Jakttips för Överlevnad – Jakt Vid Överlevnadssituation

För att uthärda de extrema förhållandena i en överlevnadssituation måste animaliska fetter och proteiner ätas regelbundet, och överlevnadsjakt är en väsentlig färdighet. Sådana situationer drar på en persons energi

Potentiellt dåligt väder tvingar din kropp att metabolisera kalorier i en ökad takt för att hålla sig varm, och att utföra de fysiska uppgifter som behövs för att ta hand om din kropp kräver mycket energi. De koncentrerade kalorierna från vilda ätbara djur som erhålls genom överlevnadsjakt är ett effektivt sätt att hålla den inre elden brinnande.

I vildmarken är de mest praktiska och tillgängliga vilda djuren småvilt, fisk, reptiler och amfibier och ryggradslösa djur. Dessa djur är mest meningsfulla att förfölja och skörda i en situation med överlevnadsjakt. Först kompenserar de för sin storlek med mängden individer i ett givet område. För det andra kräver de väldigt lite vapenteknik för att jaga – vissa kräver bara samlarens händer.

Jakt och förbered med omsorg

Småvilt och fåglar är viktiga när man överväger vilken sorts djur man ska förfölja för överlevnadsjakt. Alla däggdjur och fåglar kan ätas, och djur som tvättbjörnar, jackkaniner och gäss kan ha en betydande mängd kött att erbjuda. Små däggdjur och fåglar fångas lättast med snaror och dödfall. Att ha en förståelse för djurets dagliga och säsongsbetonade rörelser, kost och storlek är extremt viktigt vid fångst. Utan denna naturhistoriska kunskap kommer fällor i bästa fall vara ineffektiva och i värsta fall ett dödligt tapp på ens energi. Ett annat sätt att fånga smådjur är genom vapen som kastas. De enklaste verktygen är stenar och bra kastpinnar. Mer avancerade verktyg är bågen och atlatl, även om dessa vapen kräver lite mer förberedelse och material.

Allt vilt bör tillagas noggrant för att döda eventuella mikroorganismer i köttet. Det är också viktigt när man äter mycket magert kött – som kanin – att konsumera någon form av fett tillsammans med det. Annars kan din kropp inte bearbeta proteinet. Ett sätt att undvika detta är att skära bort håret från kaninen och tillaga kaninen med skinnet på, konsumera huden med köttet. Dessutom bör feta inre organ som lever och hjärnor användas.

En fisk, två fiskar

Ett annat alternativ för kött är fisk. Eftersom de inte behöver lika mycket struktur för att stödja sina kroppar i vattnet, är fiskar ganska köttiga. Fisk skördas genom mete, nät, fällor, spjut och pilbåge, eller till och med dina bara händer. Metning innebär att man tillverkar krokar av material som ben, trä eller taggar; samt att vrida tillräckligt med rep för att få kroken till fisken. Det finns många naturliga material du kan använda som fiskelina.

Kroken kan antingen betas eller förvandlas till ett bete genom att fästa den på fjädrar, päls, garn eller reflekterande material.

Spjut och pilbågar är två effektiva verktyg att använda när du har bra vatten klarhet och närhet till fisken. Fällor är ett lågenergialternativ för att fånga fisk, eftersom de kan byggas och ställas, så att du kan ta hand om andra behov medan fisken fångas. Fällor kan vara enkla korgtyper, med en tratt att fånga fisken i när de letar efter betet.

Fällor kan också vara stora och komplicerade överdämningar, plantor eller stenar som har fastnat eller staplat i en vattenmassa för att kanalisera fiskar till ett område där de sedan kan plockas ur vattnet. I rörligt vatten måste strömmen eller tidvattnet beaktas. När det är i stilla vatten kan bete användas, eller så kan folk köra in fisk i dammet. Nät fungerar på samma sätt när de sträcks ut i vattnet; eller de kan ha formen av gjutna nät eller doppnät, som kräver manipulation av fiskaren.

Välsmakande och näringsrika reptiler och amfibier

Reptiler och groddjur erbjuder många möjligheter för jägaren. Alla groddjur bör flås innan de konsumeras, eftersom många har gifter i huden. Bullgrodor är ett självklart val från denna ordning, eftersom de är stora och iögonfallande. De kan skördas med ett spjut, pilbåge, krok och fjäder, eller helt enkelt genom att slås med en snabbt svängd pinne.

Natten ger möjligheten att stiga upp med ett bländande ljus, som troligen kommer närmare än möjligt på dagen. Reptiler kan vara mycket rikligt. Sköldpaddor, ödlor och ormar (giftiga eller inte) erbjuder alla välsmakande kött. Sköldpaddor kan fångas på agnade krokar eller i små fällor av damtyp som betas med kött. De flesta ödlor och ormar kan skickas med en välsvängd pinne. Sköldpaddor bör skuras från lera och flås.

Glöm inte ryggradslösa djur!

Vi tänker inte ofta på ryggradslösa djur som matalternativ. Insekter, kräftdjur och blötdjur är alla mycket proteinrika. Många kan helt enkelt plockas upp från marken eller ösa upp i ett improviserat nät vilket fungerar bra för gräshoppor eller gräshoppor.

Maskar och larver kan grävas från marken eller från ruttet trä. Att vända stockar och stenar avslöjar också många läckra bitar.

Insekter och sniglar kan alla tillagas direkt i kolen innan de äts, eller malas till en rik måltid som kan läggas till soppa eller bröd. Havet, dammen och floden erbjuder många ätbara ryggradslösa djur. Musslor, snäckor och krabbor är delikatesser som finns vid havet. Bäckar och sjöar hyser ofta kräftor, som lätt kan betas och fångas, eller plockas ut under stenar. Alla ryggradslösa djur bör tillagas väl; de kan också hysa dödliga mikroorganismer och parasiter.

Med lite naturkunskap, erfarenhet av hantverksredskap och en äventyrlig aptit kan du hitta ätbart vildkött utomhus. Oavsett om de har fyra ben, sex ben, inga ben eller vingar, är små djur ett effektivt sätt att samla de kalorier som behövs i en överlevnadssituation.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg