Så Hittar du Rätt Cykelhjälm

Så Hittar du Rätt Cykelhjälm

Hur kul det än är med att cykla så är det alltid en sak som är viktigt att tänka på, nämligen din säkerhet. En cyklist är oskyddad på många sätt förutom om du väljer rätt cykelhjälm. På många sätt är det nog din viktigaste investering. Vi berättar mer hur du kan tänka vid val av cykelhjälm.

Den ska sitta perfekt!

Det allra viktigaste när du letar efter en bra cykelhjälm är att den sitter perfekt. Cykelhjälmar är gjorda för att skydda men det bygger på att hjälmen sitter perfekt. Säkerställ att hjälmen verkligen sitter långt ner över pannan utan att skymma sikten. Vid ett fall med cykeln är det vanligt att du landar med en rörelse framåt och hjälmen ska då skydda panna, framhuvud och delar av ansiktet.

Om du blir påkörd eller krockar är det oftast bakhuvudet som får ta smällen och det är viktigt att hjälmen då skyddar bakhuvudet ordentligt. Cykelhjälmen ska sitta ordentligt på huvudet och inte lämna ett luftrum mellan hjässan och hjälmen vilket ökar risken för hjärnskador vid kraftiga smällar mot huvudets ovandel. Slutligen, tänk på hakremmen som är ett extra skydd för att säkra att hjälmen sitter där den ska när olyckan är framme. 

Cykelhjälmens storlek

Hur du hittar rätt storlek på din cykelhjälm är en vanligt förkommande fråga. Om hjälmen sitter som den ska och är rätt i storlek skyddar den bättre, svårare än så är det inte. En hjälm som är för liten är varken skön eller skyddar tillräckligt medan en hjälm som är för stor kommer glida runt vilket är störande och riskerar att inte skydda känsliga delar av huvudet om olyckan skulle vara framme.

Ett bra sätt för att säkerställa passformen på cykelhjälmen är att välja en cykelhjälm med justeringsratt i nacken, det har de flesta hjälmar på marknaden idag. Placera hjälmen mitt på huvudet och dra åt ratten. 

Relaterade inlägg