5 grundläggande Överlevnadsfärdigheter

5 grundläggande överlevnadsfärdigheter »

Det finns gott om överlevnadstekniker, men det finns fem grundläggande överlevnadsfärdigheter som alla som ger sig ut i naturen bör förstå och vara fullt medvetna om deras potentiella behov och användning.

Detta är bara en kort översikt, inte en fullständig förklaring av alla krav och artiklar som krävs i varje kategori. En av de viktigaste delarna för överlevnad är mellan dina öron – din hjärna. Av alla överlevnadstekniker är den viktigaste ATT INTE FÅ PANIK, använd ditt förstånd och öva på alla delar av de fem grundläggande överlevnadsfärdigheterna innan du kan behöva förlita dig på dem.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 1 : Eld

Eld är kungen av överlevnadstekniker! Eld kan rena vatten, laga mat, signalera till räddare, ge värme, ljus och komfort. Det kan också hjälpa till att hålla rovdjur på avstånd och kan vara en mycket välkommen vän och följeslagare. Som en överlevnadsteknik är det en som är väsentlig.

Varje person som ger sig ut i naturen bör ha minst två sätt att starta eld med dem – ett på sig hela tiden och det andra med sin utrustning. Några små bränder ger mer värme än en stor eld. Samla ved du tror att du kommer att behöva för natten och samla sedan in samma mängd igen, erfarenheten visar att du kommer att behöva det.

Spara bränsle genom att göra en ”stjärneld”; där ändarna på stora stockar endast möts i elden, tryck inåt allt eftersom mer bränsle behövs. Gör en reflektor av din rymdfilt på den bakre väggen av ett skydd för att reflektera värmen från din överlevnadseld till din rygg, sitt mellan elden och baksidan av din skyddsvägg.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 2: Skydd

Skydd är överlevnadstekniken genom vilken du skyddar din kropp från överdriven exponering från sol, kyla, vind, regn eller snö.

Allt som tar bort eller ökar din totala kroppstemperatur kan vara din fiende. Kläder är den första raden av skyddsrum, ha rätt kläder för rätt miljö. Ha alltid en hatt. Gör vad du kan för att hålla lagret närmast kroppen torrt. Lager fångar luft och är varmare än att bära ett tjockt plagg. Lägg inte ner energi på att skapa ett skydd om naturen ger det. Öva på att bygga ett snabbt skyddsrum om du inte kan hitta din campingplats, vänta inte tills du behöver göra en. Använd en utrymmesfilt för att förhindra fukt, för att isolera ditt skydd eller för att svepa in dig i en sittande eller hukande position för att koncentrera din kroppsvärme.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 3: Signalering

Signalering är unik bland överlevnadstekniker genom att det ger dig medel och förmåga att uppmärksamma alla potentiella räddare om att du är i behov av hjälp. Eld, blinkande ljus, ljusa färgmarkörer, flaggor, speglar, visselpipor kan alla hjälpa dig att hittas.

Tre bränder i triangulär form är en igenkänd nödsignal. Sätta försiktigt dina signalbränder för att förhindra antändning av ditt omgivande område. Använd vanliga signalspeglar endast när du kan se ett flygplan eller människor på avstånd. Använd ett nödblixtljus på natten för att fånga uppmärksamheten från de som kan vara i området. Gör rökig eld med organiskt material över elden under dagen för att väcka uppmärksamhet. Lägg ut markmeddelanden för att signalera till luften i ett öppet fält, SOS från stenar, stockar eller färgade kläder, vad som än kommer att ses mot bakgrunden. De flesta sök- och räddningsparter använder flygplan som primär synmetod.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 4: Mat och vatten

Mat och vatten är avgörande för din överlevnad. Ransonera din svett, inte ditt vattenintag. Du kan leva upp till tre dagar utan vatten. Ät INTE växter du inte känner till. Drick aldrig urin. Utgå alltid från att du behöver extra mat och vatten när du planerar din resa. Packa energibars och godis i fickorna hela tiden, för säkerhets skull.

Om möjligt koka allt vatten 10 minuter plus en minut för varje 300 meter över havet. Sila vatten genom din näsduk för att ta bort stora partiklar. Försök att dricka endast när det är kallt på kvällen. Vänta aldrig tills du är utan vatten för att samla upp det. Ha några zip-lock påsar för att samla upp och förvara vatten. Ät aldrig vilda bär som du inte kan identifiera. Du kan fånga upp regnvatten i din rymdfilt genom att lägga ut det i ett dike.

Grundläggande överlevnadsfärdighet 5: Första hjälpen

Första hjälpen som överlevnadsteknik är inte bara de grundläggande medicinska behoven, det är det primära sättet på vilket du agerar för att överleva. FÅ INTE PANIK, förbli lugn och gör vad du måste göra för att ta hand om dig själv. STOPP betyder sitta, tänka, observera och planera.

Det är det mest intelligenta du kan göra när du inser att du är vilse eller strandsatt. Det viktigaste är att hålla din hjärna fungerande rationellt, detta är grundläggande första hjälpen för att överleva. Analysera dina behov före varje resa, skapa en medicinsk checklista och ha alltid med dig ett litet personligt kit.

De flesta överlevnadssituationer kräver bara påklädning för små skärsår, blåmärken och personliga medicinbehov, se till att du vet vad du har med dig och hur du använder det. Överpacka inte, packa det du känner att du behöver ha med dig hela tiden. Förhindra hypotermi genom att isolera dig själv i en rymdfilt. Koncentrera dig på att bli hittad, packa en bild på din familj med din utrustning för att påminna dig om anledningarna till att förbli lugn och att överleva.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg