Myter & Historier om Solen, Månen och Stjärnorna

Snurrande berättelser om solen, månen och stjärnorna »

Universums mysterier har länge retat mänskligheten, från folken från de tidigaste dagarna av nedtecknad historia till 2000-talet där rymdresor, undervattensutforskning och till och med Google Earth har öppnat nya och spännande vyer för oss. Under dessa dagar, år, decennier och århundraden har människor försökt förklara universum, vare sig genom strängheten i vetenskaplig teori eller genom de myter, berättelser och sagor som människor har skapat för att bättre förstå världen där de lever och bortom.

Inget verkar mer mystiskt och utom räckhåll än invånarna i solsystemet. Solen, månen, stjärnorna, planeterna och till och med kometer vakar över oss dag och natt; de lyser upp våra dagar och ljusar upp våra nätter. Forskare har försett oss med ökande mängder kunskap om solsystemet genom rymdresor, enormt kraftfulla teleskop och matematisk och statistisk modellering. Men de myter och berättelser som skapas genom dagens populärkultur eller genom våra förfäders kulturer, religioner och mytologier fortsätter att reta upp oss och till och med i viss mån forma våra uppfattningar om solsystemet.

Den här artikeln kommer att utforska några av dessa myter och berättelser om solen, månen och stjärnorna.

Den Allsmäktige Solen

Berättare och religiösa ledare från hela världen snurrade berättelser för att förklara solens ursprung, dess rörelser och dess plats på himlen. Bland dem dessa lockande namn: egyptiernas Re, kelternas Lugh, aztekernas Huitzilopochtli, de kinesiska tio solarna, navajoernas Tsohanoai, den hinduiska Surya, den afrikanska Liza, den nordiska Freyr.

Och om deras namn är mystiska och lockande, representerar berättelserna förknippade med var och en en mängd olika förklaringar av den mystiska och kraftfulla solen. Vi har bara plats för flera av dem och så kära läsare, jag kommer att välja mina favoriter och om du är intresserad av mer information så hjälper webbplatserna nedan att tillfredsställa din nyfikenhet.

Kinesiska tio solar

I kinesisk mytologi fanns det en gång tio solar som reste tillsammans med sin mamma gudinnan Xihe. En dag bestämde sig de tio solarna för att dyka upp samtidigt och du kan föreställa dig värmen som de genererade. Trots varningar från deras far, Dijun, att bete sig, lyssnade inte de tio solarna. Så Dijun skickade sin trogna bågskytt för att skjuta iväg dem. Nio av de tio sönerna dödades, vilket lämnade bara en sol som prydde himlen.

Inuiternas mån och solgudar

Bröder och systrar har länge varit kända för att ha sina olikheter. I inuitmytologin i Alaska, Grönland och Arktis är Annigan månguden och hans syster Malina solguden. En dag efter ett bråk jagade Annigan efter sin syster. Det gick inte att fånga henne men i ständig jakt blev Annigan tunnare och tunnare (representerar naturligtvis månens vaxning och avtagande). Lyckligtvis, när månen försvinner, kan Annigan äta så att han kan fortsätta jaga efter sin syster. Förresten, vid de sällsynta tillfällena när Annigan äntligen fångar sin syster, trodde inuiterna att det orsakade en solförmörkelse.

Den egyptiska solguden Re

Re har många representationer från ett hökhuvud dekorerat med en eldig solliknande skiva på huvudet, eller i Underjorden som ett ramshuvud. Historien om Re är en komplett skapelseberättelse från det ögonblick då Re bröt ut ur ett skal som reste sig från vattnet till sina barn som blev atmosfären och molnen. Hans barnbarn blev jorden och stjärnorna. Det är från Re’s tårar som människor skapades och Re skapade årets fyra årstider för Nilen.

Jag ser månen

Månen ses i allmänhet som en välvillig, vänlig närvaro på natthimlen, vår närmaste och käraste granne i solsystemet. Fullmånen inger vördnad och hängivenhet hos jordbor som solar sig i dess ljus. Månen kanske verkar så bekant eftersom vi alla känner till människan på månen, även om vi idag har upptäckt att vår ”man” är samspelet mellan ljus och skuggor på månen som reflekteras från månens kanaler och kratrar. Andra kulturer ser månen annorlunda: vissa västerländska kulturer ser en kanin i månen; kineserna ser en padda, och fortfarande ser andra damen i månen.

Månen är generös mot oss. Till exempel, enligt populärkulturen, kan månen skänka välsignelser som i sången som jag ofta sjöng för min dotter på verandan till vårt hus:

”Jag ser månen, den månen ser mig, månen ser någon jag skulle vilja se, så Gud välsigne månen och Gud välsigne mig och Gud välsigne någon jag skulle vilja se.”

Och vem kan motstå månens charm i populärkulturen och dess förmåga att ge oss våra livs kärlek som i texterna till ”Blue Moon” (månen är förresten inte riktigt blå, för fan, det är bara det där atmosfäriska dammet ibland får månen att se blå ut):

Blue moon, you saw me standin’ alone

Utan en dröm i mitt hjärta, utan min egen kärlek

Blue moon, du visste precis vad jag var där för

Du hörde mig be en bön för

Någon jag verkligen skulle kunna ta hand om

Och så dök det plötsligt upp framför mig

Den enda mina armar kommer att hålla

Jag hörde någon viska ”snälla älska mig”

Och när jag tittade hade månen förvandlats till guld

Blå måne, nu är jag inte längre ensam

Utan en dröm i mitt hjärta

Utan min egen kärlek

Eller tänk på den populära utsikten över den vackra skördemånen som fyller himlen på hösten, en måne som torkar bort tankar på kalla vinternätter och på magiskt sätt ger bakgrunden till ett romantiskt mellanspel.

Jag har inte älskat sedan januari, februari, juni eller juli

Snötid är ingen tid att vara utomhus och skeda

Så lys på

Lys på skördemånen för mig och min tjej

Bara så att du vet hur magert på tre andra populärkulturvyer av månen. Det är inte sant, tro det eller ej, att ”Månen är gjord av grönost” (John Heywood 1494-1580 och dåtidens ordspråkssamlare). Var kom detta pittoreska talesätt ifrån? Det verkar som om rundor av ost när de först görs är grönaktiga, fläckiga och krämiga, och därför lite som månen. Detta uttryck har kommit att användas för att påpeka godtrogenheten hos en individ som om de trodde att månen var gjord av grönost skulle tro vad som helst. Det verkar inte finnas, enligt forskare, någon sanning i ”måneffekten”, som orsakar konstiga beteenden hos personer i fängelser och på sjukhus.

Stjärnorna på himlen

Under de senaste åren har Star Wars-filmer och andra rymdresorsfilmer format vår uppfattning om stjärnorna och intergalaktiska resor. I dessa filmer reser oförskämda besättningar med hastigheter som är snabbare än ljusets hastighet genom hela solsystemet och bortom.

Rymdskepp reser enorma avstånd snabbare än ljus och återvänder sedan hem till en planet som fortfarande är densamma, även om vetenskaplig teori skulle säga att detta är omöjligt. Och förresten, det finns ingen luft i rymden, konstaterar Van Riper, så de brusande ljuden av interspatial resor i

Star Wars är inte möjliga enligt naturlagarna.

Stjärnor, konstellationer och planeter representerar också en veritabel lekplats för grekernas och romarnas religion och mytologi. Alla planeterna är uppkallade efter figurer från romersk mytologi och representerar ofta egenskaper hos planeterna: till exempel Merkurius efter budbärarguden eftersom den kretsar snabbast runt solen; Mars (krigsguden) lyser blodröd på himlen; Jupiter, den viktigaste av gudarna, är den största planeten i solsystemet. Många av konstellationerna är uppkallade efter figurer från grekisk och romersk mytologi. För att bara nämna några, hittar vi Cassiopeia, Andromeda, Perseus, Hercules och Cepheus. Men andra samhällen såg mönster i stjärnorna och skapade sina egna förklaringar av dessa mönster baserat på berättelser och personer som är viktiga för dem (t.ex. Lakota, Navaho och hinduiska).

Och slutligen, populärkulturen ser de glittrande stjärnorna på himlen som vänliga, mystiska närvaron som har potentialen att uppfylla våra önskemål och vägleda oss genom natten. Hur många av er tittade på nattens första stjärna som barn och reciterade: ”Stjärnans ljus, stjärnans ljus, första stjärnan jag ser i natt, önskar jag får jag önskar att jag kunde, ha den önskan jag önskar i natt.” Enligt Wikipedia kan denna populära övertygelse spåras tillbaka till de gamla som trodde att önskningar kunde tillgodoses när man såg en fallande eller fallande stjärna. Wishing on a star följer i den traditionen och föregår denna engelskspråkiga barnrim, som var den första skivan i det sena 1800-talets Amerika.

Vem kan inte orden ”blinka lilla stjärna”?

Kometer: Budbärare från gudarna

Från stjärnans glada, glada blinkande och den glada människan på månen, flyttar vi till den dystrare domänen av kometer, särskilt Halleys komet. Kometernas oförutsägbarhet och deras till synes oberäkneliga rörelser gjorde människor i antika kulturer rädda och fick dem att tro att kometer var budbärare från gudarna som representerade förebud om dåliga saker som skulle komma, hotfulla närvaro på natthimlen.

Liksom mannen i månen i dagens popkultur såg uråldriga folk bilder i kometer, allt från huvudet på en kvinna med långt flödande hår till ett flammande svärd som blinkade över den stjärnklara natten. Med båda bilderna skickade gudarna ett meddelande om att de var missnöjda med jordbor och att gudarnas vrede snart skulle släppas lös på jorden. Från romarna till babylonierna till spanjorerna till mongolerna, kometer var inte glada blinkande stjärnor utan tecken på skräck och katastrof. Populära historiska kunskaper säger att kometer föregick mordet på Julius Cesar, digerdöden i England och ankomsten av Francisco Pizarro till Sydamerika i Inkas rike.

Så inte den milda läsaren delar några av dessa farhågor om kometer, har NASA etablerat ett nära-jorden Asteroid Tracking Program (NEAT) för att varna de som fortfarande är rädda för kometer om deras förestående närmande. De försäkrar oss också om att vetenskap och förnuft kommer att hjälpa oss att kämpa mot dessa rädslor och en dag låsa upp de hemligheter som kometer har. Och som en påminnelse, den mest kända kometen av alla, Halleys komet kommer att svänga tillbaka till jorden 2061.

Bara början

För de Kamana-studenter som fyller i sina ”fältinventeringar”, kanske dessa reflektioner om vårt solsystem och kropparna som fyller det kommer att inspirera dig att göra ytterligare forskning om populära föreställningar inom detta område. Och för andra milda läsare, kanske du också kommer att bli inspirerad att gräva djupare i universums mysterier.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg