Hur man Överlever en Tornado

Tornados är skrämmande och dödliga. Tornado leker ur redan våldsamma åskväder, eller till synes från ingenstans på bara några ögonblick, kommer tornados att skapa en väg av fullständig förödelse genom landskapet och försvinna lika snabbt som de dyker upp. Även om tornados i princip inte sker i Sverige är det fortfarande bra att känna till hur du tacklar dem om du befinner dig utomlands, eller bor i ett annat land där tornados är vanligare.

I vissa fall säsonger på vissa platser i USA är tornados chockerande vanliga, och om du bor i en av dem finns det en linje längs vägen till den så kallade Tornado Alley, du är förmodligen van vid dem.

Det finns inget vi kan göra för att stoppa tornados, allt vi kan göra är att hoppas på att överleva dem. Att veta att en tornado kommer i förväg, att veta var och hur man ska ta skydd, och att hänga på livet ut är det bästa du kan hoppas på.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på några livräddande tips och tillvägagångssätt som du kan använda nästa gång sirenen ljuder med en dödlig twister som drar sig närmare.

Vad är en tornado?

NOAA definierar en tornado som en våldsamt roterande luftpelare, som sträcker sig från ett åskväder på himlen klart till marken, ibland inte alltid synligt som ett distinkt trattmoln.

Vanligast skapad av och åtföljande livliga sommar- och vårstormar, även den svagaste tromben är en kraftfull kraft, mer än kapabel att skada tak och byggnaders exteriörer, krossa glas och trycka över små träd. Starka, mogna träd kommer att tappa sina grenar.

De starkaste av dem är fantastiskt destruktiva händelser som kommer att tömma deras spår över landsbygden förinta byggnader, skura jorden bort, och till och med lyft och sjösättning av tågvagnar för att inte säga något om mindre fordon och människor.

Några av dessa monsterstormar har utplånat hela städer.

  • Antal tornados i USA: runt 1177 per år
  • Antal tornadodödsfall i USA: runt 21 per år
  • Tid på dygnet med största sannolikhet för en tornado att träffa: mellan 15:00 och 19:00
  • Tornadohöjd: upp till 60 000 fot (18 kilometer)

Med de senaste meteorologiska teknikerna inom väderövervakning, högteknologisk radar och andra metoder styrkan hos en tornado kan mätas vetenskapligt.

Dessa mätningar faller på Enhanced Fujita Scale, handlas med början på EF-0 för de svagaste sanna tomberna, och går hela vägen upp till EF-5 för apokalyptiska monster tornados.

Tornadoskala

Den förbättrade Fujita Scale gör användning av många variabler inklusive saker som vindhastighet och potential att förstöra vissa typer av byggnader och deras material.

Men du behöver inte förstå alla dessa variabler för att enkelt se var vissa tornados faller på skalan, och vilken typ av hot de kommer att utgöra för dig.

EF-0, vindhastighet 65 till 85 MPH

Till och med en baby-tornado kan få ett utbrott. Tornado i denna kategori skadar lätt tak, river av rännor från byggnader och skadar andra yttre detaljer.

Småplantor och små träd, eller träd med svaga rötter kommer att skjutas över. Stora, starka mogna träd kommer fortfarande att tappa stora grenar. Vissa luftburna missiler kan vara farliga i denna kategori.

EF-1, vindhastighet 86 till 110 MPH (104 till 177 KMH)

Tornados i denna kategori är officiellt inget skämt. Hela delar i takpaneler kan slitas bort.

Svagare strukturer som skjul, husbilar samtida byggnader kan välta. Osäkrade dörrar kan rivas av och bäras bort. Fönster kan gå sönder av enbart vindhastighet.

EF -2, vindhastighet 111 till 135 MPH (178 till 217 KMH)

Tornados som har den här nivån av slagkraft kommer allvarligt att skada hela städer. Extremt tunga föremål som bilar och fraktcontainrar kan börja vinkla och luta.

Mindre strukturer är helt förstörda. Starka strukturer kan förskjutas på deras fundament. Starka träd kan knäppa eller tryckas över.

EF-2 är en viktig trombnivå, eftersom det är här som luftburet skräp blir riktigt farligt.

EF-3, vindhastighet 136-165 MPH (218 till 265 KMH)

Dessa tornados är enormt kraftfulla. Även välbyggda och förstärkta strukturer kommer att förstöras delvis. Den största av mänskliga konstruktioner kommer att skadas.

Bilar kommer att slungas, tyngre fordon lyfts eller välter. Alla utom de starkaste träden kommer att slås omkull, och de starkaste träden kommer att få bort sin bark från dem.

EF-4, vindhastighet 166-200 MPH (266 till 321 KMH)

En tornado som når detta höga stup av styrka kommer sällan att lämna något av substans bakom sig. Alla utom de allra starkaste strukturerna kommer att förstöras fullständigt.

Fordon kommer att transporteras genom luften som om de vore gjorda av lätt trä. Luftburet skräp kommer att bli missiler som kan drivas genom metall för att inte tala om människor. Hela skogar kan slås ner.

EF- 5, vindhastighet över 200 MPH (över 322 KMH)

Den sällsynta och mest kraftfulla av tornados. De blir inte starkare, de blir bara värre. Tornados i den här kategorin kommer att utrota apokalyptisk förstörelse eftersom även starka, härdade strukturer kommer att utplånas helt.

De tyngsta av konstgjorda och naturliga föremål kan bäras genom luften som om de inte väger någonting. . Det här är väderhändelser som bokstavligen kommer att omforma kartor.

Dessa är fruktansvärt dödliga, och även med perfekt planering är din överlevnad inte garanterad om du är direkt i vägen för en.

Tornadoskada Countdown: EF0 till EF5

Tornados är tillräckligt dödliga väderhändelser på egen hand, men de kommer sällan ensamma. Tornado leker så ofta från eller åtföljs av åskväder, och dessa åskväder kommer mycket kraftfulla av sig själva.

Deras ösregn och skymmer moln kan lätt dölja den distinkta tratten som signalerar en tornado. Detta kommer att göra ditt jobb att upptäcka en, eller att veta att den närmar sig ännu svårare.

Tornadovindar är bland de kraftigaste på jorden. När de kommer nära dig och passerar förbi eller över dig kommer du att utsättas för dessa vansinnigt kraftfulla krafter.

Det är vanligt att en tornados vindar kollapsar eller till och med förser iväg en hus, precis utanför grunden. När vindarna från en tornado blåser starkt och rasande kan även det mest triviala föremål bli luftburet och förvandlas till en dödlig projektil.

En balk kan bli en dödlig harpun. Metallplåtar kan lika gärna vara ett flygande gräsklipparblad. Till och med något så till synes obetydligt som en bit halm eller hö kan drivas djupt in i ett träd eller in i en person likadant.

Du kanske blir förvånad över att veta att påverkan från luftburet skräp är en av de främsta orsakerna till olyckor för människor som fångas av tornados.

De fångades utanför dörren eller fördes bort av tornadosvindar. Om de överhuvudtaget är återfinns ser ut som om de bokstavligen har slängts genom en mixer, strimlade och rivna av allt från sandkorn till förstöra byggmaterial.

Att överleva en Tornado

Det finns bara ett försvar mot tornados, och det är att komma in i en lämplig hård och struktur, helst under marknivå.

Inget annat kommer att göra; fastnade du utanför eller i en tunn struktur är du i Guds händer.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg