Allt du behöver veta om Black Friday

Allt du behöver veta om Black Friday

Den sista fredagen i november infaller Black Friday, en numera internationell shopping- och readag. Känner du till hur Black Friday uppkom, hur den strandade i Sverige och hur mycket svenskarna egentligen shoppar den här dagen? I den här artikeln kommer vi här på ReviewsBird att berätta allt om Black Friday och tipsa hur man kan gå till väga för att få ut det mesta av Black Friday.

Hur uppkom Black Friday?

Shoppingdagen Black Friday kan jämföras med vår mellandagsrea men den uppkom i samband med Thanksgiving i början av 1960-talet i Philadelphia, USA. Tacksägelsehögtiden Thanksgiving infaller den fjärde torsdagen i november. Då reser de flesta amerikaner till sina släktingar och fredagen efter högtiden blir en klämdag.

Trots att Black Friday inte är en officiell helgdag håller många arbetsplatser och skolor stängt i alla fall. Under denna klämdag insåg butiksägare att folk gärna shoppar och startar julhandeln. Ur denna insikt föddes Black Friday. Black Friday spred sig till övriga världen i samband med den ökande näthandeln som ledde till att kunder utanför amerikanska gränser kunde dra nytta av rean i olika nätbutiker.

Namnet Black Friday tros ha uppkommit, eller bara berättats för att göra Black Friday mer intressant, från vinsten butiksägare gör på den kända readagen. Vinsten kunde vara så kännbar att bokföringen som tidigare sett ut att gå på förlust med röda siffror, gör en omvändning och siffrorna står med svart igen.

Hur stort är Black Friday i Sverige?

Black Friday har inte uppmärksammats innan 2010-talet i Norden men i samband med den ökade näthandeln spred sig den amerikanska readagen även till Norden. År 2013 hade några svenska nätbutiker specialerbjudanden vilket ledde till en ökad försäljning på 100% på Black Friday jämfört med en vanlig fredag. Redan nästa år, 2014, meddelade 45 svenska nätbutiker att de har rea i anknytning till Black Friday. Då var ökningen av försäljningen genom näthandeln över 50% på Black Friday.

Man ser en liknande utveckling även i de övriga nordiska länderna där Black Friday också numera är ett välkänt begrepp.

Numera uppmärksammas Black Friday av de flesta nätbutiker. Dagen har också utvecklats till att kallas Black Week, en hel vecka av specialerbjudanden, och fortsätter med den asiatiska motsvarigheten, nätshoppingens egen dag Cyber Monday. Svenskarna köper helst elektronik och mode under Black Friday visar statistiken.

Var tredje svensk köper julklappar på Black Friday. Julhandeln anses vara en bidragande orsak till att Black Friday har blivit så populärt världen över. Vem vill inte fynda fina gåvor till rabatterade priser?

4 tips på hur du hittar bra rabatter på Black Friday

Hur ska man då gå till väga för att hitta de bästa produkterna och de bästa specialerbjudandet? Ett hett tips är att förbereda sig.  Om man vet vad man söker är det större chans att man hittar dessa på rea på Black Friday. Numera är det faktiskt så att de allra flesta butiker, både fysiska och på nätet, uppmärksammar Black Friday och erbjuder sina kunder specialerbjudanden i anknytning till detta.

1. Prenumerera på nyhetsbrev från butiker

Man kan till exempel prenumerera på nyhetsbrev från olika nätbutiker för att få information om deras specialerbjudanden i god tid. Man kan också kika i på nätsidan innan för att se om de gör reklam för specialerbjudanden som är på kommande.

2. Använd dig av gilla/spara funktion 

Ett annat bra tips är att använda sig av gilla eller spara funktionen som många nätbutiker har idag. Då kan man i god tid innan Black Friday spara de produkter man hoppas ska vara på rabatt och komma åt dessa lätt då det gäller.

3. Surfa runt på internet som aldrig förr

Man kan givetvis också köra impulsshopping och surfa runt för att se om man hittar något intressant. Hur man än väljer att göra är det bra om man på ett ungefär vet vad en produkt kostat innan rean. Endast så kan man avgöra om man verkligen gjort ett fynd eller inte. Att läsa den lilla finstilta texten är heller aldrig fel så att man inte går i en fälla och konsumerar över sina tillgångar.

4. Shoppa från internationella onlinebutiker 

Eftersom Black Friday är internationellt känt så kan man också fynda genom att besöka nätbutiker utanför Sverige, kanske sportutrustning från Finland eller bergsklättring produkter från Norge?

Sammanfattningsvis kan man säga att Black Friday kommit för att stanna, sedan återstår det att se om Black Friday tar över våra andra stora rea dagar. 

Det sista tipset från oss är, om du tänker införskaffa något nytt inom snar framtid, vänta till Black Friday. Du kan spara hundratals kronor om den produkt du söker råkar vara på rea just den dagen beroende på hurudan produkt du är ute efter. Black Friday är också en bra dag att hjälpa tomten på.

Relaterade inlägg