Så får du ditt barn att somna i bilen – Tips & Råd

Så får du ditt barn att somna i bilen - Tips & Råd

Att få dina barn att sova i bilen har varit en uppgift som många föräldrar har försökt med med varierande framgång. 

När allt kommer omkring kan det vara till stor hjälp att låta ditt barn ta en tupplur under dina olika resor. Detta hjälper inte bara att göra bilkörningen lättare för föräldern och mindre distraherande, utan det kan också vara väldigt bekvämt att passa barnets sovschema i dina dagliga ärenden. Det finns ett antal tips och tricks som kan implementeras för att hjälpa till med detta, och vi har i denna artikel samlat dem här för att hjälpa dig att nå ditt mål att få ditt barn att somna i bilen.

Res under sömnen

Ett bra sätt att hjälpa dina barn att sova i din bils baksäte är att försöka timea din resa med deras vanliga sovtider.

Försök att göra utflykter i bilen med småbarn så att de sammanfaller med deras normala tider då de brukar sova.

Att få dina barn att sova i bilen är bra, men barnets säkerhet är naturligtvis viktigast av allt. Så se till att ditt barn är så säkert som det kan vara innan du ens tänker på att få dem att sova.

I kallt vinterväder, se till att tjocka rockar tas av innan du spänner fast ditt barn i deras bilbarnstol. Anledningen till att det är så viktigt att ta bort ett barns tjocka rock när man spänner dem i bilen är för att rocken skapar för stort mellanrum mellan säkerhetsselen/bältet och barnets kropp. Vid en kollision är selen inte tillräckligt nära barnet för att hålla fast dem ordentligt. Ta därför bort tjocka lager och spänn fast ditt barn och dra åt remmarna så att du bara kan få två fingrar mellan selen och ditt barn.

Ge dem tid att somna

Om du vet exakt när du vill att ditt barn ska somna och, som föreslagits ovan, reser under deras vanliga sömntid, se till att ge tid för dem att somna. Försök att dra över 30 minuter innan du vill att de ska sova. Var sedan på vägen tillbaka efter cirka 10 minuter, och lämna gott om tid för dem att vakna upp naturligt när ni närmar er destinationen.

Ta med deras favoritartiklar

Att ta med sig ditt barns favoritartiklar, som filtar och stoppade leksaker, kan vara till stor nytta för att hjälpa dem att somna. Även om du lägger ditt barn i sin pyjamas kommer det att ge trygghet till deras vanliga sömnvanor vilket hjälper till att få deras hjärnor att inse att det är dags att sova.

Ge skugga

Det är uppenbart att när man reser under dagen kan det vara väldigt ljust och inte precis perfekta förhållanden för att somna. Detta kommer inte att vara ett hinder för många barn, men om ditt barn har svårt att somna när solen skiner, försök att blockera ljuset bak i bilen. Genom att använda påklistrade fönsterskydd och skydd för att gå över framsidan av en babys bilbarnstol kan du hjälpa till att skapa den mörkare miljön för att hjälpa dem på vägen.

Stötta deras huvuden

Alla som har rest med ett sovande barn (eller vuxen för den delen) kommer att ha sett dem nicka till för att bara väcka sig när deras nacke slappnar av och huvudet faller ner som ett resultat. Detta är inte bara ett hinder för uthållig sömn, det är inte bra för deras små nackar.

För att hjälpa till med detta, överväg att köpa lite stöd för deras huvuden, även i form av en bilbarnstol med stöd i det området eller med en bälteskudde.

Välj en bekväm bilbarnstol

Komfort är viktigt för barn såväl som vuxna för en god sömn. När ditt barn ska sova i bilen gäller detta naturligtvis bilbarnstolen. För att säkerställa god komfort vilket kommer att hjälpa ditt barn att somna är det viktigt att välja en bekväm bilbarnstol. Alla bilbarnstolar är inte skapta likadana och det finns många olika varianter att välja mellan. Oavsett kan det vara värt att investera i en lite finare stol, inte bara för deras komfort men även för att du kommer att vara glad över valet när det är lugnt i bilen på grund av att ditt barn har somnat.

Ha tålamod

Det viktigaste att komma ihåg när man försöker få små barn att sova är tålamod. Om du först inte lyckas, se till att försöka och försöka igen. Även om ditt barn kanske är motståndskraftigt mot idén till en början, fortsätt att introducera praktiken, och hjälp dem att vänja sig vid tanken att detta är en normal sak för dem att göra.

Det kan krävas några försök men genom att ha lite tålamod, med både ditt barn och rutinen, kommer du snart att njuta av att köra med dem och sova i baksätet. Du kommer sannolikt till och med att utveckla dina egna tips och tricks eftersom, trots allt, alla barn är olika.

Få ut deras energi innan körningen börjar

Om du vet att du kommer att tillbringa flera timmar i bilen och du hoppas att åtminstone några av dessa timmar inkluderar en tupplur, försök att vara extra aktiv innan du sätter dig i bilen. Det kan vara en promenad runt kvarteret, spela ett spel eller att leka. Undvik saker som att sitta framför tv:n där lite energi går åt.

Kör på natten/kvällen om möjligt

Om det är möjligt, försök att planera din bilresa på natten eller kvällen och dra nytta av ditt barns naturliga sömncykel. När kvällen kommer somnar de förmodligen av ändå, så klä dem i sina skönaste pyjamas, ta med deras filt och ge dig ut på vägen. Chansen är stor att ditt barn kommer att somna på nolltid.

Prova lugnande musik

Om lugnande musik är en del av ditt barns läggdagsrutin kan det också vara till hjälp på en lång biltur. I kombination med vägens vibrationer kan lite lugnande musik göra underverk för att få ditt barn att somna.

Relaterade inlägg