Aktiviteter för barn som Vidgar deras Perspektiv

Perspektiv – Aktiviteter för barn »

Under många år av att vara med barn i naturen har jag märkt att skala är en nyans för deras erfarenhet och utveckling. Även om äldre barn kan fokusera på ett flitigt projekt i ett visst område, som att gräva ett hål eller bygga en damm, är de också mer benägna än yngre barn att stanna och titta på horisonten eller lägga märke till berg i fjärran.

De kanske undrar över ett avlägset inslag i landskapet och känner sig tvungna att åka dit. Däremot upptäcker jag att små barn ofta plumpar ner sig var de än är, börjar leka och sträcker sig över bara en liten zon, ser många små detaljer i den men tittar sällan upp och ut. Under loppet av flera timmar nöjer de sig ofta med att stanna i ett område, fördjupar och utvecklar gradvis vilka teman och undersökningar de har varit involverade i.

Eftersom dessa faser verkar vara medfödda för barns utveckling och en form av näring för dem är detta något du kan leka med på äventyr med ditt barn – både när det gäller vad som är instinktivt för dem och även vad som kan erbjuda ett nytt perspektiv.

Här är några sätt att finslipa i ett mindre perspektiv:

  • Ta med förstoringsglasögon.
  • Gör älvor/tomtar/tomtar hus och skapa små världar.
  • Gräv upp lite jord för att lägga i en skål, eller ös upp lite dammvatten i en burk. Kolla in de olika organismerna som kryper eller simmar omkring. Detta är särskilt roligt med en fältguide
  • Spela ett spel som heter ”Small World.” Varje person använder pinnar eller något annat material för att markera en liten markyta, ungefär en kvadratfot eller så. Sedan ligger de på magen och föreställer sig att de är myror som korsar utrymmet och låter blicken sträcka sig över det område som har definierats. Detta är ofta ett sätt att ta sig in i det tysta sinnet och ett tillstånd av förundran, att lägga märke till saker som du kanske aldrig ens visste fanns

 

Några aktiviteter som kan vidga perspektivet inkluderar:

  • Vandra i lokala berg
  • Titta på en karta! Detta kan verkligen hjälpa dig och ditt barn att börja sätta ihop helheten av ditt område. Vilken vattendelare bor du i? Var ligger närmaste sjön? Vad är källan till ditt dricksvatten? Vilket naturområde ligger närmast? Vilken är den närmaste bergstoppen?
  • Gör en karta. Detta kan vara en engångsgrej eller till och med något som läggs till med tiden.
  • Arbeta med karta och kompass.
  • Besök ett nytt ekosystem .Hur är det på andra platser där du inte bor? Vilka slags varelser lever där? Vilka typ av träd finns det?

Att arbeta med större och mindre perspektiv påverkar vår medvetenhet och uppskattning för naturen. Det kan vara magiskt att titta närmare på barken på ett träd och inse att det finns världar inom världar som förekommer just där, med miniatyrskogar av mossor, lavar, svampar och levermossar.

Det är fantastiskt att titta på en majestätisk rad snöklädda toppar från toppen av ett berg som det tog timmar och timmar att bestiga. Spåra hur vissa perspektiv och skalor är näring för ditt barn när de växer, och hur din egen upplevelse kan livas upp av en uppskattning av både minut och storhet.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg