Vad ska man ha på sig när man Vandrar på Sommaren?

När sommaren äntligen kommer och du är redo att ge dig ut på stigarna för att gå till dina favoritvandringsplatser, kanske du undrar vad du ska ha på dig. Många erfarna vandrare vet redan svaret. Men för nya vandringsentusiaster finns det några viktiga saker att tänka på innan du packar väskorna.

Till skillnad från vintervandring när du måste ha riktigt tunga kläder för att hålla dig varm, kräver vandring på sommaren att du håller dig så lätt som möjligt

Att veta vad man ska ha på sig på sommaren är mycket viktigt eftersom dina kläder avgör hur bra din vandringsupplevelse blir. Fel sort kan få dig att känna dig överväldigad i värmen, vilket potentiellt kan leda till hälsoproblem. Så för att undvika det här är en guide om vad du ska ha på dig när du vandrar på sommaren.

Tyger att överväga för vandring på sommaren

Innan vi börjar diskutera kläderna måste vi först prata om tyget de är gjorda av. Här är några av de mest använda tygerna för kläder:

Bomull: Många erfarna vandrare håller sig borta från bomull för när de suger upp fukt förblir de blöta länge. Detta kan vara bra för vandring i värmen men de är hemska i kallt väder.

Ull: Kläder gjorda av ull är ett bra val för vandring eftersom de är mjuka och andas. Det betyder att de kan absorbera överflödigt svett från din kropp och snabbt bli torra. Men en nackdel är att de kan klia om de inte är gjorda av merinoull.

Silke: Silke är också bra på att transportera bort all överflödig fukt. Men de är inte de bästa för utomhusbruk då de kan slitas sönder ganska lätt

Nylon och polyester: Båda dessa material är väldigt lika varandra. De är utmärkta på att hålla dig torr och ge ventilation. De är också mycket billigare att tillverka än silke och merinoull. Men efter en lång vandring kan de behålla en del av lukten. Men efter en snabb tvätt och torkning är de bra att gå.

Vandringtröjor

När du vandrar på sommaren bör du alltid ha ljusa kläder på dig. Mörka färger absorberar värme medan ljusa färger reflekterar den. Detta kan hjälpa dig att hålla dig sval under solen. Se också till att vilken topp du än har på dig, de är lösa och andas. Löst sittande kläder hjälper din kropp att reglera temperaturen medan åtsittande kläder kan få dig att känna dig varm och svettig.

Toppar i polyester och nylon är bra alternativ att få.

Det betyder dock inte att du ska undvika bomullstoppar. Det finns en hel del kontroverser om att bära bomull när man vandrar.

Många tror att att bära bomull fångar din svett och kan vara farligt i våta förhållanden, vilket är sant. Men i varma klimat kan det faktiskt hjälpa att bära bomull eftersom det kan kyla din kropp genom att använda fukten som lagras i den. Men om du inte känner dig bekväm med att vandra runt i en bomullstopp, kan du alltid välja polyester, nylon, siden, merinoull, etc.

En annan vanlig myt är att du ska undvika att bära långärmade toppar. Det är inte sant. Långärmade toppar kan faktiskt hjälpa dig genom att skydda din hud från direkta solstrålar som innehåller UV-strålning. Det är därför personer med känslig hud faktiskt rekommenderas att bära toppar med helärm under vandring. En lätt, andningsbar, helärmad topp kan ge utmärkt skydd mot solen.

Det rekommenderas också starkt att du bär UPF-klassade kläder. Dessa kläder är labbtestade för att förhindra UV-strålning från att tränga in i tyget. Vanligtvis kan en topp ha ett UPF-betyg mellan 15 till 50. Ju högre siffra är, desto bättre skydd. Till exempel tillåter en topp med UPF 25-klassning endast cirka 4 procent av den totala UV-strålningen att passera igenom. Därför är UPF-klassade kläder viktiga när du går ut och vandrar i den kala solen.

Byxor för sommarvandring

Låt oss börja det här avsnittet med att diskutera den gamla frågan: shorts eller byxor? För att vara ärlig har båda sina för- och nackdelar beroende på vilken typ av vandring du gör. Shorts ger mycket ventilation och fingerfärdighet till dina ben. Men de håller dina ben utsatta för direkta UV-strålar och kan åka upp till grenen när du går över hinder.

Att bära byxor lindrar dessa problem eftersom de håller din hud skyddad från solen och insekter. Men om du tenderar att svettas mycket, så är det kanske inte särskilt bekvämt att bära byxor eftersom det kan lagra din svett och göra det svårt att röra sig. Du kan också bära byxor med ventiler då du kan öppna eller stänga dem manuellt under varma dagar för extra luftflöde. Överväg att skaffa ett par vandringsbyxor eller leggings. Men undvik att bära jeans och andra material som antingen kan bygga upp värme runt benen eller slitas sönder mycket lätt.

Sammantaget beror det verkligen på dig och vad du är bekväm med. Om du vill ha en bättre uppfattning om vilken typ av byxor du ska ha på dig föreslår jag att du gör lite research om din vandringsplats. Miljön du kommer att vandra genom är mycket viktig när det gäller att välja ett par underdelar. För att vara på den säkra sidan kan du packa båda till din resa.

Sommar vandringsmössor eller hattar

Att ha huvudet direkt exponerat för den varma solen under en längre tid kan vara skadligt för din hälsa. Om du ska vandra mer än några timmar i värmen, se till att skydda ditt huvud. Du kan göra det genom att bära hattar.

Många människor gillar att bära basebollkepsar när de vandrar. Andra tycker om att vira en bandana runt huvudet. Det är bra men du bör bära något passande som en solhatt med lång brätte. De håller ditt huvud torrt och skyddat från solen. De skyddar även din hals, ansikte och ögon från direkt solljus.

Det finns många stilar av solhattar tillgängliga på marknaden. De kommer med många olika funktioner liksom en solglasögonhållare, etc. Så du kan hitta en som passar din smak och preferenser.

Sommar vandringsskor och strumpor

Att ha rätt par skor är avgörande när du ska vandra. Om du tror att du bara kan bära ett par sneakers och ta itu med naturen, så har du verkligen fel.

Att vandra kräver mycket benarbete och utan ordentliga skor kan det vara väldigt svårt. Om du är en vandringsentusiast så rekommenderar vi att du investerar i ett par bra vandringskängor. Det finns många par kvalitets vandringskängor tillgängliga på marknaden, men att veta vilken som är bäst för dig kan vara ganska utmanande. Du kan hitta specialiserade vandringskängor för vandring, klätterskor, etc.

Eftersom det finns så många alternativ att välja på är det bättre att gå till en butik och prova några vandringskängor själv. Det finns några kriterier som du bör överväga.

Först och främst, se till att de sitter ordentligt och är bekväma att bära. För det andra, om du vandrar genom steniga vägar och ojämn terräng måste du se till att dina stövlar har tillräckligt skydd. Vid blöta ytor behöver du ha bra grepp. För det tredje bör du också tänka på hur hållbara dina stövlar är. Annars, om de går sönder medan du vandrar kan det orsaka många problem att komma tillbaka. Du kan välja läderstövlar men de är inte nödvändiga om du kan hitta något som passar.

Du bör också plocka fram ett par sköna sköna strumpor. Se till att dina strumpor är gjorda av material av god kvalitet. Undvik bomull då de lätt kan bli blöta och behålla fukten i dina fötter eftersom blöta strumpor kan orsaka blåsor. Dessutom rekommenderas inte heller tjocka strumpor. Prova att ta ett par snygga tunna strumpor med bra ventilation. När du får dina nya stövlar och vandringsstrumpor, testa dem. Gå en kort vandring och se hur de mår. När du är nöjd med att de är av bra kvalitet kan du äntligen ta dina favoritstigar.

Andra saker att tänka på för sommarvandring

Innan du ger dig ut på ditt äventyr bör du också tänka på vad du ska ha under dina vandringskläder. Se till att tyget på dina underkläder är syntetiskt och inte bomull. Polyester och nylon är bra alternativ eftersom de kan transportera bort all uppbyggd svett från din kropp och på så sätt hålla dig torr. Detta undviker onödigt skav, klåda och obehag som kan förstöra din vandringsupplevelse.

En annan sak som du definitivt bör ha på dig när du vandrar i solen är solkräm! Du bör applicera solskyddsmedel med minst SPF 30 eller högre på exponerad hud. Detta inkluderar dina händer, armar, nacke, näsa och ben. Applicera solkräm 15 minuter innan du går ut. Applicera rikligt igen varannan timme. Om du har svettats mycket, applicera den igen 40 till 80 minuter efter att du har torkat av.

Du bör också ha en varm fleecejacka i polyester om du ska ut på en nattvandring. Vid regn, ha en regnjacka och byxor med dig.

Avslutande tankar

Jag kan förstå om du känner dig överväldigad av mängden information som behövs bara för att gå på en skön sommarvandring. Men dessa saker är mycket viktiga att ha i åtanke. Många nybörjare tar inte hänsyn till dessa saker och får till slut en dålig upplevelse. Det är därför den här artikeln har skrivits så att den kan hjälpa dig att undvika dessa misstag.

Att ta med sig från detta är:

  • Se till att hålla dig torr
  • Undvik direkt exponering för solen
  • Bär lätta kläder som andas
  • Och håll dina fötter skyddade

Om du kan följa dessa riktlinjer kommer du inte ha några problem när du vandrar under den varma sommaren.

Relaterade inlägg