Så Rengör du Vandrarkängor och Vandrarskor steg för steg

Vår guide till hur man rengör vandringskängor täcker både syntetiska och läder vandringskängor för att se till att dina håller sig i toppskick så att du kommer att kunna njuta av dem under många stigar framöver.

Efter en lång dag ute på vandringslederna är det så frestande att bara slänga dina leriga stövlar i garderoben och glömma dem till nästa gång, men det kan göra att deras material går sönder snabbare.

Ja, vandringskängor är tänkta att bli smutsiga, men det betyder inte att du inte ska rengöra dem mellan vandringarna. När du är ute på en vandring kommer dina vandringskängor att täckas av lera, sand, grus och annat smuts.

Om du inte tar dig tid att rengöra detta regelbundet, kommer det att arbeta sig djupare in i tyget på dina stövlar varje gång de böjer sig under varje steg.

Detta kan göra att dina kängor bryts ned snabbare och förlorar sin vattentäta förmåga och om dina vandringskängor är gjorda av läder kommer dessa ämnen också att torka ut lädret, vilket gör att det spricker. Lyckligtvis tar det inte mycket tid, ansträngning eller utrustning att rengöra dina vandringskängor, och du sparar pengar i det långa loppet eftersom det gör att dina stövlar håller längre.

Hur ofta ska du rengöra vandringskängor?

Tro det eller ej, men du vill rengöra dina vandringskängor efter varje användning. Det låter tidskrävande, men det behöver inte vara det. I slutet av varje vandring, om du kan gå genom vått gräs eller vada genom en pöl eller en grund bäck, kanske du kan ta hand om eventuell smuts utan att ens behöva dra ut stövelborsten.

Om dina stövlar bara är lätt smutsiga när du kommer hem kan du vanligtvis ge dem en snabb avtorkning med en fuktig trasa och ställa ut dem för att torka bort från värme och fukt.

Om dina stövlar är mer nedsmutsade efter en vandring i skogen, eller om du har vandrat mycket på sistone och behöver rengöra dem varje månad, följ anvisningarna nedan.

Hur man rengör vandringskängor: syntetiska vandringskängor

Om dina stövlar inte är gjorda av läder kan du följa dessa steg för att rengöra dem noggrant. Om du planerar att använda dina stövlar igen redan nästa dag, kanske du helt enkelt vill torka av dem och vänta tills du har en vilodag så att du kan låta dina stövlar torka helt innan du måste använda dem igen.

1. Ta bort snören och innersulorna

För att göra det enklare att rengöra detaljerna på dina stövlar, ta först bort snören och innersulorna. För att rengöra snören, skölj dem i varmt vatten med lite diskmedel och lägg dem på tork.

Du kan också handtvätta innersulorna med varmt vatten och lite diskmedel och sedan ställa dem på tork. För att deodorisera och torka innersulorna, strö dem med bakpulver och ställ dem åt sidan.

2. Borsta av leran från dina syntetiska vandringskängor

Om dina stövlar är inbakade i lera, använd en skoborste (en gammal tandborste eller nagelborste fungerar också) och ta bort leravlagringarna först. Du kan göra detta ute på uppfarten, i garaget eller över diskbänken så att du inte får lera överallt i ditt hus.

3. Tvätta dina syntetiska vandringskängor

Fyll diskhon eller ett handfat med varmt vatten och tillsätt lite diskmedel. Doppa dina stövlar i vattnet och skrubba dem sedan försiktigt med borsten eller en trasa. Med syntetiska stövlar kan du tvätta insidan också genom att sänka hela stöveln i vatten så att den kan fyllas på, tömma den och sedan använda borsten eller trasan på insidan också.

När dina stövlar ser rena ut, ta en ny trasa och fukta den, torka sedan av tvålen.

4. Vattentäta dina syntetiska vandringskängor

Om du planerar att åter vattentäta dina vandringskängor, gör det medan de fortfarande är fuktiga. Använd vattenavvisande medel enligt instruktionerna på flaskan.

5. Torka dina syntetiska vandringskängor

Fyll dina stövlar med tidningspapper för att suga upp fukten och låt dem lufttorka, borta från värmekällor.

Hur man rengör vandringskängor: vandringskängor i läder

Om dina vandringskängor är gjorda av läder, använd inte tvål eller rengöringsmedel på dem. Istället vill du skaffa en vandringskängrengöring i läder och följ dessa steg:

1. Ta bort snören och innersulorna

Om snören behöver rengöras, tvätta dem i varmt tvålvatten. Annars är det bara att ställa dem åt sidan.

Du kan tvätta innersulorna för hand med varmt vatten och diskmedel och ställa dem att torka, eller helt enkelt deodorisera dem genom att strö över dem med bakpulver.

2. Borsta bort damm och smuts

Använd en mjuk stövelborste för att ta bort damm och smuts från utsidan av dina stövlar. Du kan göra detta utomhus, över ett handfat eller papperskorgen för att hålla ditt hus från att bli för smutsigt när du rengör dina stövlar.

3. Tvätta dina vandringskängor i läder

Om du bara vill tvätta utsidan av dina stövlar, vira en handduk runt handen och placera den inuti stöveln så att insidan inte blir blöt. Slå på kranen och skölj dina stövlar under ljummet vatten. Spruta lite av vandringskängrengöringsmedel för läder på stöveln och skrubba försiktigt utsidan med en mjuk trasa. Skölj sedan av rengöringsmedlet.

Om även insidan av dina stövlar behöver rengöras kan du torka av dem med en fuktig svamp eller mjuk trasa.

4. Vattentäta dina vandringskängor i läder

Om du planerar att åter vattentäta dina stövlar, gör det medan de fortfarande är blöta enligt samma instruktioner för syntetiska vandringskängor, ovan.

5. Torka dina vandringskängor i läder

Du kan lämna handdukarna inuti dina stövlar medan de torkar om du använde dem för rengöring, eller stoppa dina stövlar med tidningspapper. Låt sedan dina stövlar lufttorka i rumstemperatur, borta från värmekällor eller direkt solljus. Du kan använda en fläkt för att påskynda torkningsprocessen.

Relaterade inlägg