Hur man överlever en flygkrasch – Tips

Som vi vet finns det många människor där ute som är flygrädda. Oftast föreställer de sig de värsta möjliga saker som kan hända, vilket inkluderar en flygkrasch och att behöva överleva på öppet vatten eller en öde ö.

Även om det är sant att statistiskt att bilar kraschar oftare än flyg, det betyder inte att en krasch inte kan inträffa. Alltför ofta är den automatiska reaktionen hos människor som står inför en förestående flygkrasch att få panik.

Det är en normal mänsklig reaktion när man ställs inför kritiska situationer. Men när ditt liv står på spel måste du kämpa dig igenom det.

Väldigt många människor har en betydande flygrädsla, åtminstone de människor som kommer att erkänna det! Oavsett om du är en av dessa nervösa flygare eller inte, bör du veta att det bästa motgiftet mot rädsla är förståelse eftersom en av de grundläggande orsakerna till rädsla är bristande förståelse för vad du har att göra med.

Hur man förbereder sig för en flygkrasch

Att vara förberedd för evenemanget av en flygkrasch är halva striden för att överleva en. Genom att veta vad du ska göra och med din medvetenhet kan du snabbt arbeta med att följa säkerhetsriktlinjerna, lämna flygplanet och hjälpa andra om de behöver det. Här är några tips som kan hjälpa dig att förbereda dig för en flygkrasch.

Planets bakdel är inte nödvändigtvis den säkraste

Du har nästan säkert hört är standardråden för att överleva en flygolycka: sitt längst bak!

Tanken som länge har blivit populär är att när du sitter längst bak i planet kommer du att ha en mycket större, stötdämpande ”krympningszon” framför dig i form av planets flygkropp och andra strukturella komponenter.

Vem vill sitta längst fram i första klass eftersom de blir de första som blir klämda, eller hur?

Det kan verka logiskt, men det är inte vettigt när man tar hänsyn till helheten av omständigheterna som är involverade i en plan krasch.

Ett plan kan träffa marken i sidled, med vingen först. Den kan träffa marken baklänges, tro det eller ej! Det finns inget sätt att med säkerhet säga vilken orientering planet kommer att vara under en krasch. Av denna anledning är sittarrangemang ett slags tärningskast när det gäller överlevnadsförmåga.

Men det finns en sak du kan göra som statistiskt ökar dina chanser att överleva oavsett vilken typ av krasch du var inblandad i: Sitt inom fem rader från planets primära nödutgångar.

Det har gång på gång upptäckts genom uttömmande analyser av flygkraschöverlevande att majoriteten av de överlevande levde för att de hade lätt att gå av planet, vilket innebar att de inte behövde slåss genom en interiör full av skräp eller försöka rusa förbi en flock panikslagna människor.

Ju närmare du är utgången desto bättre är dina chanser att överleva en flygolycka. Att gå av planet snabbt efter en krasch är superviktigt eftersom…

Du måste gå av snabbt efter kraschen

Som det visar sig är en viktig orsak till dödsfall efter att planet har kraschat den resulterande branden som nästan oundvikligen kommer att spridas genom vraket intakt.

Denna brand kommer naturligtvis att vara dödlig för alla oskadade eller skadade överlevande som är instängda eller som på annat sätt sitter fast när den inträffar. Detta är en situation med hög insats: det kommer att ta mindre än 2 minuter i genomsnitt för brand att helt uppsluka ett plan efter en krasch. I det rekommenderade sittarrangemanget ovan. Du kan föreställa dig hur svårt det här kommer att bli om du är instängd hela vägen fram eller hela vägen bak och ett plan kraschar. Du kan vara skadad, omtumlad och med kabinen som snabbt fylls av rök och  du försöker ta dig förbi skräp och andra panikslagna människor som är i vägen.

Klockan tickar och elden stiger. Du måste förbereda dig för att komma ut ur planet så snabbt som möjligt och även förbereda dig för att lyckas med det.

Flyg med stora plan

Detta är en enkel rekommendation som absolut kan öka dina chanser att överleva en krasch. Anledningen varför är lätt för alla att förstå. Stora flygplan kommer att absorbera mer stötar under alla typer av kollision och det betyder mindre potentiellt dödlig energi som når passagerarna.

Efter alla utvärderingar kan man konstatera att mindre plan klarar sig mycket sämre i krascher än större plan. En del av den höga dödligheten som är vanlig för privata flygplanskrascher beror på att majoriteten av dem är små till sin natur jämfört med ett nationellt flygbolags typiska flygplan.

Förstå att i alla olyckor som involverar ett flygplan, särskilt ett som inte verkar särskilt våldsam eller allvarlig, kanske du måste övervinna din egen inbyggda normalitetsbias för att rädda ditt liv.

Vad är normalitetsbias?

Normalitetsbias är din hjärnas programmering som antyder att allt kommer att bli okej eftersom saker alltid har varit okej.

Sånt här händer vanligtvis inte, och det betyder att det som har hänt inte är så illa. Låter det cirkulärt och självdestruktivt? Det är för att det är det.

Detta är inte bara en förmaning om att inte vara dum efter en flygolycka. Studier och analyser har visat att för många människor fräser runt i planet efter en krasch istället för att ta sig ut.

De tror att eftersom planet har kommit till vila trots den ojämna landningen att faran har passerat, när det med största sannolikhet råder en brand eller andra farliga förhållanden som gör det nödvändigt att stiga av flygplanet i bästa hastighet.

Klä dig rimligt

Klä dig bekvämt, men förnuftigt. Du vet aldrig när du kan behöva att göra några drag under en överlevnadssituation. Även om flygplatsmode är något av en trend nu för tiden, måste du ta hänsyn till att du kanske måste kämpa för din överlevnad under resan.

Bär platta skor och de mest bekväma kläderna du ha. Rörlighet är en viktig aspekt för att överleva en flygkrasch.

Var alert under start och landning

Det finns en maxim inom flygindustrin som är känd som regeln ”Plus tre minus åtta”. Denna ”konsonantsallad” tjänar till att påminna dig om vilka de farligaste perioderna av en given flygning är.

Den hänvisar till de första 3 minuterna efter att ett plan har lämnat marken och de sista åtta minuterna minuter innan den landar vid sin destination. Statistiskt sett är det då den överväldigande majoriteten av alla krascher inträffar, tre minuter efter start och åtta minuter före landning, därav namnet.

Vad detta betyder för dig är att du bör vara mest vaksam under dessa tider.

Och även om du inte har mycket att oroa dig för när du flyger i alla fall, om du vill vara riktigt säker bör du vara redo för action direkt efter uppskjutning och innan du gör dig redo att landa.

Vad betyder det? Praktiskt taget bara vara piggare, granska planets säkerhetsbriefing och din egen handlingsplan under den här tiden, sov inte igenom det och se till att du har skorna på dig.

Det är en konstig sak, men det verkar som att många gillar att ta av sig skorna när de flyger. Se dessutom till att du håller ditt säkerhetsbälte spänt!

En sista sak: hur kul det än är, försök att inte bli helt berusad av din valda alkohol när du flyger. Du kommer att behöva allt ditt förstånd, och utmärkt koordination och reflexer om du hoppas att överleva efterdyningarna av en krasch.

Att tänka igenom en flygkrasch kan orsaka paranoia. Men det här är punkten där du bör komma ihåg att det är otroligt säkert att flyga!

Vissa omständigheter kan inte hjälpas men om de skulle inträffa kan din förberedelse rädda ditt liv såväl som dina nära och kära.

Steg för att överleva en flygkrasch

Om du befinner dig i någon kritisk situation som t.ex. en husbrand, är det första du behöver komma ihåg är att regera i din panik.

Att uppleva en flygkrasch är inte annorlunda. Eftersom vi inte tror att det kommer att hända är vi oftast oförberedda på det. Men här är en snabb lösning på det problemet: en steg-för-steg-process för hur man överlever en flygkrasch.

Steg 1: Håll dig lugn, fokusera

Ofta förutsägs och meddelas kraschen av kaptenen. När du hör tillkännagivandet, ta några sekunder att andas in och ut .

Inse att det finns människor på planet med dig som vet vad som behöver göras för att se till att du överlever. Hjälp flygvärdinnorna genom att hålla dig lugn och se till att du lyssnar noga.

Steg 2: Spänn fast ditt säkerhetsbälte

Se till att den är säker och spänd nog att hålla dig på plats. Nu är det inte läge att oroa sig för hur din mage eller någon annan kroppsdel ​​kommer att se ut eller om ditt säkerhetsbälte kommer att hålla.

De är designade för att ta 1300kg kraft. Om du är klok, kommer du att hålla ditt säkerhetsbälte spänt hela tiden du sitter på din plats.

Visst, de kan vara anspråkslöst obekväma, men även om du inte har att göra med vid en krock plötsligt kan kraftig turbulens leda till att du kastas ur stolen och träffar taket i kabinen eller någon annan. Ditt säkerhetsbälte kommer att förhindra det!

Steg 3: Säkra din syrgasmask (om den utlöses)

I det ögonblick som syrgasmasken faller ner, sätt på den själv först innan du hjälper andra att ta på sig sin. Detta är en allmänt diskuterad fråga angående säkerhet, men kom ihåg att resonemanget bakom detta är att du inte är bra för någon om du är syreberövad.

Om planet fortfarande går på hög höjd när syrgasmaskerna faller, finns det en anledning till det, och varje tryckförlust eller syresättning i kabinen på de höjderna kan göra dig illa på några sekunder.

Detta är därför du har alltid flygbesättningen som påminner alla om att säkra sin egen mask på en gång och gör det innan de hjälper någon annan, inklusive barn.

Steg 4: Ta på dig din flytväst, förbered dig för påverkan

Om det kraschar i vattnet, ta på dig flytvästen men blås inte upp den. Denna föreskrift stöds av det faktum att kraschen mot vatten kan leda till att hytten fylls innan du kan ta dig ut ur den.

Med en uppblåst flytväst i förväg kan det leda till att du blir skjuts till toppen och har ingen möjlighet att ta sig ut, vilket kommer att leda till drunkning.

Så fort du har säkrat ditt säkerhetsbälte, syrgasmask och flytväst, städa upp och organisera var du är för att ge dig mer utrymme.

För dina väskor rekommenderar vi att du placerar dem under ditt säte för att förhindra att dina ben snäpper tillbaka. Se till att det inte finns något på dig som kan fördröja dig från att komma ut, som oknutna skosnören och öppna flygjackor.

Steg 5: Antag Stödposition

Gå till stödposition. Detta varierar beroende på ditt avstånd från stolen framför dig. Om stolen är inom räckhåll kan du hålla fast nackstödet och sätta huvudet i utrymmet mellan armarna.

Om det inte är tillräckligt nära, måste du luta huvudet mot din ben och täcka det med dina armar. Vanligtvis kommer säkerhetsriktlinjen framför dig att visa hur man gör. Här är några tips som hjälper dig att avgöra om du är i en bra stödposition.

Din överkropp ska vara så låg som möjligt för att dämpa stötens effekt.

Ditt huvud bör skyddas av dina armar. Om du kan röra huvudet mot knäna, skulle det vara den bästa positionen.

Ett annat tips som kan hjälpa dig genom stöten är att lägga en kudde (om du har en) över din huvud.

Skydda dina ben. Detta är en mycket viktig del av din kropp förutom ditt huvud. Din snabba utgång är vad du kommer att förlita dig på efter kraschen.

Plantera fötterna stadigt på marken och om du har lite bagage över huvudet, skulle det göra dig bra att lägga det under ditt säte för att skydda benen från att knäppa i ryggen. Du kan också lägga bagage framför dina ben för att hålla dem i schack eller för att fungera som en kudde.

Instruera dina barn eller dina äldre följeslagare att göra samma sak som du gör. Även om din första instinkt är att hjälpa dem, se till att du har tillräckligt med skydd för dig själv först. Du är inte bra för dem om du är skadad.

Vad du ska göra efter kraschen

När du har lyckats överleva nedslaget, nästa sak att göra är att lämna planet så fort du kan. Här är några tips om vad du kan göra direkt efter nedslaget:

  • Kom ihåg dina nära och kära. Eftersom mänsklig instinkt dikterar självbevarelsedrift, panik kan sätta in och driva dig att ta dig själv till överlevnad. Även om det kan låta hårt, är detta fortfarande ett mycket möjligt scenario. Hjälp de människor du älskar och få ut dem.
  • Lyssna på flygvärdinnans instruktioner direkt efter kraschen. Kom alltid ihåg att de har utbildning för den här typen av situationer. Var så lugn som möjligt och hjälp dem att hålla tillbaka en panikmassa om du kan. Undvik stormsteg eller upplopp. Samarbeta och bistå så mycket du kan.
  • Försök inte rädda några av dina värdesaker. Glöm dem och flytta till utgången enligt instruktioner från flygvärdinnorna eller enligt instruktionerna i säkerhetsriktlinjerna. Du måste ha fria händer eftersom stabilitet är väldigt avgörande. Med bara 90 sekunder på dig att ta dig ut ur ett förstört plan har du ingen tid att snubbla och falla, speciellt inte med alla människor som kämpar för att ta dig till utgången med dig.
  • Var försiktig med rök. Om hot om syrebrist inte skadar, kommer röken säkert att göra det. Om du upptäcker eller till och med luktar på det, släng dig ner och kryp mot utgången. Använd en trasa för att täcka näsan och munnen när du andas in och ut hela vägen. Om det är möjligt för dig att blöta trasan med något, skulle det vara idealiskt för att avvärja röken.
  • Innan du använder den avsedda utgången, bedöm situationen utanför . Finns det något som kan skada dig som brinnande skräp eller vassa delar som potentiellt kan göra mer skada än nytta? Rusa inte ut förrän och om du inte är säker på att det är säkert för dig att gå genom den utgången.
  • Om du kraschade på land, när du väl kommit ut, spring minst 500 meter från planet. Nästa sak du behöver oroa dig för efter att ha överlevt nedslaget är en brand eller explosion. Ett avsevärt avstånd från planet kommer att skydda dig från att bli avsprängd eller spetsad av flygande skräp.
  • Om du kraschar på vatten, håll dig lugn. Flygplan är vanligtvis utrustade med en flytväst eller en flytflotte. Hur som helst, om du följde säkerhetsrutinerna bör du vara säker i vattnet för att flyta i några timmar. Om ditt plan är utrustat med en livflotte är du säkrare eftersom det krävs med nödtillbehör som en första hjälpen-kit. Efter att allt relativt sett har ordnat sig, stanna på ett ställe och bedöm situationen du befinner dig i just nu . Sätt tryck på blödande sår och gör en tillfällig stag för brutna ben. Nästa del av att överleva en flygkrasch vid denna tidpunkt är att leva för att berätta historien. Hålla dig varm. Hitta vilka kläder som helst för att skydda dig mot hypotermi.
  • Vänta tålmodigt på att räddningen ska komma. Den skrämmande delen är det kan ta dagar men håll dig från att oroa dig för det. Ett flygplan är en stor sak att försvinna och många människor kommer att gå ut och leta efter det. Håll dig lugn och tänk bara på att överleva dagar i värsta fall.
  • En flygkrasch är oväntad och du har ingen aning om vad som kan orsaka den på grund av de många faktorer som är inblandade i den. Det är en svår sak att förbereda sig på, men att veta vad man ska göra är din bästa chans att överleva en sådan kritisk situation.En av de viktigaste sakerna att komma ihåg är att se till din säkerhet framför någon annans. Även om du kanske vill sätta gasmasken på ditt barn eller äldre först, kom ihåg att du måste säkerställa din egen säkerhet så att du kan skydda dem tills hjälp kommer.

Slutsats

Dina chanser att bli inblandad i en flygkrasch för att inte säga något om en med ödesdigra konsekvenser är astronomiskt låga, även om du flyger varje dag i resten av ditt liv.

Med det sagt, flygkrascher inträffar verkligen då och då och är överlevbara så länge du klarar dig genom den första kollisionen och agerar snabbt och korrekt för att gå ut ur planet. Använd den här artikeln som din guide för att vara förberedd ifall planet du åker i går ner!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg