konstaterat att det är säkert att sova i ett tält så jag kommer inte att tråka ut dig med mer statistik.

Hur man håller sig säker när man sover i ett tält

Den verkliga frågan vi måste ställa oss är inte om det är säkert att sova i ett tält eller inte. Vi vet att det nästan alltid är säkert att sova i tält, så vi behöver bara fråga oss själva, hur kan vi göra det ännu säkrare?

Här är tio tips du kan använda för att vara säker när du sover i ett tält.

 • Sätt upp ditt tält på rätt plats.
 • Ta inte med mat in i ditt tält.
 • Håll ditt tält stängt hela tiden.
 • Ta med dina sprayer.
 • Kontrollera klimatet i ditt tält.
 • Orsaka inte tältbränder.
 • Välj ett område med låg brottslighet att slå läger i.
 • Undvik och deeskalera.
 • Ta med dig din hund.
 • Undvik att campa ensam.
 • Slå upp ditt tält

En av de främsta farorna med att sova i ett tält är det faktum att du inte har en solid barriär mellan dig och naturen. Det betyder att du måste vara försiktig så att du inte slår upp ditt tält nära träd med döda grenar på eller nära områden som kan vara benägna att ras.

Du måste också se till att du inte slår upp ditt tält i ett område som är utsatt för översvämning. Lågt liggande områden som raviner eller uttorkade flodbäddar kan snabbt och enkelt tvätta bort dig medan du sover.

Naturligtvis kan det också vara problematiskt att slå upp ditt tält högt upp på ett berg. Sätt upp ditt tält på den högsta punkten under en storm och du kommer dramatiskt att öka dina chanser att bli träffad av blixten.

Andra saker att tänka på när du slår upp ditt tält är din närhet till djurhålor, insektsbon och vattenkällor. Det betyder att när du campar på stranden, kommer du att vilja överväga hur nära du är havet och när du är i skogen, vill du överväga hur nära du slår upp ditt tält för att elda myrbon, bålgeting bon och andra varelser som kanske vill bita eller sticka dig medan du sover.

Ta itu med lägermat

Ta aldrig med mat in i ditt tält och överväg att laga maten utanför ditt tält.

Bilcampare på en camping har ofta matskåp som de kan placera maten i. Alternativt kan det finnas en plats där de kan sätta upp maten.

Många statliga och nationalparker tillåter dig att laga din mat på din camping, men du vill kolla med din anläggning innan du gör det.

På fjället eller liknande skulle jag råda dig att aldrig laga mat på din campingplats. Dofterna du genererar kan locka djur att komma på besök och matdofterna kan sluta fastna i ditt tält långt efter att du har avslutat din måltid.

Varför du bör hålla ditt tält stängt

En varm dag kan det tyckas praktiskt att lämna tältdörren öppen för att släppa ut den varma luften och den kalla luften. Ge inte efter för denna frestelse.

Lämna ditt tälts dörr öppen och du kommer att bjuda in alla myggor, fästingar, skorpioner, spindlar och myror i området att stanna i. Du kan till och med få besök av en lokal mus eller orm. Inget av dessa djur gör bra husgäster.

Ta med dina sprayer

Att hålla ditt tält stängt är inte det enda du kan göra för att hålla djur och insekter ute. Du vill också ta med dig insekts- och djursprayer.

Björnspray är inte bara för när du campar med björnar. En bra björnspray kan hjälpa till att avskräcka människor såväl som andra potentiellt aggressiva djur som vilda hundar, prärievargar och vargar.

Kontrollera ditt klimat

Ett blött tält kan snabbt bli ett dödligt tält.

Fukt är inte det enda du behöver hantera heller. Extrem värme och extrem kyla kan båda vara farliga för din hälsa.

Tänk också på det faktum att du inte nödvändigtvis behöver göra ditt tält varmt på vintern. Istället kanske du vill behålla fokus på att hålla dig varm.

Kom ihåg att det inte spelar någon roll om ditt tält är under fryspunkten om du är säker och varm i din sovsäck och sovkläder.

Uppmuntra inte bränder

Det främsta sättet att minska tältbränderna är att helt släcka dina bränder varje natt.

En enda glöd kan snabbt sätta eld på ditt tält. Som tur är är det lätt att undvika att bränna sig i tältet medan du sover.

Istället för att låta din eld brinna ut av sig själv, släck den själv innan du går och lägger dig. Gör det genom att hälla vatten över den. Allt mindre och du riskerar att elden tänder igen även efter att du tror att den har dött ut.

Ett annat sätt att undvika tältbränder är att vägra göra något inuti ditt tält som kan orsaka en tältbrand. Använd till exempel inte din campingspis i ditt tält och använd inte en tältvärmare om du inte kan göra det på ett säkert sätt.

En tältkamin kan användas inuti ett tält med säkerhet men bara om du använder rätt tält med den.

Många glömmer också att en tältkamin inte kan övervakas om du går och lägger dig. Använd bara en värmare i ditt tält när någon är vaken och i närheten för att hålla ett öga på det.

Tänk på brottsligheten

Statliga och nationalparker är inte de enda platserna du kan sova i ett tält. Vissa människor sover i skogsområden, andra sover på privata campingplatser, och vissa människor sover till och med ute i skogen enligt allemansrätten.

För det första, sov inte vid sidan av vägen. Se till att ditt tält är satt upp tillräckligt långt bort från vägen så att du inte kan ses av förbipasserande. Bara detta steg kommer att minska dina chanser att falla offer för ett slumpmässigt möjlighetsbrott.

Överväg också att titta på brottskartor över områdena du ska sova i. Om ett område är känt för sin brottslighet utanför campingområdena, har det förmodligen också höga brottsfrekvenser inom dem.

Undvik, undvik och deeskalera

Även om det inte är vanligt har vissa människor blivit offer när de sover i sina tält. I vissa fall hände detta på grund av något som sagts eller gjorts tidigare på kvällen.

En man bråkar till exempel med de fyllon som bor på campingen bredvid. Senare på natten bestämmer sig dem för att attackera honom i hans tält medan han sover.

Undvik situationer som denna genom att undvika argumentet i första hand. Undvik situationer som denna genom att helt enkelt packa ihop och gå. Deeskalera situationer som denna genom att sluta fred innan du går och lägger dig.

Ta med lite sällskap

Din familj, dina vänner eller till och med din hund kan alla göra det säkrare och roligare att sova i ett tält.

Har du aldrig funderat på att campa med din hund tidigare? Kolla in mitt inlägg om camping med hundar!

Många hundar är fantastiska camping- och ryggsäckskamrater och de ger säkerhetsfördelar till bordet som människor helt enkelt inte kan ta med. Till exempel kan en hunds överlägsna hörsel och luktsinne varna dig för fara långt innan någon människa kanske känner igen det överhängande hotet.

Är det säkert att lämna mitt tält på min camping?

De flesta lämnar sina tält på sin camping utan rädsla för stöld. För att stjäla ditt tält måste en person helt och hållet ta ner det och packa ihop det innan någon märkte dem, så det finns en stor risk att åka fast.

Samma regel gäller inte för föremålen inuti ditt tält. En person kan snabbt och enkelt duka in i ditt tält och ta tag i din utrustning utan att bli märkt. Av denna anledning är det alltid en bra idé att ta med dig dina värdesaker eller att låsa in dem i bilen.

Angriper djur tält?

Det har förekommit rapporter om björnar och vargar som attackerat tält.

Med detta sagt är dessa incidenter extremt sällsynta och i nästan alla fall är du säkrare att sova i ett tält än om du sover utanför ditt tält.

Är det säkert att sova ute utan tält?

Att sova utomhus utan tält är vanligtvis säkert men du måste oroa dig för vissa saker som du inte behöver oroa dig för inuti ett tält. Till exempel kommer en person som sover utan tält att vara mer sårbar för myror, fästingar, myggor, spindlar och ormar.

Relaterade inlägg