Black Friday online shopping i Norge

Black Friday online shopping i Norge

Visste du att Black Friday är den största rea- och shoppingdagen i USA? Och att den stora readagen också är omåttligt populär i våra skandinaviska länder också? Här tipsar vi om hur du fyndar reavaror i Norge under Black Friday! Därav denna artikeln, vi på ReviewsBird har samlat ihop ett infopaket om allt du behöver veta om Black Friday och vad norska onlinebutiker har att erbjuda i anknytning till detta. Keep calm and keep reading. 

Black Friday startades i Norden på 2010-talet som en följd av utvecklingen av näthandeln och till en början erbjöd endast några få onlinebutiker specialerbjudanden dagen till ära. Numera är konceptet välkänt och populärt och de allra flesta butiker, både online och fysiska, erbjuder olika förmåner och rabatter dagen till ära. Idag uppmärksammas även Black Friday stort över hela världen.

Black Friday och dess historia i ett nötskal

Den fjärde torsdagen i november firas Thanksgiving i USA. Thanksgiving eller tacksägelsen som det heter på svenska är en stor högtid i USA med lång historia. Den första tacksägelsen firades i USA 1863. Man tror att traditionen fick sin början genom att man firade att en grupp puritanska pilgrimer tog sig i land i USA i november år 1620.  Trots en svår vinter överlevde en grupp av dem och lärde sig att så och skörda. År 1621 firade pilgrimerna i tre dagar i tacksamhet. Detta sägs vara den första Thanksgiving.

Thanksgiving är en stor familjehögtid och man reser ofta till släktingar för att fira tacksägelsen. Detta har lett till att fredagen efter tacksägelsen blivit en klämdag. Trots att dagen inte officiellt är en helgdag håller de flesta skolor och arbetsplatser stängt. Man lade märke till att många gärna startade julhandeln och shoppade på klämdagen och många butiker började skylta med specialerbjudanden för att locka kunder till sig. I fart med att näthandeln ökade spred sig också readagen utanför USA:s gränser.

Idag har vi också något som kommit att kallas Black Week. Det innebär att butiker erbjuder olika förmåner hela veckan. Måndagen efter Black Friday har kommit att kallas Cyber Monday, nätshoppingens egen dag.

Hur är Black Friday rea i Norge? 

Black Friday rea i Norge ett välkänt fenomen. Redan år 2013 ökade näthandeln i Norge med cirka 150% på Black Friday. Numera är de flesta norska företag en del av Black Friday och man kan verkligen fynda och hitta produkter till bra priser i norska onlinebutiker.

Precis som i övriga länder inhandlar norrmännen mycket julklappar på Black Friday, hela 2 av 3 norrmän har uppgett att de inhandlat julklappar under Black Friday. Det som har bra åtgång har visat sig vara kläder, hälsa och skönhet och elektronik samt produkter som har att göra med olika sporter och aktiviteter. År 2021 slog Norge nytt personligt rekord på Black Friday. Norrmännen handlade då mer än någonsin, hela 17 % mer än året innan. Den vanligaste shopparen på Black Friday är en kvinna i åldern någonstans mellan 25 och 40 år.

Hur hittar man de bästa fynden?

Onlinebutikerna i Norge startar i god tid. De erbjuder oftast erbjudanden hela veckan och ger kunden ofta försmak på vad som komma skall. Om man är ute efter något särskilt är detta bra. Man kan då bekanta sig med olika butikers erbjudanden och utbud i god tid för att sedan ha möjligheten att snabbt agera när den önskvärda produkten är på specialpris.

Man kan också registrera sig som medlem vid olika onlinebutiker och således mottaga nyhetsbrev och specialerbjudanden på sin e-post. De flesta onlinebutiker erbjuder sina kunder möjligheten att gilla och spara olika produkter på sin egen kundsida vilket underlättar att hitta de produkter man gillar.

Det är bra om man vet vilken prisklass de olika produkterna ligger på när de är till normalpris. Då kan man jämföra normalpriset med erbjudandet och på så vis kunna välja det bästa erbjudandet av dem alla. Det löns att verkligen läsa igenom villkoren också. Köper man en produkt på kredit behöver man vara extra noggrann och läsa det lilla finstilta en gång extra för att slippa extra utgifter i form av räntor.

Hur man än väljer att gå till väga har Black Friday fått en stadig fot i näthandeln. Många väljer att vänta med produktköp fram till Black Friday och de flesta butiker väntar ivrigt på att sälja stort. Nu är det inte många veckor kvar tills den stora readagen är här och de flesta butiker startar så småningom upp sina kampanjer i anknytning till detta. Att vara förberedd sägs ju vara hälften gjort så du kan redan nu söka upp de produkter du vill skaffa på Black Friday! Lycka till i jakten på fynd!

Relaterade inlägg