Gör en Friktionseld med Borr & Båge – Så Gör du!

Du kan göra eld på en mängd olika sätt. Och vid tillfällen då du inte har tändstickor eller en tändare måste du hitta andra sätt.

Och ett av de sätten är att göra en friktionseld med borr och både.

Det första du bör veta är vad en borr och båge består av. Med båg och borr finns eldbrädan, spindeln, handtaget och bågen. Dessa saker när de sätts ihop med mycket kunskap gör att du kan göra en friktionseld.

Eldbrädan är bara en rektangulär planka av trä, platt på alla sidor. Den kan vara så lång och bred som du vill att den ska vara, men bredden måste vara minst bredare än spindeln. Du vill att brädan ska vara cirka ¾ tum tjock. Det kan vara från en trädgren eller från en del av en trädstam, eller till och med från trädrötter. Många typer av trä fungerar, och vissa trädslag fungerar bättre än andra.

Nästa är spindeln. Den ska vara väl rundad. Den kan vara så lång som du vill att den ska vara, men inte mindre än 5 tum. Den översta ¾ av en tum ska skäras till en punkt. Botten ska vara rundskuren. Botten behöver inte vara slät utan mitten ska vara så slät som du kan göra den. Den ska vara cirka ¾ tum tjock, men den kan vara lite större eller mindre. Det kan också vara från en trädgren eller en del av en trädstam eller möjligen till och med trädrötter.

Nu, handtaget. Det här kan göras av en häftig sten du hittar, eller bara en träbit du hugger från en gren, trädstam eller trädrötter – ju hårdare desto bättre. Dess storlek beror på storleken på din hand. Det enda kravet för ett handgrepp är att den har ett hål som den spetsiga änden av din spindel passar in i utan att glida ut.

Sista är bågen. Det kan vara precis vilken pinne du hittar på marken så länge den är robust, relativt rak och inte för flexibel. Längden ska vara runt längden från armhålan till handleden. En trädgren är jättebra för detta!

Du vill att den ska vara lätt, så gå inte ut och plocka upp en stock som är lika stor som en trädstam. Den ska ha en skåra i varje ände och ett snöre knutet på ganska hårt. Nu när du har alla bitar kan du göra en friktionseld! Hur?

Först ska jag ge dig lite information om vilken typ av trä du kan använda. Trä från ett cederträ är ett bra trä att börja med. Det är ett mjukt trä som brinner bra.

Att göra en bågborrsats från olika delar av trädet kan göra det lättare eller svårare beroende på typ av träd. Till exempel kan du få ved från en trädstam och det fungerar utmärkt. Men så provar man trä från en gren från samma träd och man får inte ens rök. Du kan också prova att använda träet från trädrötter eller en gammal stubbe. Jag utmanar dig att prova olika delar av olika träd för att se vad som fungerar för dig.

Kom ihåg att visa respekt för trädet. Gå inte och hugg ner trädet för att få en liten bit från trädrötterna. Hitta ett träd som redan har fallit och ta lite från det. Du kan förmodligen hitta en trädgren som redan är död och uttorkad som fortfarande hänger utanför trädet, snarare än att skörda en levande gren.

Nu när du vet allt om vad du ska använda kan du lär dig hur du använder den. Låt mig börja med att förklara att enbart borr och båge inte är det som gör att du kan göra en friktionsbrand. Borr och båge gör faktiskt rök och damm och i kombination med friktionsvärmen bildar den ett kol.

Kolet läggs sedan i en bunt av fint rakade torra material såsom innerbarken av ett cederträ. Du blåser på kolet för att antända bunten till låga. Lägg sedan små torra pinnar på den och… viola! Du har eld.

Nu ska jag förklara detaljerna för hur du använder din borr och båge. Börja med din eldbräda. Klipp ut ett grunt hål i framsidan av brädan. Det bör vara precis tillräckligt djupt så att den rundade änden av din spindel passar in i den utan att glida ut.

Placeringen av detta hål beror på hur tjock din spindel är. En bra regel att följa är att mitten av ditt hål ska vara den exakta bredden på din spindel bort från långkanten och åtminstone så långt från alla andra kanter.

Nu bör du linda strängen av din båge runt din spindel. Detta kan vara utmanande. Med snöret redan fäst vid bågen, håll i botten av spindeln och vrid den på snöret. Det ska vara så tätt du kan få det. Du måste hålla den så att den inte fälls ut så du kanske inte vill göra detta förrän du är i position.

Om du är högerhänt följ nästa instruktioner. Om du är vänsterhänt gör helt enkelt tvärtom.

Håll bågen med höger hand. Kliv på eldbrädan med vänster fot för att hålla den på plats. Gå sedan i en knästående position med höger knä på marken bakom dig. Sätt spindeln i hålet du ristade, rundad änden nedåt. (Den ska fortfarande ha bågen fäst vid den.) Sätt in den övre, spetsiga änden av spindeln i handtaget och håll nere med vänster hand.

Din vänstra handled ska vara tätt mot ditt vänstra smalben för balans.

Flytta bågen framåt och bakåt och håll trycket nere på handtaget. Det här är tekniken du kommer att använda när du börjar.

En sak att veta innan du börjar är att toppen av spindeln och handtaget kan brinna. Du vill inte att din spindel brinner uppifrån och ner. Om hålet i ditt handgrepp blir för djupt kan du ha problem med att din spindel har för mycket friktion och inte snurrar bra.

Så du måste använda något slags smörjmedel. Om du känner dig äventyrlig kan du till och med använda vax från dina öron. Balsam fungerar också bra.

Sätt dig i positionen och flytta bågen fram och tillbaka, långsamt först, tills du är säker på att spindeln inte glider ut. Då kan du börja gå snabbare. Du vill fortsätta tills hålet på din eldbräda har bränts in något.

Nu måste du skära en skåra i sidan av din eldbräda. Du vill att det här jacket ska se ut som 1/8 av en paj; ändpunkten är precis i mitten av ditt brända hål som kommer ut hela vägen till kanten.

Anledningen till skåran är att ha någonstans för att dammet ska falla och hålla det på plats. Börja långsamt med bågens rörelser för att fylla skåran med damm. Då vill du gå snabbare och få lite rök på den där högen med damm. Efter att du har en fin hög med damm och får rök, gå så fort du kan i cirka 20 bågedrag och stanna sedan. Om du har tur kommer det att finnas en hög med rykande damm i din skåra, ett kol!

Men mer än troligt att du inte lyckades vid första försöket. Det kräver mycket träning, men fortsätt. Du kommer att lyckas.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg