Hur man Lever utan Elektricitet [Bästa Tips]

I denna tid görs nästan allt med el. Det har blivit en så konstant och integrerad del i våra liv att vi använder det utan att tänka på det.

Men tänk om det en dag händer något av katastrofala proportioner så att vi förlorar elektriciteten för gott? Hur skulle det påverka var och en av oss?

Fakta och statistik

Om du tänker på livet utan el är omöjligt, så här är några fakta som får dig att tro något annat:

1,2 miljarder människor har ingen tillgång till el

Ja, du läste rätt. Det är 16 % av världens totala befolkning. De flesta av dem finns i Afrika, med 85 % av befolkningen som lever utan el.

Energy Access Outlook 2017 uppskattade antalet människor utan tillgång till elektricitet till 14 % av världens befolkning. Hur som helst, det är fortfarande över en miljard människor!

Däremot har nästan alla i Europa, Nordamerika, östra Asien och Japan elektricitet i sina hem.

Nedan är en karta och en grafisk representation hämtade från worldmapper.org för att illustrera denna punkt.

60 % av världens energi förbrukas av 20 % av världens totala befolkning

Mycket av vårt fossil bränslen, kärnbränsle och förnybara energikällor kontrolleras av de stora nyckelaktörerna som USA och Japan. Distributionen med resten av världen påverkas negativt av det faktum att ett fåtal mäktiga länder har mest kontroll över dessa energikällor.

2,5 miljarder människor har ingen tillgång till anständigt bränsle för matlagning

För dessa människor använder de en spis som använder ved, jordbruksavfall, träkol eller djurspillning för att elda. Över 90 % av hushållen i vissa länder lagar mat med orena bränslen.

Att laga mat med denna metod innebär vanligtvis hälsorisker från exponering för rök. Så om du tycker att det är svårt att laga mat med el- eller gasspisar, föreställ dig vad de måste gå igenom för att få en ordentlig måltid.

Längden på ett strömavbrott beror på de utlösande faktorerna. En storm kan bara orsaka elektriska avbrott under en dag eller så, men i kris-scenarier kan dessa avbrott bli permanenta.

I händelse av ett krig kan en kärnvapenexplosion orsaka en elektromagnetisk puls ( EMP) som orsakar extremt höga spänningsöverspänningar och kan orsaka elektriska systemskador.

Hur man lever utan elektricitet

När strömavbrottet blir permanent kommer det verkligen att bli svårt att omedelbart och oväntat anpassa sig till ett liv utan elektricitet. Nästan alla våra aktiviteter kretsar kring användningen av elektricitet och så att klara sig utan den kommer att vara en stor livsstilsförändring för många människor. Men var inte nedstämd.

Det finns vissa människor som väljer att leva utan el och är nöjda med sitt beslut. Att leva utan elektricitet behöver inte betyda att leva primitivt, om du planerar lite.

Belysning

Avsaknaden av elektriskt driven ljus kommer inte att vara mycket av ett problem under dagsljuset. Men på natten kan det vara svårt att hitta runt i huset utan lampor.

Ficklampor kan vara bra för nödsituationer men om du tänker långsiktigt kan du alltid vända dig till levande ljus, oljelampor, batteridrivna strålkastare, handvevade ficklampor och solcellslampor.

Ljus håller länge och är billiga så du kan köpa dem i bulk eftersom de inte blir dåliga.

En stor låda med ljus kan vara ett års förråd för din familj. Du kan också göra dina egna ljus med nötfett, bomullssnöre och glasburkar. Handvevade ficklampor är fantastiska eftersom de aldrig behöver batterier och laddas genom att helt enkelt ”linda” upp dem i några minuter.

Oljelampor (fotogen) kan å andra sidan producera starkare och stadigare ljus än stearinljus. En enda lampa kan lysa upp hela rummet och använder bara en till två koppar olja per natt och cirka två liter per vecka. Lampolja kostar cirka 30kr per liter.

Så länge den finns är oljelampor ett bra alternativ men var försiktig eftersom de kan utgöra en brandrisk om de välter eller går sönder.

Om du är rädd för att få ont om ljus kan du köpa solcellsdrivna lampor och för under 200kr kan du fylla på nu. De kan bäras eller hängas upp.

Vissa lampor kan ta en hel dag eller mer av starkt solljus att ladda upp. Av denna anledning, köp flera av dem och varva dem så att en alltid laddar.

Soldriven belysning är en långsiktig lösning på ett permanent strömavbrott. Om du tar dig tid att lära dig hur man bygger ett solenergisystem för ditt hem nu, kan du åtminstone ha tillbehör till hands om de behövs.

Ännu bättre, du kan bygga systemet och börja använda det nu så när krisen kommer och strömmen går, kommer ditt hem inte ens att påverkas.

Sist ​​men absolut inte minst kan du köpa en bärbar eller hel hem generator. Tänk bara på att generatorer kräver bränsle för att fungera och i en långsiktig kris-situation kan bränsle vara en bristvara om det överhuvudtaget finns tillgängligt.

Soldriven belysning är en av de bästa alternativ, om du kan göra det. Spara din generator för molniga dagar när din batterilagring tar slut eller medan en solpanel repareras eller byts ut.

Uppvärmning

På de kalla vinternätterna kan du använda en öppen spis för att värma upp rummet. Även om det inte är lika energieffektivt som andra metoder, skulle en bra strategi vara att bygga eldstaden i mitten av huset och installera ventiler för att låta värmen strömma in i husets olika rum.

Varje rum kan ha en inbyggd golvventil nära ytterväggarna för att släppa tillbaka kall luft till eldstaden. Genom denna konvektionsprocess kan dina rum hålla sig varma och mysiga. Du kan också lägga till extra isolering på dina väggar för att förhindra att värme strömmar ut så mycket som möjligt.

Ännu bättre vore att överväga en vedeldad panna eller vedspis eller en extra solvärmare.

Om du behöver svalka dig kan du installera ett takfönster som kan öppnas på morgonen för att svalka luften r in. Det kostar inte mycket pengar. Dessutom kan den ge dig extra belysning på dagen samt en fin utsikt på natten.

Matlagning

Även utan el, har du fortfarande många alternativ kvar. Vill du vara mer klassisk kan du använda en vedspis. Men om du vill ha något mer avancerat kan du alltid använda en propangasspis.

Och utan dina elektriska apparater kan matberedningen göras manuellt. Att göra dem för hand kanske inte är lika snabbt eller lika enkelt, men du kan fortfarande få jobbet gjort.

Se till att ha icke-elektriska köksprylar som:

  • köttkvarn
  • skalare
  • gjutjärnspanna
  • mortel och mortelstöt

och mer.

Livsmedelskonservering

Ett av de största problemen med att vara utan el är naturligtvis matkonservering. Hur förhindrar du att ditt kött och andra färskvaror förstörs?

Ja, det finns kylskåp som går på propan eller fotogen. Det finns också bärbara batteridrivna kylskåp tillgängliga på marknaden. De kan laddas om genom ditt bilbatteri eller ett solenergisystem.

Du kan också minska eller till och med eliminera ditt behov av kylning genom att följa tipsen i den här artikeln.

Om du bor på landet kan du prova på trädgårdsarbete så att du kan odla de frukter och grönsaker du behöver och bevara dem genom att förvara dem i en rotkällare.

Du kan också använda tryckkonserver och/eller vattenbadskonserver för att få mat att hålla längre utan kylning.

Använd ett propankylskåp eller så kan du till och med göra din egen is med hjälp av en hink eller stor skål med en mindre metallskål inuti fylld med vatten.

Fyll utrymmet mellan de två behållarna med ammoniumnitrat. Den resulterande processen av värmeledning kommer att förvandla vattnet till is.

Ta det ett steg längre genom att föda upp boskap som kor, kycklingar och getter för dina ägg, kött och mejeribehov. Du kan också dehydrera, röka eller jäsa mat för att ytterligare minska kylbehovet.

Vatten

De flesta städer tillhandahåller vatten och även de flesta vattenbrunnar är beroende av elektricitet för att pumpa vatten. Utan elektricitet kommer du inte att kunna komma åt ditt vatten.

Du kommer att behöva hitta en närliggande källa till färskvatten, planera för ett sätt att ge vatten från din brunn med hjälp av en handpump, lagra massor av vatten nu eller flytta närmare en sötvattenkälla.

Om du bor på landet kan du ha en källa eller en brunn på din fastighet eller i din lokala stadsdel som kan vara en nödvattenkälla.

Regnvatteninsamling

Ett av sätten som du kan förbereda dig för att få tillgång till en riklig tillgång på vatten om du lever utan elektricitet är att installera ett system för uppsamling av regnvatten på din fastighet.

Kontrollera alltid att vilket system du än bygger är inom gränserna för lagar och regler för vattenrättigheter i ditt land. Även om de flesta stater tillåter insamling av regnvatten för individuell användning och konsumtion, har vissa stater restriktioner och andra villkor som måste följas om du vill hålla dig utanför domstol.

Är du vet om det är olagligt att samla regnvatten i ditt område? Om inte, nu är det dags att ta reda på det.

Underhållning

Några av de saker du kan ha svårt att leva utan är din tv, stereo och andra underhållningsenheter.

Genom att använda dessa underhållningssystem kan du koppla av och varva ner så att anpassa dig till ett liv utan det kommer utan tvekan att bli svårt. Men det här kan också vara ett tillfälle för dig att ta upp nya intressen och hobbyer

Lär dig spela ett instrument, ta upp träsnideri, spela kort och hinna med lite läsning.

Tänk på färdigheter du kan lära dig som intresserar dig och skulle vara underhållande men som också kan hjälpa dig under en överlevnadssituation eller i en situation där strömmen går.

Detta kan också föra din familj närmare genom att spendera kvalitetstid med varandra.

Levebröd

Om marknadshandeln fortfarande är igång och du ännu inte är ett självförsörjande hushåll behöver du fortfarande att ha ett levebröd. Först måste du överväga dina färdigheter. Vilka saker är du bra på? Är du skicklig på att bygga, snida, etc.?

Kan du sedan försörja dig på dessa färdigheter? Om du kan, kan du fortfarande försörja din familj. Om valuta inte längre är av värde, tänk då på förnödenheter du kan handla med såsom boskap, produkter eller jordbruksgrödor.

Bli mer självförsörjande

Många som vill vara beredda att leva utan el vänder sig till att bli mer självförsörjande. Denna livsstilsförändring kan vara avsevärt olika för alla, men det innebär i grunden att skapa, odla eller på annat sätt producera det du och din familj behöver genom att använda din mark och dina kunskaper.

Du kan fortfarande gå till mataffären om det är tillgängligt och du behöver något, men att bli mer självförsörjande innebär att du producerar en betydande mängd av det de behöver för att överleva utan att förlita sig på butiker eller allmännyttiga tjänster.

Förberedelser på landet

Om hembygdsgård på landsbygden eller till och med i tätort är inte din grej, är det okej. Många människor förbereder sig för att förbereda sig för att leva utan elektricitet med hjälp av förberedelser.

Livsstilen för förberedelser på landet fokuserar på att hitta och säkra nödvändiga resurser från de typer av hittade material, vattenkällor, etc. som är mer lättillgängliga i tätortsområden.

Stadsförberedare lägger vanligtvis stort fokus på att lagra förnödenheter, men många stadsförberedare kompletterar sitt lager genom att söka föda efter vilda ätbara varor och/eller bygga och underhålla ett akvaponik- eller hydroponiksystem för ytterligare mat och näring.

Så, om du bor i ett stadsområde, fokusera på att lära dig de avgörande urbana förberedelserna för stadsbor och fortsätt bygga dina färdigheter.

Alternativ energi

El från elnätet är inte det enda sättet att slå på ditt hem. Du kan investera i alternativa energikällor som är förnybara, såsom solenergi, vindkraftverk och vattenkraft. Ett populärt exempel skulle vara att använda ett solenergisystem eller till och med en cykelgenerator.

Du kan beställa en eller installera en själv. Fördelen med en cykelgenerator är att den inte bara ger ström; det är också ett bra sätt att träna. Ett annat exempel skulle vara att använda alternativa bränslen som propan, biodiesel, biomassa och etanol.

Slutsats

Efter att ha läst alla dessa kanske livet utan elektricitet inte verkar så skrämmande längre. Faktum är att tanken på att leva utan elektricitet nu kanske till och med är tilltalande.

Beroende på vilka resurser du har och hur mycket du vill lägga ner kan det vara primitivt att leva utan el, till och med lyxigt. Det skulle definitivt påminna om en enklare, mindre hektisk och mindre komplicerad tid.

Så, oavsett om du avsiktligt väljer att leva livet utan traditionell elektricitet eller om du tvingas till det efter- krisen, det är en bra idé att förbereda och förutse eventuella problem så att du inte blir överraskad.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg