50 sätt att undvika Katastrof- Och Krissituationer

Det är allmänt känt att kris eller katastof-scenarier kommer att hända och i vissa fall är de oundvikliga. Du kanske har studerat vad du ska göra när saker blir fysiska, men hur ska du undvika problem eller ta dig ur det när det väl börjar? Som tur är finns det massor av saker du kan göra för att minska dina chanser att bli ett offer.

Tumregler

1. Säkert kroppsspråk . Alert, självsäkert kroppsspråk visar att du är beredd att agera och kan avskräcka potentiella angripare.

Undvik att titta ner i din mobiltelefon, bära hörsnäckor eller läsa medan du går. Att bli distraherad gör dig till ett omedelbart mål. Bär nycklar på en rem, inte din handväska.

2. Undvik slagsmål. Det säkraste sättet att vinna en kamp är att undvika att vara med i en i första hand. När du står inför konflikt, beräkna dina chanser att gå ut som segrare.

Om oddsen är emot dig, backa. Var beredd med färdigheter och kunskaper för att slå tillbaka om en konfrontation är oundviklig.

3. Träna ditt sinne. Ditt sinne är det bästa överlevnadsverktyget du har, och lyckligtvis är det tillgängligt för dig hela tiden.

Träna din hjärna att hålla fokus oavsett vad som händer. Precis som en Navy SEAL måste du träna den genom att visualisera scenarier eller till och med försätta dig själv i svåra situationer.

4. Sköt dig själv. En stark självkänsla är avgörande. Agera naturligt, var genuint vänlig och försök att inte få för mycket ögonkontakt. Detta kan locka till sig fel publik så det är bäst att bara bry sig om dina egna saker.

5. Lita på din magkänsla. Ju mer du tränar, desto mer blir dina magbeslut, men du bör lita på din instinkt oavsett vad.

Farliga områden och nödsituationer kräver snabbt tänkande. Om din magkänsla säger dig att något inte står rätt till, backa tills du är säker på att det är säkert att fortsätta.

6. Upprätta grundregler. Om du tjafsar med andra människor kan du behöva sätta några grundregler för hur gruppen ska fungera. En egensinnig individs handlingar kan få skadliga konsekvenser för alla.

7. Kör en äldre bil. Välj en bil, kraftfull nog att accellerera, som inte sticker ut och drar till sig uppmärksamhet. En 4×4 Diesel är vad de flesta som förbereder sig för krissituationer. Äldre bilar och deras delar är billigare.

8. Håll dig lugn på vägen. Håll dig lugn vid trafikraseri eller trakasserier. Ge inte någon fingret eller dra över för att argumentera, för den andra killen kan ha en pistol.

Om du kan, ring polisen eller kör till ett sjukhus eller polisstation där en officer sannolikt kan hittas.

9. Skådespeleri. Ibland kan du få dig ur hett vatten genom att låtsas att du är någon du inte är. Om korrupta myndigheter har tagit kontroll över området, kan de försöka arrestera eller häkta dig. Att agera som en utlänning är ibland ett bra försvar så att du kan ta dig därifrån innan misstankar uppstår.

10. Se upp för falska checkpoints . Håll utkik efter falska checkpoints efter krissituationer. Falska vakter kan ha på sig uniformer från brottsbekämpande myndigheter och till och med köra ”officiella” fordon. Kontrollpunkter på oväntade platser, som på en bro eller motorväg, är misstänkta.

11. Smält in. Dra inte till dig uppmärksamhet med hur du ser ut. Bär neutrala kläder med olika nyanser på toppen och botten för att undvika att misstas för en uniformerad officer. Bär aldrig kamouflagekläder om du inte är i vildmarken.

12. Fotografera försiktigt. Var försiktig med hur du använder telefonens kamera. Din oskyldiga inspelning eller blixtfotografering kan förväxlas med ett vapen och du kan bli arresterad.

I nödsituationer bör du definitivt inte slösa tid på att ta bilder. Solbländning på en lins kan se ut som ljus som reflekteras från ett vapen på långt håll och kan utlösa ett luftangrepp från flygplan ovanför.

13. Se upp för konstiga människor och bilar När som helst, men speciellt i en varm zon, håll utkik efter konstiga bilar nära ditt läger eller härbärge. Om du märker en, skriv ner numret och håll utkik så att det kommer tillbaka.

14. Känn din utrustning . Vänta inte tills något går fel för att komma på rätt sätt att använda din överlevnadskniv, kompass, vattenfilter och annan utrustning. Bekanta dig med dem alla.

