4 fördelar med Maca Rot & Maca Pulver (och potentiella biverkningar)

4 fördelar med Maca Root (och potentiella biverkningar)

Maca är en växt som vissa befolkningar i Peru har använt i tusentals år som mat och medicin.

Under de senaste decennierna har maca vuxit i popularitet runt om i världen som ett naturligt botemedel mot vissa hälsoproblem, inklusive infertilitet och låg sexlust.

Den här artikeln förklarar vad macarot är, lyfter fram fyra potentiella fördelar och svarar på om det är säkert att lägga till din kost.

Vad är maca?

Maca-växten, känd vetenskapligt som Lepidium meyenii, kallas ibland peruansk ginseng.

Maca är en korsblommig grönsak relaterad till broccoli, blomkål, kål och grönkål.

Maca är infödd på högplatåerna i bergskedjan Anderna i Peru.

Faktum är att andinska människor har odlat maca i mer än 2 000 år. Det är en av få ätbara växter som kan överleva de hårda väderförhållandena över 4 000 meter i de peruanska Anderna.

Traditionellt använde det andinska folket maca som mat och konsumerade det i en fermenterad dryck eller gröt. Dessutom använde det andinska folket maca som en naturlig medicin för att behandla olika hälsotillstånd, såsom andningssjukdomar och reumatisk sjukdom.

Efterfrågan på macaprodukter har ökat de senaste åren, troligen på grund av påståenden om att växten kan främja libido och fertilitet.

På grund av den ökade globala efterfrågan på maca har människor börjat masstillverka denna växt i andra delar av världen, inklusive den bergiga Yunnan-provinsen i Kina.

Macarot, den del av växten som oftast används, innehåller fibrer, aminosyror, vitaminer och mineraler.

Den innehåller också andra bioaktiva föreningar, inklusive macamider, makaridin, alkaloider och glukosinolater, som tros vara ansvariga för Macas medicinska fördelar.

Även om människor hävdar att maca stöder hälsa på många sätt, är forskningen för närvarande begränsad och studieresultat om dess effekter har varit blandade. Mer forskning behövs om macas effektivitet.

Här är några potentiella fördelar med maca.

1. Kan öka libido

Vissa bevis tyder på att att ta koncentrerade maca-tillskott kan gynna dem med låg libido eller låg sexlust.

En studie från 2015 på 45 kvinnor som upplevde antidepressiva-inducerad sexuell dysfunktion fann att att ta 3 000 mg macarot per dag i 12 veckor förbättrade den sexuella funktionen och libido signifikant jämfört med en placebo.

En granskning från 2010 som inkluderade fyra högkvalitativa studier med totalt 131 deltagare fann bevis för att att ta maca förbättrade sexlusten efter minst 6 veckor.

Forskarna noterade dock att studierna som ingick i granskningen var små och att bevisen var för begränsade för att dra säkra slutsatser.

Även om denna forskning är lovande, är det för närvarande oklart om maca har någon verklig fördel för att behandla låg libido eller sexuell dysfunktion.

2. Kan förbättra vissa aspekter av fertilitet hos män

Att ta maca-tillskott kan bidra till att förbättra vissa aspekter av fertilitet hos personer med spermier.

Till exempel har studier visat att att ta maca kan bidra till att förbättra spermiekoncentrationen, eller antalet spermier per milliliter sperma. Spermiekoncentrationen är nära kopplad till manlig fertilitet.

En studie från 2020 utvärderade effekterna av maca hos 69 män som diagnostiserades med lätt lågt spermieantal eller minskad spermiemotilitet. Spermier rörlighet är förmågan hos spermier att simma ordentligt.

Att ta 2 gram maca per dag under 12 veckor förbättrade spermakoncentrationen avsevärt jämfört med en placebobehandling. Det fanns dock ingen signifikant skillnad i spermiemotilitet mellan behandlings- och placebogruppen.

Även om dessa resultat är lovande, är forskningen begränsad för närvarande. Väl utformade studier behövs för att undersöka effekterna av maca-tillskott på spermakvalitet och andra aspekter av manlig fertilitet.

3. Kan hjälpa till att lindra symtom på klimakteriet

Klimakteriet inträffar naturligt hos personer som har mens. Det är den tid i livet då menstruationen slutar permanent.

Den naturliga nedgången av östrogen som inträffar under denna tid kan orsaka en rad symtom, av vilka vissa människor kan tycka att det är obehagligt. Dessa inkluderar värmevallningar, vaginal torrhet, humörsvängningar, sömnproblem och irritabilitet.

Vissa studier tyder på att maca kan gynna människor som går igenom klimakteriet genom att hjälpa till att lindra vissa symtom, inklusive värmevallningar och avbruten sömn.

En granskning från 2011 som inkluderade fyra högkvalitativa studier fann vissa bevis för att macabehandling har gynnsamma effekter på klimakteriebesvär.

Forskarna noterade dock att det inte finns tillräckligt med bevis för att fastställa säkerheten eller effektiviteten hos maca för att behandla klimakteriebesvär.

4. Kan förbättra humör och energi

Begränsade bevis tyder på att maca kan bidra till att förbättra energinivåerna och förbättra humöret i vissa populationer.

En studie från 2016 på 175 personer som bodde på antingen låg eller hög höjd visade att att ta 3 gram röd eller svart maca per dag under 12 veckor förbättrade humör och energipoäng jämfört med placebo.

Dessutom fann en studie från 2015 på 29 postmenopausala kinesiska kvinnor att behandling med 3,3 gram maca per dag i 6 veckor minskade symtomen på depression jämfört med en placebobehandling.

Dessutom tyder äldre forskningsrön på att maca kan vara till hjälp för att minska symtom på ångest och depression hos postmenopausala kvinnor.

Även om maca kan ha en gynnsam effekt på humör och energinivåer, finns det för närvarande inte tillräckligt med bevis för att dra säkra slutsatser.

Andra potentiella hälsofördelar

Människoforskning som undersöker de potentiella hälsofördelarna med maca är begränsad.

De första resultaten från djurstudier tyder dock på att maca kan påverka hälsan på följande sätt:

Kan hjälpa till att bevara kognitiv funktion. Gnagarstudier har visat att maca hjälper till att förbättra kognitiv funktion och motorisk koordination och kan hjälpa till att bromsa åldersrelaterad kognitiv nedgång.

Kan gynna benign prostatahyperplasi (BPH). Resultat från djurstudier tyder på att maca kan hjälpa till att minska inflammatoriska proteiner och hämma BPH eller förstoring av prostata.

Kan gynna hudens hälsa. Maca har visat sig påskynda sårläkning, och en äldre studie fann att den skyddade mot UV-skador när den applicerades på huden på djur.

Tänk på att det för närvarande inte finns några bevis för att dessa potentiella fördelar gäller människor, så forskning på människor skulle behövas för att undersöka dem.

Säkerhet och biverkningar

Studier visar att maca i allmänhet är säkert och att användningen inte är förknippad med negativa biverkningar.

En studie från 2016 på 175 personer fann att att ta 3 gram röd eller svart maca per dag i 12 veckor var väl tolererad och inte förknippad med allvarliga biverkningar.

Traditionella metoder som människor har använt för att konsumera maca, som att koka och sedan äta eller dricka det, har inte heller kopplats till negativa effekter.

För närvarande är det inte känt om maca är säkert att konsumera under graviditet eller amning, så de som är gravida eller ammar bör prata med sitt vårdteam innan de tar maca.

Hur man använder maca

Maca finns i många former, inklusive kapslar och pulver.

Du kan lägga till macapulver till smoothies, havregryn, bakverk, energibarer och mer. Den har en nötig, smörkolaliknande smak, så den passar bra med många sötare smaker.

Den optimala dosen för medicinsk användning har inte fastställts. Doseringen av macarotpulver som används i studier varierar i allmänhet från 1,5–3 gram per dag.

Du kan hitta maca i vissa stormarknader, i hälsokostbutiker och genom olika återförsäljare online. Det finns också ett mycket bra urval tillgängligt på Amazon med tusentals recensioner.

Om du vill vara säker på att du väljer maca av högre kvalitet eller få en personlig dosrekommendation, prata med en kvalificerad sjukvårdspersonal som en registrerad dietist eller läkare.

Slutsats

Även om forskningen om de potentiella hälsoeffekterna av maca är begränsad, tyder vissa bevis på att att ta maca-tillskott kan bidra till att förbättra vissa aspekter av sexuell hälsa och fertilitet och kan bidra till att minska klimakteriets symptom och förbättra humöret hos vissa människor.

Men forskare måste studera maca mer omfattande innan det kan rekommenderas för behandling av något hälsotillstånd eller symptom.

Om du är intresserad av att ta maca, rådfråga en läkare först. De kan hjälpa dig att avgöra om maca är rätt val för dina hälsobehov.

Relaterade inlägg