Hur man Hittar Vatten Under en Vandring

Oavsett var du befinner dig i vildmarken är vatten din mest värdefulla vara. Om du har en bra tillgång på vatten och du går vilse eller blir strandad har du enormt ökat dina chanser att överleva tillräckligt länge för att hittas av sökteam, eller ta dig ut levande på egen hand. Om du inte har vatten måste du snabbt hitta något.

Här är några tips om hur du hittar vatten på en vandring.

Att hitta en naturlig vattenkälla

När du söker efter en okänd vattenkälla är det första steget att ta höjd. Att klättra på en åslinje eller till och med försiktigt klättra i ett träd är ett bra sätt att överblicka din omgivning och eventuellt hitta en naturlig vattenkälla i närheten. Från din upphöjda utsiktspunkt ökar du också dina chanser att se fåglar och annat vilda djur.

Vatten i kustområden

Färskvatten kan alltid hittas längs havskusten genom att gräva bakom de vindblåsta sanddynerna som backar de flesta havsstränder. Sanddynerna fångar upp regnvatten, som flyter ovanpå det tyngre saltvattnet, filtrerat in från havet. De måste vara tillräckligt djupa för att endast avslöja de översta 5 cm vatten. Om man gräver djupare kommer saltvatten att påträffas och vattnet från brunnen kan vara bräckt och odrickbart.

Där klippor faller i havet kommer en noggrann sökning längs klippans nedre kanter i allmänhet att avslöja blötläggningar eller små källor. Dessa följer i allmänhet ett fel i klippformationen och kommer att framgå av en frodig tillväxt av ormbunkar och mossor.

Om du inte kan upptäcka vatten direkt, är vilda djur din näst bästa indikation på vatten.

Vissa arter av vilda djur kommer aldrig att avvika långt från en pålitlig källa. Att lära sig att läsa deras rörelser, antingen genom att faktiskt se djuret röra sig genom vildmarken eller genom att följa viltstigar, är en viktig färdighet för alla som hoppas kunna hitta vatten i naturen.

Följ efter djur för att hitta vatten

Var du än är i världen kommer det att finnas vilda djur. Beroende på din omgivning kan det vara mer eller mindre svårt att upptäcka tecken på djurrörelser. Det kan vara lättare att upptäcka vilda djur i öknen eftersom det är så platt. Att få höjd ger dig en klar fördel om det är möjligt att göra det.

På högre höjder kommer du sannolikt att finna det svårare att upptäcka bevis på vilda djur, men du har fördelen av en böljande terräng. Om du beger dig nerför är det vanligtvis en god chans att du hittar rinnande vatten.

Titta noga efter bevis på viltspår. Färsk spillning tillsammans med tassavtryck eller hovavtryck på väg nedför leder nästan säkert till vatten.

Bin

Bin i ett område är ett visst tecken på vatten men du kommer förmodligen att behöva leta efter ytterligare indikationer innan du faktiskt hittar vattenförsörjningen.

Myror

Om du ser en stadig kolonn av små svarta myror som klättrar upp i en trädstam och försvinner in i ett grenhål mellan grenar är det mycket troligt att det kommer att finnas en dold reservoar av färskvatten lagrad där. För att få vattnet förstora hålet med din knivspets överst. Gör en mopp genom att binda gräs eller trasa till en pinne. Doppa moppen i vattnet och pressa i en kopp.

Fåglar

Alla spannmålsätande fåglar och de flesta markmatare kräver vatten. Om du ser deras spår på marken kan du vara ganska säker på att det finns vatten inom några kilometer från din plats. När skymningen närmar sig kommer de flesta spannmålsätande fåglar att bege sig till en vattenkälla för att dricka sig mätta innan de sakta flyger tillbaka till sina häckningsplatser.

Köttätarna, som är köttätande fåglar får det mesta av den fukt de behöver från sitt bytes kött. Följaktligen är de inte pålitliga vattendrickare. Se inte förekomsten av köttätande fåglar som en indikator på vatten i området, inte heller bör du betrakta vattenlevande fåglar som indikatorer på sött eller drickbart vatten.

Däggdjur

Nästan alla däggdjur behöver vatten med jämna mellanrum för att hålla sig vid liv. Även köttätarna måste dricka. Däggdjur kan gå utan vatten under långa perioder, och därför kan du inte alltid vara säker på att hitta vatten där du ser djurens spår, såvida det inte finns ett vanligt spår eller en serie konvergerande stigar.

Vissa djur reser aldrig långt från vattnet. Ett nytt spår efter en vild gris är ett tecken på att det finns vatten i närheten. Det färska spåret av kängurur och de flesta betande djur, vars vana det är att dricka regelbundet i gryning eller skymning, bör leda dig till vattnet om du följer konvergerande stigar nedför.

Reptiler

De flesta av de landlevande reptilerna är i mycket stor utsträckning oberoende av vatten. De får vad de behöver från dagg och köttet av sitt bytesdjur, och är därför inte en indikator på vatten i området.

Alternativa källor och tekniker

Det finns ett antal vattenanskaffningstekniker: samla vatten från växter, trädrötter, fisk, saltvatten, samla dagg, samla vatten genom transpiration. Alla dessa kräver kunskap om teknikerna och tiden och de kanske inte producerar de volymer som du behöver, särskilt för en grupp. Det finns en skillnad mellan att samla vatten och att hitta en vattenkälla och det bästa är att hitta vatten.

Relaterade inlägg