15. Ha synlig säkerhet . Ditt larmsystem ska vara synligt och visa varningsskyltar på framträdande platser runt din fastighet för att varna för intrång. Fake ”larmsystem” klistermärken kan hålla inkräktare borta även om det inte finns något egentligt säkerhetssystem på plats.

16. Ha en backupplan . Kom ihåg att ingen första plan fungerar exakt som du föreställt dig. Ha alltid en plan B, eller till och med en plan C för allt. Tänk på regeln ”två är en, en är ingen”.

När skott avfyras

17. Håll dig inne. Om du hör skott, implementera din säkerhetsåtgärd. Håll dig inomhus, få in alla, ha kommunikationsutrustning i närheten, lås dörrarna, håll dig borta från fönster och ring 112 om du kan.

Utvärdera alltid om det är säkert eller inte innan du ger dig ut utanför ditt hem eller kassaskåp.

18. Flytta till skyddsrum. Om skotten blir starkare och oftare kan det betyda att det finns en attack eller att du tittar på en heminvasion. I det här fallet, flytta in i ditt säkra rum, eller in i ett rum utan ytterväggar.

19. Förbered ditt hem. Om du har tillräckligt med varning, ta bort glaset från fönstren och stötta neddränkta madrasser mot väggarna för att fungera som en dämpningsanordning för att stöta bort kulor.

20. Ta skydd om du är utanför. Om du är instängd utanför när det går utför, ska du först ta skydd för att undvika att bli skjuten.

Huka dig i en lucka eller ett hål i marken, under ett träd, i en dörröppning eller mot en vall. Titta inte för att se var skytten är. Använd istället dina sinnen för att röra dig inuti eller så långt bort från ljudet av eld som möjligt.

21. Använd en bil för skydd. Göm dig inte nära bensintanken på en bil. Försök att placera dig bakom motorblocket, bredvid ett av framhjulen.

22. Göm dig snabbt. Ta inte skydd på en plats som någon nyligen använde som skjutställning. De kan återvända dit.

23. Håll huvudet nere. Det är naturligt att vilja stå upp och se sig omkring när det går fel. Stå bakom allt som är solitt – ett robust bord, en stödmur och täck ditt huvud och nacke.

24. Lätta din belastning. Om du behöver springa, kasta bort all extra utrustning som din väska som kan sakta ner dig.

25. Inventera din utrustning. Om din primära strategi är flykt inte kamp, se till att din utrustning är lätt men har tillräckligt med utrustning för att ta dig till din nästa destination.

Undvika terrorist attacker

För att undvika att fastna i en terrorhändelse, överväg alla dessa säkerhetsåtgärder:

26. Flygresor. När du reser med flyg, boka direktflyg om du kan.

27. Undvik turistmål. Undvik att semestra i länder som är populära bland västerländska turister, som är tydliga mål för terrorism (som Tunisien).

28. Se upp för främlingar. Varje främling du möter är potentiellt farlig, även din vänliga taxichaufför. Rapportera alla misstänkta personer till din lokala ambassad eller konsulat när du är utomlands.

29. Bekanta dig med Safe Zones. Känn till adressen till lokala polisstationer, ambassader och sjukhus, memorera telefonnummer och veta vägar dit.

30. Flygplatssäkerhet. Efter att ha checkat in för ditt flyg, bege dig omedelbart till flygplatsens säkrade område. Håll ett öga på ditt bagage hela tiden.

31. Konservativa kläder. Klä sig konservativt utan att väcka uppmärksamhet.

32. Lågmälda föremål. Lägg inte till distinkta markeringar som bildekaler på din bil eller ens bagage. Ljusa markeringar identifierar dig som turist och gör dig mer synlig när det är bättre att bara smälta in.

33. Handla under öppettider. Undvik rusningstid i gallerior. Handla tidiga morgnar eller sena kvällar, om folkmassorna inte är så illa. Det är mindre chans att en attack inträffar vid dessa tider på dagen.

34. Var uppmärksam. Var å¨ din vakt uppe hela tiden offentligt. Se upp för obevakat bagage, övergivna paket eller misstänkta föremål i allmänhet. Om du ser några, rapportera dem till myndigheterna.

35. Känn din rutt. Kartlägg din rutt i förväg så att du kan gå snabbt och målmedvetet istället för att vandra långsamt och leta efter landmärken. Om det behövs, gå in i en offentlig byggnad som ett kafé för att kolla din rutt och få reda på dig.

Undvik att bli kidnappad

36. Var alert . Även om du inte alltid kan förhindra en kidnappning, hjälper det att hålla dig alert. Om något verkligen börjar hända, håll dig på vettet och se efter en chans att fly eller få hjälp.

