5 Roliga Fakta om Flaggor

5 Roliga Fakta om Flaggor

Flaggor används i en rad olika sammanhang och är inte bara förknippade med länder. I det vardagliga livet ser vi flaggor som används som politiska symboler, flaggor som används i sportsammanhang och flaggor som är en del av läktarkulturen runt stora sporter som fotboll och ishockey. Låt oss peka på fem roliga fakta om flaggor som du kanske inte kände till. 

För den som är extra intresserad av flaggor finns allt man behöver veta om flaggor på https://allaflaggor.nu/, och även om det inte är ett specialintresse finns det mycket intressant med flaggor. Det är en symbol som syns i så många olika sammanhang och som kan ha så olika stor betydelse och laddning. 

Men låt oss peka på fem roliga fakta om flaggor som du kanske inte hade koll på. 

1. Flaggor i sportsammanhang

I många olika sporter, inte minst inom racing, använder man sig av flaggor. På en racingbana, däribland Formel 1, använder man olikfärgade flaggor för att signalera olika saker till förarna. Då hastigheterna kan vara uppe i hundratals kilometer i timmen behöver man kommunicera på ett enkelt och tydligt sätt. Det finns mängder med olika färger, exempelvis: 

  • Gul flagga: Den visas när det finns en fara vid banan. 
  • Svart flagga: Den visas när en förare har blivit diskad. 
  • Svartvitrutig flagga: Den visas vid mållinjen när det pågående loppet är slut.

2. Mars har en egen flagga

Röd, grön och blå. En märklig färgkombination, kan tyckas, men det är också den flagga som Mars-gemenskapen har godkänt som den flagga som ska representera planeten Mars. Det är ingen officiell flagga än, men om du ser denna färgkombination kan du ha vaknat upp på Mars. 

3. Vit flagga är internationellt erkänt 

Det finns inget land som har en helvit flagga. Anledningen till det är att den helvita flaggan är ett internationellt erkänt tecken för vapenvila eller vapenvila med begäran om förhandling. Den kan också användas för att meddela reträtt under en väpnad konflikt. 

4. Nepals flagga är unik i sitt format 

När du tänker på flaggor tänker du förmodligen med rektangulära färgade flaggor som viftas i skyn? Men faktum är att Nepal inte har en rektangulär flagga. Det är den enda erkända icke-rektangulära flaggan i hela världen. I grunden är Nepals flagga snarare en vimpel, som är en kombination av två vimplar. Rött och blått är färgerna, och 2008 tog man bort de mänskliga ansikten som tidigare prydde flaggan. 

5. Dannebrog är världens äldsta flagga

Danmarks flagga kallas Dannebrog och nu har man lyckats härleda denna färgkombination tillbaka till 1200-talet. Redan då använde Danmark alltså Dannebrog som sin flagga. Det gör den till den äldsta kända flaggan i världen. Alldeles uppenbart har den danska flaggan varit inspiration för andra skandinaviska länder, däribland Finland och Sverige, med sitt kors mot en enfärgad bakgrund. 

Relaterade inlägg