Jakt: 8 Tips för Säker & God Jakt

Jakt: 8 Tips för Säker & God Jakt

Jakt är en anrik tradition som har utövats i hundratals år. Det är också ett bra sätt att koppla av, njuta av naturen och få kontakt med andra jägare.

Att planera för en resa kan dock vara överväldigande, särskilt om det är första gången. Många saker måste övervägas innan man ger sig ut i vildmarken.

Men oroa dig inte! Följande är en sammanställd lista med överväganden som säkerställer att du är redo att gå när du lämnar civilisationen bakom dig och åker ut på jakt.

Ditt vapen

Jakt är en siffrorsport. Ju fler djur du kan träffa, desto bättre är dina chanser att ta hem middagen för kvällen. Eftersom så är fallet bör du välja dina vapen klokt när du jagar.

Det finns två vanliga typer av vapen för jakt: gevär och hagelgevär. Gevär finns i många former och storlekar men tenderar att vara dyrare än hagelgevär. De kan också döda ett djur längre bort, vilket gör det här vapnet till ett utmärkt val om du vill jaga ensam.

Å andra sidan är hagelgevär mindre exakta och vanligtvis inte lika kraftfulla som gevär, men de låter dig träffa flera djur samtidigt. Om du ska jaga med en grupp och ditt sikte är bra, kan ett hagelgevär vara det bättre valet.

Om du väljer att använda ett gevär eller ett hagelgevär är inte extremt viktigt så länge du kan ditt vapen väl och tränar ofta.

Licenser och tillstånd

Du kan jaga vissa djur lagligt, men det kräver att du skaffar rätt licenser och tillstånd. När du går på jakt, se till att ha dessa till hands, annars kan det bli ganska dyrt.

Det skulle också hjälpa att dubbelkolla om det är lagligt i ditt tillstånd att jaga djuret du planerar att gå på, eftersom många av dem har skyddats på grund av att de är hotade eller riskerar att utrotas.

Det finns det flera olika organisationer som tillhandahåller resurser för jägareutbildning. En jaktlicens är nödvändig för att jaga. Dessa klasser lär eleverna om skjutvapen och ammunition, hur man säkert jagar, etik i jakten och tekniker för identifiering av vilda djur.

Camping eller vandring

Oavsett om du campar eller vandrar är en fråga om personlig preferens. Jakt kräver vanligtvis mycket mark att täcka, så om du planerar att gå ut i vildmarken några dagar är det bäst att ta med din campingutrustning.

Men om du bara ska på en kort jakttur är det okej att sova under stjärnorna. Se till att först undersöka var det är lagligt att campa eller vandra. Du vill också packa extra förnödenheter i nödfall.

Din jaktbudget

Nästa sak du behöver innan du ger dig ut i djungeln är pengar. Jakt kan naturligtvis vara en dyr men ändå lukrativ hobby, så de flesta är villiga att betala lite mer för att njuta av den ordentligt och till och med tjäna på det.

Men om du är som de flesta människor och inte har mycket disponibel inkomst, finns det många sätt att spara pengar under jaktsäsongen.

Många jägare förbereder sig inför jaktsäsongen genom att köpa skjutvapen tidigare så att de kan dra nytta av utförsäljningen efter säsongen.

Jakttillbehör

Nu när du vet vilket djur du ska jaga och när din resa kommer att vara, är det dags att packa ihop alla dina förnödenheter!

Här är saker att bocka av på din lista när du packar för en jaktresa:

Ryggsäck för dina redskap

Du vill ha en ryggsäck med gott om förvaringsutrymme så att du kan ta med all din utrustning. Se till att väskan är bekväm att bära och kommer att bära vikten av dina vapen och utrustning.

Ditt tält, sovsäck, vattenförsörjning och annan jaktutrustning bör också förvaras i din packning. Det är alltid en utmärkt plan att ta med en mindre dagsäck som du kan bära runt om du behöver gå på en kort vandring eftersom det är lättare att flytta med den än med hela ryggsäcken.

Dina jaktkläder

Väderförhållandena kan förändras drastiskt i naturen, så det är viktigt att förbereda sig för varje situation. Ta med minst en tyngre jacka, byxor och stövlar, om tillämpligt, för att hålla dig varm i kyligt väder. Du vill också packa extra lager om vädret blir varmare. Det är också till stor hjälp att kolla väderprognosen så att du känner till förhållandena innan du åker.

Dina matförråd

Vissa jägare tar gärna med sig bärbar spis så att de kan laga sin mat på längre resor. Bara för att vara säker, kontrollera att det är lagligt att ha öppna lågor eller någon annan typ av flammalstrande anordning på din campingplats eller var du än bestämmer dig i förväg.

Det är också viktigt att ta med mycket vatten på alla jaktturer, speciellt när du campar. Om du inte tror att det skulle vara säkert att dricka vatten från naturen kan du köpa relativt billigt vatten på flaska i de flesta närbutiker.

Ditt säkerhetspaket

När du går ut i naturen är det viktigt att alltid ha en första hjälpen-låda med dig. Du kommer aldrig att veta vad som kan hända där ute, så det är bäst att förbereda sig på det värsta, inklusive mindre och större skador.

Det är också klokt att packa ett insektsmedel när du stöter på myggor, fästingar och andra insekter. Du kanske också vill ta med lite solkräm och läppbalsam om du ska spendera mycket tid i solen.

Dina navigeringsverktyg

Slutligen, om du ska jaga i ett område utan mobiltelefontjänst, är det avgörande att ta med en GPS, så att du inte går vilse. Massor av smartphoneappar finns tillgängliga för GPS-navigering, och om du planerar att använda en, är det bäst att se till att du laddar den helt innan du går ut. Dessutom bör du förmodligen veta hur du använder en karta och en kompass om du väljer att inte ta med en GPS-enhet. Och glöm inte det extra batteripaketet.

Lär känna området

Kunskap om området du kommer att spendera din tid på att jaga kommer att ge dig en avsevärd fördel när du landar ett rådjur. Du kommer att veta vad du kan förvänta dig av din omgivning, vilket i sig är en stor fördel. Dessutom kan du göra en kvalificerad gissning om var djur finns.

Du kan börja din research om jaktregionen med en titt på satellit- och topografiska kartor som är bara ett klick bort. Du måste dock spana in området personligen eller med spårkameror dagar före öppningsdagen om du menar allvar med att jaga.

När du spanar, leta efter skyltar som spår och spillning som indikerar om det finns djur i området. Placera kameror i skogen för att spionera på djur och ta reda på platser där de är mest benägna att vandra.

Kontrollera också väderprognosen för området innan du gör din resa. Vädret avgör vilken klänning du behöver bära och saker du behöver packa för din jakt.

Packa andra jaktsaker

Förutom de uppenbara vapnen och ammunitionen finns det en rad annan jaktutrustning som du behöver ha med dig i ryggsäcken. Till exempel, efter att du jagat ett rådjur, behöver du verktyg för att klä på fältet och bära ditt djur hem som du behöver en vass kniv för.

På samma sätt kommer din jakt med största sannolikhet att ta några dagar, vilket betyder att du måste sätta upp ett läger. Presenningar eller tält och sovsäck är nödvändiga för att du ska få ordentlig sömn.

Din jaktchecklista måste innehålla föremål som kikare för att upptäcka rådjur, rep, ficklampor med extra batterier, kartor och kompasser, tändstickor/tändare, kamouflage, första hjälpen-kit och toalettartiklar som olja, tandborste, våtservetter och toalettpapper bland annat.

Bär ordentliga kläder

Du måste vara uppriktig uppmärksam på två saker när du går på jakt. Se först till att dina kläder är i enlighet med vädret. För det andra, bär inte något som skrämmer bort ditt byte.

När du spanar in området och räknar ut omgivningen och vädret kan du välja dina kläder på lämpligt sätt. Nätterna och morgnarna är kallare, men dagarna kan bli varma. Så ta varma kläder och se till att bära kläder i lager.

Du kan alltid ta av dig en klädsel om den är varm. Bär kepsar, nackvärmare och handskar med dig själv för att hålla huvudet, nacken och händerna varma. Skaffa dig ett par bekväma jaktstövlar. Vid regn eller snö, ta med dig vattentäta kläder samt en vattentät ryggsäck för att behålla dina kläder.

Dina kläder kan vara skillnaden mellan att fånga ett rådjur eller att återvända hem tomhänt. Välj rätt kamouflagemönster så att du enkelt kan smälta in i omgivningen. Rådjur kan inte se orange, så att bära orange klädsel rekommenderas starkt. Å andra sidan, bär inte blått eftersom rådjurens ögon är mer känsliga för dem. På samma sätt, tvätta dina kläder i doftfri tvål för att ta bort lukt som rådjuret kan känna.

De ovannämnda tipsen är viktiga om du menar allvar med jakt. Men de kommer inte att ge dig framgång över en natt. För att bli en framgångsrik jägare behöver du mycket träning, tålamod, intelligens och erfarenhet på fältet.

Relaterade inlägg