Fynda från Finland under Black Week

Fynda från Finland under Black Week

I slutet av november, fredagen den 24 för att vara exakt, infaller Black Friday. Numera har den stora readagen från USA växt och man kan därför stöta på uttrycket Black Week.. I vårt grannland Finland är Black Friday välkänt. Det kan vara svårt att hitta just de produkter man söker från finländska onlinebutiker, därför har vi på ReviewsBird samlat ihop våra bästa tips i denna artikel! 

Vi börjar med en liten ordlista:

  • Black Friday: USA:s största readag, infaller fredagen efter Thanksgiving 
  • Black week: Black Week innebär en hel vecka av olika specialerbjudanden i anknytning med Black Friday 
  • Cyber Monday: En readag som fokuserar på försäljning online, infaller måndagen efter Black Friday.

Black Fridays historia 

Redan på 1800-talet började man fira Thanksgiving i USA. Dagen firas i minnet av en grupp pilgrimer som anlände till USA på 1600-talet. Efter deras första svåra år firade pilgrimerna en god skörd med en fest där man i tacksamhet åt tillsammans. Thanksgiving är en stor familjehögtid som man firar tillsammans med familj och släkt. Tacksägelsen infaller alltid den fjärde torsdagen i november.

Eftersom tacksägelsedagen ofta innebär att man reser till sina släktingar har fredagen efter blivit en klämdag varpå de flesta skolor och arbetsplatser håller stängt. Butiksägare insåg att många väljer att shoppa på den lediga fredagen. Butiksägarna använde sig av olika specialerbjudanden för att locka kunderna till just sin butik och konceptet med Black Friday föddes. Black Friday och numera även Cyber Monday är startskottet för julhandeln. 

Genom utvecklingen av Internet och speciellt e-handeln, spred sig konceptet ut i världen. Först genom onlinebutiker baserade i USA men strandade sedan i de olika butikerna i olika länder också.

I Norden blev Black Friday känt först i början av 2010-talet men har blivit omåttligt populärt sedan dess. 

Black Week i Finland 

Det första Black Friday erbjudandet kom till Finland år 2007, det var Apple som erbjöd sina produkter till specialpris. Numera erbjuder nästan 100 % av alla butiker någon sorts av erbjudande i anknytning till Black Friday. Numera är också Black Week i Finland nästan lika populärt som själva Black Friday.  

I Finland känner över 95% av människorna till Black Friday och över 60 % gör också inköp den dagen, ännu mer under Black Week. 2 av 3 finländare anger att de inhandlar julklappar i anknytning till både Black Friday och Black Week. Finländarna köper bland annat elektronik, sportutrustning och böcker under denna tid. Den senaste tiden har också resor och olika aktiviteter blivit populärare samtidigt som utbudet av specialerbjudanden i den kategorin även blivit större. 

Hitta fynden under black Friday i Finland

 Hur ska man då gå tillväga för att hitta de bästa fynden från Finland? Det beror på vad man är ute efter. Man kan till exempel börja med att skriva en lista på produkter man gärna skulle vilja hitta på specialerbjudande eller en lista på namn om det är julgåvor man är ute efter. Man kan givetvis göra impulsköp också, det kan ju vara så att man hittar en ny produkt som man inte visste att man saknade men oftast är planering ändå bra eftersom man på det sättet verkligen kan fynda produkter till mycket billigare priser än dess normalpris. 

En annan positiv grej med planering är att man inte luras in i en konsumtionsfälla där man handlar på kredit vilket kan sluta med att man betalar mer för produkten i slutändan på grund av räntor och tilläggsavgifter. Läs alltid den lilla finstilta texten om du väljer att delbetala dina inköp.  

Söker man efter en viss produkt kan man använda en sökmotor, skriva produktens namn och sätta Finland efter. Då kommer man fram till olika onlinebutiker som erbjuder produkten och man kan jämföra priserna för att hitta det bästa fyndet. 

Söker man inte efter en särskild produkt kan man bara skriva Black Friday eller Black Week i Finland och surfa runt för att se om man hittar något man gillar. 

Man kan också förbereda sig genom att i god tid leta fram intressanta produkter, lägga på minnet vad dess normalpris är nu för att sedan söka upp samma produkt på Black Friday. För att underlätta sökningen kan man spara produkten om man registrerar sig på onlinebutiken. Ibland kan det vara lönsamt att prenumerera på nyhetsbrev också. Genom dessa får man ofta i förtid information om vilka specialerbjudanden butiken i fråga har.

Vårt bästa tips till dig är i alla fall att vänta med stora inköp, du kan spara hundratals kronor bara genom att vänta med ditt köp fram till Black Friday eller Black Week. Lycka till med fyndjakten!

Relaterade inlägg