Hur man Tar Bort en Fästing på ett Säkert Sätt

Hur man Tar Bort en Fästing på ett Säkert Sätt

Att veta hur man tar bort en fästing och gör det omedelbart är avgörande för att minska din exponering för fästingburna sjukdomar

Vet du hur man tar bort en fästing?

Med fästingpopulationer på uppgång och fler av oss som njuter av utomhus än någonsin tidigare, verkar riskerna att upptäcka en av dessa blodsugande små spindeldjur ingrävda i huden efter en dag i det vilda oroande stora. Om du hittar en som njuter av en buffé på din kropp, få inte panik – att veta hur man tar bort en fästing och göra det snabbt är ett effektivt sätt att minska din exponering för fästingburna sjukdomar.

Fästingar är parasitära spindeldjur som finns på alla kontinenter. Precis som vi njuter de av områden med tät växtlighet, som skog och gräsmarker. De kan inte flyga, så för att resa fäster de sig vid sin värd när den rusar förbi och stannar sedan där i timmar eller dagar och har en fest. Vanligtvis är den olyckliga värden ett rådjur eller en kanin, men ibland är det det saftiga benet på en intet ont anande vandrare. De allra flesta fästingbett är inget att oroa sig för, men det är viktigt att veta att vissa fästingar bär på och överför sjukdomar som utgör en potentiell hälsorisk för människor

Om du ger dig ut i fästingterräng, vill du veta hur du undviker fästingar och vidtar förebyggande åtgärder som att bära ett av de bästa basskikten med långa ärmar och att investera i ett av de bästa insektsmedlen.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention är din risk att drabbas av borrelia från en fästing mycket låg om den sitter fast på huden i mindre än 36 timmar, så det är värt att kontrollera din hud noggrant efter fästingar efter att du har varit på äventyr i naturen, och om du hittar en, bör du ta bort den omedelbart.

Även om det är sant att en fästing så småningom kommer att lossna, om du ignorerar att ta bort den och lämnar den inne ökar dina risker att drabbas av en fästingburen sjukdom och att fästingen fortsätter att lägga ägg i ditt hem.

Hur man tar bort en fästing

1. Använd en pincett

Försök inte dra ut fästingen med fingrarna – du vill minska risken för att fästingen sprängs på huden, vilket ökar din exponering för bakterier. Använd istället en ren pincett och ta tag i fästingen så nära huden du kan.

2. Dra den rakt ut

Använd ett stadigt, jämnt tryck och dra fästingen rakt ut. Vrid eller vicka inte på pincetten – detta kan göra att fästingen brister eller att mundelarna bryts av och stannar kvar i huden. Om detta händer, försök att ta bort mundelarna med pincett. Om du inte kan göra det lätt, lämna dem ifred och låt din hud läka naturligt.

3. Rengör det drabbade området

Efter att du har tagit bort fästingen är det viktigt att rengöra det drabbade området noggrant. Använd tvättsprit eller annat desinfektionsmedel för att säkerställa korrekt hygien.

4. Kassera fästingen på rätt sätt

Detta steg är mycket viktigt för att undvika att fästingen lägger ägg eller bara gräver sig in igen. Om du är hemma är det bästa sättet att kassera att bara spola ner det lilla kvalstret i toaletten. Om du fortfarande är ute i naturen, placera den i en förseglingsbar påse. Du kan också lägga en fästing i alkohol eller linda in den tätt i tejp.

Slutligen, om du får utslag eller feber inom några veckor efter ett fästingbett, ring vårdcentralen eller 1177.

Hur man upptäcker tecken på borrelia

Enligt Mayo Clinic är det tidigaste tecknet på borrelia vanligtvis en liten röd bula som dyker upp där du blev biten av en fästing. Detta kommer vanligtvis att blekna av sig själv, men håll ett öga på det. Om du märker ett expanderande rött område (som kan försvinna i mitten och bilda ett ”bullseye”-format utslag), är det dags att prata med din läkare.

Alla med borrelia får inte de karakteristiska utslagen. Om du har otur att ha fått sjukdomen kan du också upptäcka att du har feber eller frossa, huvudvärk, stel nacke eller svullna lymfkörtlar.

Om du inte söker behandling snabbt kan du också börja märka smärta och svullnad i dina leder, nervproblem (som smärta eller domningar), svårigheter att komma ihåg eller koncentrera dig och till och med hjärtproblem.

Hur borrelia behandlas

Om din läkare misstänker att du kan ha borrelia kommer du att ordineras en antibiotikakur. Som Johns Hopkins Lyme Disease Research Center förklarar kommer detta antingen att stoppa bakterierna som orsakar sjukdomen från att föröka sig eller förstöra dem. Din läkare kommer att ge dig råd om vad du kan förvänta dig och hjälpa dig med eventuella biverkningar eller bestående symtom.

Relaterade inlägg