Kan man Koka Vatten i en Plastflaska?

Kan man koka vatten i en plastflaska? – Överlevnad Sullivan

När du är ute i vildmarken är det möjligt att du kan behöva ta vatten från en sjö eller flod för att fylla på dina flaskor – om du har tillgång till dem. Med det sagt kan du inte alltid dricka det direkt; det kan finnas alla möjliga läckra saker i den som gör dig sjuk.

Ett sätt att komma runt problemet är att koka vattnet för att döda bakterierna. Vanligtvis skulle du använda en kruka men vad händer om du inte har en kruka med dig?

Hur är det med plastflaskor? Vi får alltid höra att man inte ska bränna plast eftersom det kan avge giftiga ångor, men kan man faktiskt koka vatten i en plastflaska?

Ja, du kan koka vatten i en plastflaska, även om det inte rekommenderas. Det är lätt nog att göra, men det finns risk för att plasten släpper ut giftiga ångor i både luft och vatten. Dessutom smakar vattnet i sig hemskt.

Att bränna plast är i allmänhet en dålig idé

Processen att koka vatten i en plastflaska involverar användning av eld och vanligtvis är plastförbränning något vi avråds från att göra.

Anledningen är att det kan avge giftiga ångor som kan göra dig bestämt sjuk. Plast innehåller en kemikalie som heter Bisfenol A (BPA) och kemikalier som kallas ftalater.

BPA är en klar fast substans som används i foder med mat- och dryckesburkar samt i vissa plaster. Det används också för att göra termiskt papper (som det du hittar i försäljningskvitton) och vissa epoxi- och vinylhartser.

Det finns en debatt om huruvida det är en hälsorisk eller inte, men det är förmågan att efterliknar östrogen och förekomsten av vissa steroider gör att kemikalien binder till vissa celler i kroppen och stör det endokrina systemet.

BPA påverkar också reproduktionssystemet och det finns några studier som kopplar kemikalien till cancer .

Ftalater är kemikalier som tillsätts plast för att öka hållbarheten, flexibiliteten, transparensen och deras allmänna livslängd. Tyvärr finns det också betydande hälsorelaterade problem med dessa kemikalier.

Precis som BPA påverkar ftalater de endokrina och reproduktiva systemen genom att hämma produktionen av hormoner, minska upphetsning och tillfredsställelse (hos kvinnor) och minska fertilitet hos män – men det har inte funnits några konkreta bevis för detta.

Hur man gör det

Processen att koka vatten i en plastflaska är mycket enkel. Du tänder en eld och placerar flaskan med vatten i elden; flytta runt flaskan då och då för att få en jämn värme. Du kan lämna locket på – löst fäst – eller ta bort det; vattnet kommer att koka åt båda hållen men det kommer att koka snabbare om locket är på.

En varning om du bestämmer dig för att göra detta, se till att du gör det utomhus; att göra det inomhus kan lägga till onödiga säkerhetsrisker.

Jag bestämde mig för att prova

Nyligen gjorde jag en artikel om metoder för att koka vatten utan kastrull och en sådan metod gick ut på att ta en läskflaska, fylla den med vatten och stoppa in den i en eld för att koka.

Som jag sa tidigare, anses detta generellt vara en dålig idé och vi blir alltid tillsagda att INTE göra det. Med det i åtanke var jag lite skeptisk, så jag bestämde mig för att prova det…du vet…för vetenskapen.

Det tog lite tid att göra men jag fick igång elden och satte upp min flaska lätt. vinkel mellan några av stockarna. Till en början hade jag locket på flaskan, men så småningom tog jag bort det.

Till en början placerades det framför brasan med några stockar som höll den borta från lågorna, jag flyttade runt stockarna lite och placerade flaskan närmare värmen.

Deformation orsakad av värme

Jag såg efter deformation och missfärgning, men min främsta oro var möjligheten av giftiga ångor. Efter ungefär en minut började värmen orsaka deformation i flaskan och ånga började komma ut ur toppen.

Detn slutliga domen

Så, den slutliga domen? Ja, du kan koka vatten i en plastflaska. Kan du dricka det? Typ; det smakar hemskt och det är förmodligen inte särskilt bra för dig men om du är i en desperat situation utan något annat alternativ, då det är bättre än ingenting.

Avslutningsvis hoppas jag att du gillade artikeln och tyckte att den var informativ. Som alltid, tack för att du läser så ses vi i nästa snart.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg