Hur man Förebygger och Behandlar Blåsor när man Vandrar?

Ingenting är mer frustrerande än att få smärtsamma vandringsblåsor som förvärras för varje steg du tar. Tyvärr tror många vandrare och backpackers att blåsor är oundvikliga, och några timmar in i en flerdagarsvandring kommer med största sannolikhet  dina fötter in i ett olidligt obehag orsakat av blåsor. Men du behöver inte tolerera detta allvarliga obehag när du vandrar, eftersom blåsor ofta kan förebyggas.

När du vandrar kan blåsor inte bara göra din resa smärtsam utan kan också sakta ned dig kraftigt. Dessutom är det ett stort problem att få blåsor under vandring ur säkerhetssynpunkt, speciellt om du beger dig ut på en avlägsen stig utan något annat alternativ än att gå. Tja, de goda nyheterna är att du kan behandla denna obehagliga blåsa, men att förstå hur man undviker vandringsblåsor i första hand är mycket bättre. Dessutom, om du inte vet vad som orsakar blåsorna, kanske du inte lyckas förhindra dem. Låt oss därför, innan vi går in på förebyggande tekniker, prata om hur blåsor bildas.

Blåsor: vad orsakar dem?

Blåsor bildas när fukt eller värme kommer i kontakt med din hud, vilket förvärrar den med friktion och tryck. Den vanligaste orsaken till blåsor under vandring är när din strumpa eller sko skaver mot dina fötter under en längre period. Fukt, tryck och friktion är några av de främsta orsakerna som orsakar en blåsa. Att eliminera dessa faktorer kan gå långt för att förhindra blåsor.

Fukt: Vanligtvis uppstår blåsor främst när din hud utsätts för fukt eller värme. Oavsett om det är svett eller dina fötter har varit nedsänkta i en bäck, är det mer sannolikt att du drabbas av blåsor. Eftersom våt hud är mer känslig för blåsor.

Tryck: Blåsor kan också bildas när dina fötter fastnar på ett snävt ställe på dina vandringskängor samtidigt som de orsakar en tryckpunkt. Och huden på dina fötter rynkar och rivs sönder när trycket ökar.

Friktion: När dina våta fötter sätts mot felmonterade stövlar eller skrynkliga strumpor, tenderar friktionen att få de tjocka yttre skikten av din hud att röra sig mer än de ömtåliga inre skikten. Det förvandlas till slut till en blåsa.

5 sätt att förhindra blåsor vid vandring

Tro mig, du vill inte ha besväret med att behandla blåsor när du är ute och vandrar. Därför är det viktigt att vidta försiktighetsåtgärder mot det. Här är några av de tips och tricks som kommer att hålla dina fötter blåsfria när du är ute och vandrar.

1. Välj rätt skor

Vill du ha blåsfria fötter under hela din vandringsresa måste du anstränga dig för att hitta en bra vandringskänga som passar dig ordentligt. Att vandra i tuff terräng kan ta hårt på dina fötter. Det minsta du kan göra för att hålla dina fötter från blåsor är att ge dem det stöd, komfort och skydd de behöver.

När dina skor eller stövlar inte passar ordentligt uppstår friktion. Grunden för att förebygga blåsor är främst att skaffa rätt skopassform eftersom för tighta skor med största sannolikhet kommer att skapa tryck och friktion, vilket så småningom kommer att resultera i blåsor. Du kan välja vandringskängor som är 1/2 storlek större än dina vanliga skor. På så sätt kan din tå få extra utrymme . Din häl bör dock stanna på samma plats, och du vill inte att dina fötter ska glida runt, så se till att dina skor inte är extremt stora. Om du fortfarande kämpar för att få den perfekta passformen kan du också prova en stödjande innersula.

2. Snörning

Stövlar som är ordentligt snörade, varken för lösa eller för åtsittande, är viktiga för att förebygga blåsor. Din fot ska inte glida framåt eller bakåt, och din fotled och tår ska inte skava mot varandra. Justera snörningen för att skapa en närmare passform om du ser någon friktion eller hot spots.

Det finns flera snörningstekniker som du kan använda för att lindra skopassningssvårigheter och undvika blåsor när du vandrar. Du kan göra en kirurgknuta för att se till att din fotled stannar långt in i hälräknaren på vandringskängorna. Se till att din fot är på rätt plats innan du knyter snören.

Efter att ha säkrat den första knuten, linda snören runt varandra och dra åt dem. Innan du gör en andra knut, trä spetsen genom kroken. Du kan göra den här knuten ett par gånger och sedan dra ihop den ordentligt. Du kan korsa fotleden för att avsluta det. På så sätt kan du låsa hälen bakåt, så att tån inte rör sig runt änden av vandringskängorna. Du kan ha tillräckligt med fotböjning också. Du måste knyta upp dina skor eller stövlar tillräckligt hårt för att undvika glidning och ge komfort.

3. Bryt in nya skor

Om du planerar att ha på dig nya skor för din nästa vandringsresa, se till att bryta in dem innan du ger dig ut på vägen. För att bryta in kan du ha dem på dig i hemmet, till snabbköpet, eller så kan du ta en promenad i den nya skon. Genom att bryta in skorna kan de bli mjukare och fungera som en potentiell barriär mot friktion, vilket är en av de främsta orsakerna till blåsor. Glöm inte att ha på dig strumpor när du försöker bryta in dina nya skor.

Vandringsskor tenderar att vara lite styvare robustare för att ge extra stöd. För att mjuka upp materialet, gå därför en liten vandring innan du ger dig ut på leden för några längre vandringar. Gamla stövlar med bra slitbana på sulan och stöd på insidan är betydligt mer bekväma och anpassningsbara efter dina fötter.

4. Håll dina fötter torra

Ta en paus från vandring när dina fötter börjar kännas uppvärmda, ta sedan av dina vandringskängor och strumpor för att låta fötterna lufta ut och torka. Att hålla fötterna torra är väldigt viktigt om du vill ha blåsfria fötter. När det gäller särskilt svettiga fötter eller vandring genom regn eller vatten, ta med ett par extra strumpor så att du kan byta om till de torra. Du kan också prova lite fotpulver för att absorbera eventuell överskottsfukt. Att hålla dina fötter så rena som möjligt hjälper dig att minska risken för att blåsor blir infekterade av smuts eller skräp. Även om det är osannolikt att en blåsa blir infekterad, är det viktigt att hålla ett öga på det.

Under vandring, istället för bomull, bär fukttransporterande ull eller ullblandningsstrumpor som torkar snabbt. Eftersom bomullsstrumpor absorberar fukt och resulterar nästan alltid i blåsor. Strumpor som har extra dämpning i hälen och andra slagkraftiga ställen minskar risken för att dessa områden slits och tappar fibrer som bidrar till eventuell friktion. Du kan också hitta några strumpor som är blåsresistenta. Se till att du har ett reservpar vandringsstrumpor i väskan ifall ditt nuvarande par blir blött och svettigt.

5. Behandla utsatta områden

Om du märker något obehag i foten när du vandrar är det troligen ett utsatt område som kommer att utvecklas till en blåsa ganska snart. Så, sluta genast och sätt två eller tre stycken atletisk tejp på området. Vissa människor drabbas av blåsor på samma ställen varje gång de går på vandring; i så fall kan du tejpa dessa områden innan du ger dig ut på vägen. Så efter att ha fått rodnad eller slitage på dina fötter, vänta inte på att det ska förvandlas till en blåsa, utan behandla det omedelbart.

Hur behandlar man blåsor?

Om du har utvecklat blåsor trots att du vidtagit försiktighetsåtgärder finns det flera sätt att hjälpa till att minska och behandla blåsorna effektivt. Här är några av stegen du kan följa för att hantera blåsor.

Om du känner någon form av obehag eller heta punkter i dina fötter, stanna omedelbart, hitta en plats att vila på och ta av dig skorna för att undersöka dina fötter.

Rengör och torka området om en blåsa inte har utvecklats ännu, linda sedan in den varma platsen med en tunn bit tejp. Tejpen förhindrar friktion. Se till att tejpen lindas så smidigt som möjligt mot din hud.

Om du upptäcker att din hud är märkbart röd och öm, täck såret med antibiotisk salva och ett självhäftande bandage innan du lindar in det drabbade området med tejp. I det här skedet är det inte bara en hot spot, utan det är en blåsa.

Försök inte att poppa eller tömma blåsan medan du är ute och går. Du riskerar få din blåsa infekterad. Men om du fortfarande måste tömma din blåsa på egen hand, börja med att rengöra den omgivande delen av blåsan med antibiotisk tvål. Innan du sätter in en nål på basen av din blåsa, glöm inte att sterilisera den. Efter att blåsan har sprängts, applicera salva och linda ett plåster runt det.

För att undvika obehag i framtiden, klipp och sätt in Molefoam med ett khål runt blåsområdet.

Blåsor är obekväma och smärtsamma, men de behöver inte vara en oundviklig del av din vandrings- och ryggsäcksresa. Att följa dessa enkla riktlinjer kan hjälpa dig att undvika blåsor och förbättra din vandringskomfort på din nästa resa. Men om du har ett blåskit kan du behandla vandringsblåsor när du är i farten; medan förebyggande alltid är att föredra, är det alltid en bra idé att vara förberedd.

Relaterade inlägg