37. Fråga efter hjälp. Om du misstänker att du kan vara ett mål för kidnappning, rekrytera någon lokal för att hjälpa dig att kartlägga en säker väg till din destination. Om du är på en främmande plats, rådfråga den lokala rådgivaren om kläder, beteende och andra kulturella normer för att minimera risken för att bli utsatt för mål.

38. Undvik att bli ett mål. Om du är rik, arbetar för ett kontroversiellt eller rikt företag, eller har stora mängder kontanter, är du i riskzonen. Skydda din information och var försiktig med vem du delar personuppgifter med. Om du eller ditt företag har en kidnappnings- och lösenförsäkring, håll det hemligt.

39. Bedöm människor. Lägg märke till människor runt omkring dig, särskilt nykomlingar. Se alltid till att du har någon du litar på som en barriär mellan dig och resten av världen. De kommer att göra granskningen innan de låter någon komma nära dig.

40. Håll vänner informerade . Pålitliga människor bör känna till dina rörelser: vart du ska och hur länge. Ge din samtalslista till en av dina närmaste förtrogna.

41. Bär lite kontanter . I vissa varma zoner kräver säker passage ”skyddsförsäkring”. Detta kan variera från en liten token till miljontals dollar, men det är bra att ha lite pengar på dig.

Överlev ett upplopp

42. Akta dig för folksamlingar . En arg folkmassa kan vara en mycket kraftfull kraft, du kan känna dig osynlig, tills de inser att du inte hör hemma eller är rädd. Undvik ögonkontakt, försök inte se tuff ut. Håll dig undan från trånga gator och trånga utrymmen. Håll jämna steg med andra i mängden.

43. Ge upp värdesaker. Om någon ber dig om pengar eller din pistol ge dem vad de vill ha utan några invändningar för att undvika ett slagsmål. Detta är förmodligen det bästa rådet för att undvika att bli slagen till döds under en upplopp.

44. Undvik problem. Om en fredlig protest blir ful, gå hem vid första tecken på oro. Stanna inte kvar för att titta eller ta bilder. Saker och ting kan gå från lugnt till blodigt på några minuter. Den rumänska revolutionen var en noggrant orkestrerad statskupp:

Övrigt

45. Låtsassamtal. Om du misstänker att någon följer dig, låtsas du vara i telefon med någon eller med polisen. Om de engagerar dig i en konversation, prata högt och agera som om du har varit med om detta otaliga gånger och vet exakt vad du ska göra. De kan backa.

46. Slå tillbaka. Om du blir attackerad, slå honom med allt du har – armbågar, knytnävar, knän och fötter. En uppåtgående handflata mot näsan räcker för att golva honom. Ta sedan ett vapen från din omgivning – ett paraply, en kvast, en tegelsten, räcke, vindrutetorkare, din mobiltelefon – och släpp lös det på honom.

47. Känn till utgångarna. Om du är inomhus, vet var alla utgångarna är men stanna kvar tills det är säkert att ge dig ut.

48. Prata med din angripare. Kvinnor kan ibland prata sig ur sexuella övergrepp. Om du spelar på underliggande känslor kan du undvika en otäck situation.

Till exempel höll en ung kanadensisk hjälparbetare sina angripare på avstånd genom att jämföra sig med en av deras systrar. En annan kvinna talade försiktigt till sin angripare och strök honom över huvudet, som en mamma skulle göra. Lyckligtvis backade han.

49. Bär ett vapen. Se till att du kontrollerar dina statliga och federala lagar om vad du får eller inte får bära. Överväg pepparspray, fällknivar eller till och med ett pistol. Att ha medel att skydda sig mot större och starkare angripare kan bokstavligen betyda skillnaden mellan liv och död.

50. Säkerhet i siffror. En grupp av två eller flera personer som uppenbarligen är tillsammans är mindre av ett mål. Om du är ensam när problem närmar sig, gå fram till en grupp människor och fråga om vägen eller vinka och ropa ett namn som om du precis sett någon du känner framför dig i mängden.

51. Genomför grundläggande säkerhetsåtgärder med dina barn. Små barn är så sårbara för kidnappningar, våldtäkter, hundattacker och så vidare. Du måste förbereda dem för dessa nödsituationer så att de kan ”skjuta fritt” och inte behöva oroa sig för dem dag ut och dag in.

Slutsats

Oavsett var du är, om du är hemma, reser i ett annat land eller till och med i ditt lokala grannskap, kan katastrofen inträffa. Även om vissa katastrofer är oundvikliga, minimerar dina värdefulla förberedande färdigheter din risk att bli ett offer eller ett mål i vilken miljö som helst.

Strävar du efter att följa säkerhetsåtgärder för att undvika problem ?

Lämna ett svar

Relaterade inlägg