Att överleva en jordbävning – Allt du Bör Veta

Att överleva en jordbävning – The Ultimate Guide – Survival Sullivan

Alla vet vad en jordbävning är, men väldigt få vet hur förödande och hur utbredda effekterna av en jordbävning kan vara. Även om de är mycket vanligare i vissa regioner än andra kan jordbävningar inträffa var som helst.

Om du har tur kan du få en liten förvarning i form av skakningar eller mindre, mindre -skadliga skalv, men som regel inträffar de utan förvarning.

Det är absolut nödvändigt att du skyddar dig så snabbt som möjligt när en jordbävning inträffar eftersom själva naturen av dem kommer att göra att du kan fly eller förbättra din position nästan omöjliga tills de tar slut.

Även när skakningarna och skramlet upphör är du långt ifrån säker; efterdyningarna av en jordbävning kan bestå av olika andra katastrofer helt på egen hand, allt från förödande tsunamier, jordskred, utbredda bränder, sönderfallande byggnader och trasiga avlopps- och vattenledningar.

Att överleva en jordbävning. handlar till stor del om att veta vad man ska göra, att reagera så snabbt som möjligt och att hålla på livet ut. Du behöver också lite tur på din sida.

Vi kan inte tillhandahålla det senare, men vi kan ge dig massor av det förra! I dagens artikel kommer att täcka tips och procedurer från experterna som hjälper dig att överleva nästa stora skalv.

Snabba fakta om jordbävningen

Jordbävningar inträffar vanligtvis när energi som byggs upp i jordens litosfär plötsligt frigörs, vilket resulterar i seismiska stötvågor som fortplantar sig upp till och genom jorden.

Alla jordbävningar är inte skapade lika, som ni vet, och många av dem kan inte ens kännas av människor, som bara kan registreras på de mest känsliga av vetenskapliga instrument.

Andra är så oerhört kraftfulla och våldsamma att de kan störta byggnader, förändra landskapet permanent och till och med slunga människor och stora föremål högt upp i luften.

Jordbävningar uppstår vanligtvis som ett resultat av det naturfenomen som beskrivs ovan, men då och då kan de utlösas av mänsklig aktivitet, inklusive kärnvapenprov, underjordisk minsprängning och annat inblandningsbeteende.

Bortsett från det vanliga brottet av geologiska förkastningar, kan viss annan naturlig aktivitet också utlösa jordbävningar, vulkaner är de främsta bland dem.

Medan jordbävningar kan inträffa var som helst, är det mycket mer sannolikt att vissa regioner på jorden kommer att utstå dem, och uthärda mer allvarliga sådana där.

Jordbävningsbenägna och högriskområden inkluderar Stillahavskusten i Nordamerika, Puerto Rico och många delar av Karibien, Sydostasien (särskilt Stillahavskanten), och Sydamerikas västra kust.

Jordbävningsskada

De flesta jordbävningar kommer endast att resultera i mindre till blygsamma skador och endast ibland orsaka dödsfall. Men ibland då och då kommer en verkligt häftig jordbävning att resultera i katastrofala, utbredda regionala skador.

Jordbävningsintensiteten mäts på en mängd olika vetenskapliga skalor, med den vanligaste och den bästa -känd i den populära uppfattningen är den som är uppkallad efter vetenskapsmannen Charles F. Richter, hans eponyma Richterskala.

Richterskalan, tillsammans med många av dess kusiner, mäter seismisk intensitet i enheter där varje ökning representerar 32 gånger mer energi för varje nivå du går upp på skalan.

Det är inte linjärt som de flesta tror! Det är av denna anledning som en jordbävning med magnitud 6,0 ​​är mycket, mycket kraftigare än en jordbävning med magnitud 5,0.

Detta är inte den mest intuitiva metoden för att bestämma svårighetsgraden av en jordbävning på marken för många människor, och därför kan en annan skala användas, Modified Mercalli Intensity Scale eller MMIS, uppkallad efter den italienske vulkanologen Giuseppe Mecalli. Hans skala värderar en jordbävning baserat på skadan den gör och har 12 nivåer:

 • Nivå I: En jordbävning av denna magnitud kommer mycket sällan att kännas av någon, om inte under de mest förmånliga villkoren.
 • Nivå II: Om du är på övervåningen i en byggnad kanske du känner att jordbävningen inträffar, eller så kanske du inte.
 • Nivå III: Chansen är stor att du kommer att känna att denna jordbävning inträffar om du är inne i någon byggnad, och särskilt på en övervåning. Som sagt, de flesta människor kommer inte att inse att det är en jordbävning! Vibrationskänsla liknar passagen av ett stort fordon.
 • Nivå IV: De flesta inomhus kommer att märka detta skalv, och om du är utomhus kommer några att göra det. Fönster, dörrar och disk i skåp kommer att skramla eller störas. Väggar kan avge ett knarrande eller knäckande ljud. Parkerade fordon kommer märkbart att gunga på sina fjädringar.
 • Nivå V: Nästan alla människor kommer att känna denna jordbävning. Många människor kommer att vakna från en god sömn. Föremål i skåp och fönster kan gå sönder. Alla föremål som är instabila eller benägna att välta kommer att välta.
 • Nivå VI: Det här är en riktig jordbävning. Alla kommer att känna det och det är skrämmande. Tunga möbler kommer att flytta. Gips och annat ömtåligt murverk kommer att falla. Den totala skadan är fortfarande liten.
 • Nivå VII: Du har att göra med ett kraftigt skalv nu. Välgjorda, robusta byggnader har lite att frukta, men det är möjligt att se mindre till måttliga skador i vanliga strukturer. Alla strukturer som är dåligt utformade, billigt byggda eller i dålig reparation kommer sannolikt att skadas svårt eller till och med välta. Skorstenar kan gå sönder på denna nivå.
 • Nivå VIII: Även tunga, specialdesignade byggnader kan se vissa skador på denna nivå. Varje vanlig lekstruktur kommer att skadas avsevärt, eller till och med delvis kollapsa. Ett skalv av den här storleken är förödande för byggnader som är dåligt utformade eller byggda, eller i dåligt skick. Stora pelare, fabriksavgasstaplar och skorstenar av alla slag kommer sannolikt att falla. Monument och murar kan välta. Tunga möbler i hemmet kommer också att vända.
 • Nivå IX: Själva marken kan spricka på denna nivå. Inga strukturer kommer oskadda undan jordbävningar av denna storleksordning, inte ens specialdesignade som är välgjorda till en hög standard. Alla vanliga byggnader kommer att skadas allvarligt och sannolikt kollapsar. Dåligt gjorda eller vi kan strukturer kommer att utplånas. Byggnader av alla slag kan förskjutas eller hoppa av sina grunder.
 • Nivå X: Marken kommer definitivt att spricka på denna nivå och många byggnader kommer att förstöras. Jordskred och laviner kommer definitivt att inträffa. Järnvägsspår kommer att böjas.
 • Nivå XI: Mycket få byggnader kommer att överleva en jordbävning av denna intensitet, och till och med broar kan förstöras.
 • Nivå XII: En jordbävning av denna magnitud är apokalyptisk. Total förstörelse är ofta det enda resultatet. Alla typer av föremål och människor skjuts upp i luften. Marken kan förvrängas och skeva och sätt som tidigare var otänkbara.

Som du kan se på skalan ovan är de flesta jordbävningar inget att bli för upprörd över, men det betyder inte att de inte är farliga. Längst ut på skalan kan du ha att göra med verkligt bibliska skador, ett totalt hot mot det drabbade området.

De senaste jordbävningarnas mest förödande

Nedan är bara några exempel på allvarliga jordbävningar som har inträffat bara under de första två decennierna av 2000-talet: 2010 Haiti jordbävning

En jordbävning med magnituden 7,0 som inträffade nära Haitis huvudstad Port-Au-Prince. Över tre miljoner människor drabbades, och dödssiffran, som fortfarande är omtvistad till denna dag, varierar allt från 100 000 till 315 000 liv.

Nästan en tredjedel av en miljon byggnader kollapsade som ett resultat av denna jordbävning, och efterdyningarna blev en mardröm av sjukdomar, brist på sanitet och sporadiskt våld.

2005 Kashmir jordbävning

Centrerat i staden Muzaffarabad, detta Jordbävning med en magnitud på 7,6 noterades för en särskilt allvarlig uppgång och är den dödligaste jordbävningen som drabbat södra Asien sedan 1935.

Ossar och förstörelse nära epicentret var allvarliga. Sjukhus, akutsjukvård och poliser stoppades i deras spår, vilket förvärrade efterverkningarna. Den beräknade dödssiffran var över 100 000, och tre och en halv miljon människor gjordes hemlösa.

2004 Indiska oceanen jordbävning

Denna gigantiska jordbävning och efterföljande tsunami registrerades mellan en magnitud på 9,1 och 9,3, till följd av ett kolossalt fel mellan Burma och Indiska tektoniska plattor. 100 fot höga tsunamier dödade över 225 000 människor i 14 länder.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg