Så väljer du rätt espressomaskin

Så väljer du rätt espressomaskin

Funderar du på att köpa dig en espressomaskin? Idag finns det ju ganska många alternativ så det kanske känns svårt att veta vad du ska satsa på. En bra modell är La Marzocco, som är en äkta italiensk espressomaskin. Nedan kan du även ta del av en del punkter som är en bra hjälp på vägen att välja espressomaskin. 

Helautomatisk espressomaskin

En modell du kan välja är en helautomatisk espressomaskin. Den är då lite av en allt-i-ett-enhet som sköter allt själv. Den kan mala, extrahera kaffet, skumma mjölken med mera. Det görs automatiskt med ett knapptryck. Ofta går det även att ställa in olika alternativ i förväg.

Halvautomatisk espressomaskin

Ett annat alternativ är en halvautomatisk espressomaskin. Denna har då dels en automatiserad temperaturmätare, dels en automatiserad pump. Dock saknar den olika programmerbara alternativ. Denna modell skapar trycket du behöver för att brygga espresso, men du får själv mala och dosera kaffet.

Manuell espressomaskin

Du kan även välja en manuell espressomaskin. Den är för dig som vill göra alla delar, helt själv. Passar dig som verkligen gillar att göra kaffe. 

Vad bör du titta efter i en espressomaskin?

Det finns lite olika saker som är bra att kolla efter då du ska köpa dig en espressomaskin. Bland annat dess användbarhet. Det är ju bra om den är användarvänlig, särskilt om det är din allra första espressomaskin. 

Fundera även på om du vill ha inbyggda alternativ, så som kvarn, mjölktank eller skummare. Detta brukar finnas i de moderna varianterna och passar bra om du även vill göra annat kaffe än bara espresso. 

Du bör även välja en espressomaskin med tillräckligt stor vattentank. Hur stor den bör vara baseras på hur ofta och hur mycket kaffe du dricker varje dag. En löstagbar vattentank är att rekommendera. Annat du bör kolla och fundera på om du ska ha är spillbricka, koppvärmare samt hur den ska göras rent.

Relaterade inlägg