Spara Tusenlappar – Jämför och byt till Billig Bilförsäkring [Tips & Råd]

Spara Tusenlappar - Jämför och byt till Billig Bilförsäkring [Tips & Råd]

Om du har en bil och vill köra den är du lagligt skyldig att försäkra den. Tyvärr är det inte billigt att försäkra en bil. Genomsnittlig bilförsäkring kostar cirka 10.000kr per år och många förare betalar mycket mer.

Men bara för att du behöver en bilförsäkring betyder det inte att du måste låta den här räkningen kosta en förmögenhet. Det finns många sätt du kan sänka dessa kostnader och göra bilförsäkringar billigare.

Undrar du hur man sparar pengar på bilförsäkringen? För att komma igång har vi samlat några enkla, snabba steg du kan ta för att minska dina bilförsäkringskostnader.

Titta på din nuvarande försäkring och överväg dina behov

Ta först en titt på dina nuvarande bilförsäkringar för att se hur mycket täckning du har och vad du redan betalar. Dina bilförsäkringspremier bestäms till stor del av de typer och belopp av täckning som din bilförsäkring ger.

Många bilförsäkringar inkluderar:

  • Kollisionsskydd
  • Skador
  • Kroppsskadeansvar
  • Personskadeskydd
  • Omfattande täckning
  • Oförsäkrad bilisttäckning

Generellt brukar man tala om tre huvudtyper av försäkring. Trafikförsäkring, halvförsäkring, och helförsäkring.

Alla förare kommer inte att behöva alla dessa typer av täckning, och gränserna för var och en kan variera ganska mycket. Fundera på om det finns typer av täckning du kan skära ner på till lägre premier.

Jämför olika bilförsäkringar

Ett av de bästa tipsen för att minska dina försäkringskostnader är att du jämför billiga bilförsäkringar.

Om ditt nuvarande bilförsäkringsbolag inte erbjuder dig så mycket kan det vara dags att börja leta efter bättre priser. Detta är också ett viktigt steg om du precis har köpt en bil och behöver få den försäkrad.

Du kan prata med försäkringsbolaget, men du kan också enkelt leta runt och få offerter själv genom att välja en rad försäkringsgivare. Bestäm dig för vilket bilförsäkringsskydd du vill ha och samla sedan in offerter på bilförsäkringar från varje företag. Du kan se vem som är villig att erbjuda dig den bästa bilförsäkringen för den täckning du behöver.

Samtidigt har det dykt upp allt fler plattformar och hemsidor som gör det enklare än någonsin att jämföra bilförsäkringar. Dessa plattformar sammanställer erbjudanden och kostnader för olika försäkringsbolag för att ge dig en god överblick över de bästa erbjudandena.

Vidare sparar även paketering av dina försäkringar pengar. Om du har flera försäkringar, eller kanske är underförsäkrad, överväg att kombinera eller lägga till försäkringar för att spara pengar. Hemförsäkring, bilförsäkring, och andra typer av försäkringar kan ibland bakas ihop hos samma försäkringsbolag för att ge dig paketrabatter.

Att köpa försäkring är ett krångel, så de flesta förnyar helt enkelt när deras försäkring skickar meddelandet om förnyelse, utan att tänka över beslutet.

Men dessa smarta jämförelsesajter gör att du kan hitta de bästa priserna och hjälpa till att göra processen att leta efter de bästa priserna vid förnyelse enkel och smidig. Om du försäkrar din bil genom en jämförelsesajt kan du jämföra de bästa villkoren för dina behov. 

Uppdatera information om hur mycket du kör

Har du börjat arbeta hemifrån? Eller har du börjat på ett jobb som kräver mindre körning? Bilförsäkringsbolag erbjuder rabatter försäkringar för personer som kör mindre än genomsnittet. Om du därför kör relativt lite kan det vara så att du kan sänka dina försäkringskostnader. Ring ditt försäkringsbolag, informera dem om till dina nuvarande körvanor och se om du kan minska din kostnad.

Bra körning ger bättre bra betyg rabatter

Att köra några km över hastighetsgränsen, köra mott rött, och inte använda blinkers. Även om mindre trafiköverträdelser, kan kännas litet, men de kan ha en stor inverkan på dina priser. Överträdelser har stor inverkan på dina bilförsäkringspremier i minst två år efter att böterna mottogs.

Att bara minska farten, köra försiktigare, och se till att du följer trafikreglerna kan spara stora pengar.

Öka din självrisk eller minska din försäkringstäckning

Många väljer att öka sina självrisker eller hoppa över viss täckning när de får ont om pengar. Men de flesta läser faktiskt inte sin försäkring i detalj och minskar därför sin försäkring täckning utan att förstå vad de ger upp. Att minska omfattningen på din försäkring (trafik, hel- eller halvförsäkring) och öka din självrisk är bara två sätt som du kan spara pengar på. Det finns även annat du kan göra för att minska din försäkringskostnad.

Om du har en gammal bil som fortfarande har en helförsäkring kan det vara meningsfullt att byta till en trafikförsäkring, men det kanske inte är vettigt på en bil som du inte har råd att ersätta om den blir helt kvaddad. Om du har ett sparkonto är det ett ekonomiskt val att öka din självrisk – men om du gör detsamma när du lever lön till lön kan göra att du hamnar i en knipa när det är dags att betala.

Skaffa en säkrare bil – och parkera i ett garage

Parkering i ett garage kan göra din bil mindre mottaglig för stöld och andra skador – och kan ge dig (kanske små) avdrag på dina försäkringspremier beroende på ditt försäkringsbolag. När du köper en ny (eller nyare) bil bör du tänka på att säkerhetsfunktioner som automatisk bromsning, backkameror och övervakning av döda vinkeln också kan göra dig berättigad till besparingar.

Överväg att nedgradera din försäkring på äldre fordon

Ett enkelt sätt att spara pengar på bilförsäkring? Betala inte för mycket genom att köpa mer täckning än du behöver. Jämför din bils nuvarande värde med dina premier. Om din årliga bilförsäkringspremie är lika med eller mer än 10 % av ditt fordons värde, kan du betala för mycket.

Att hålla försäkringspriserna låga jämfört med din bils värde kan dock vara knepigt när den åldras. Bilar blir mindre värda med tiden. Om du har en äldre bil kan det kosta mindre att helt enkelt byta ut den själv än att betala för att få den försäkrad.

Så vilken täckning kan du säkert avstå från? För äldre eller mindre värdefulla bilar kan du förmodligen hoppa över heltäckande försäkring som skyddar dig från stöld, skadegörelse eller väderskador. Det kan också vara mer kostnadseffektivt att hoppa över kollisionsskydd som skyddar din bil och börja spara för eventuella reparationer ur fickan istället.

Om du å andra sidan har en dyr lyxbil, en ny bil, eller om du fortfarande betalar ett billån eller leasar din bil – var försiktig när du skär ner på försäkringen eftersom det kan bli en ännu dyrare läxa.

Relaterade inlägg