Är det Farligt med Ultraljud? Allt du Bör Veta

Diagnostiskt ultraljud är en säker procedur som använder lågeffektsljudvågor. Det finns inga kända risker.

Ultraljud är ett värdefullt verktyg, men det har begränsningar. Ljudvågor färdas inte bra genom luft eller ben, så ultraljud är inte effektivt för att avbilda kroppsdelar som har gas i sig eller är dolda av ben, såsom lungor eller huvud. Ultraljud kan också vara oförmögen att se föremål som befinner sig mycket djupt i människokroppen. För att se dessa områden kan din vårdgivare beställa andra avbildningstester, såsom CT- eller MRI-skanningar eller röntgen.

Vad är ultraljud?

Diagnostiskt ultraljud är en icke-invasiv avbildningsteknik som använder ljudvågor för att ge bilder inifrån kroppen. Medan de flesta människor förknippar ultraljud med fosteravbildning används det för andra fall när en läkare behöver inre bilder av kroppen. Ultraljud hjälper till att undersöka funktionen och tillståndet hos inre strukturer och organ som hjärta, lever, njurar eller blodkärl.

Ultraljudsprocessen är ganska enkel. En sonograf placerar givare på – eller ibland i – patientens kropp. Dessa givare producerar ljudvågor vid frekvenser i megahertz, som ligger långt över vad människor kan höra. Dessa ljudvågor studsar av vävnader i din kropp och återvänder till givarna. Ultraljudsmaskinen använder denna information för att skapa bilder i realtid.

Är ultraljud säkert?

Folk undrar ibland om det är möjligt för en mamma eller ett barn att skadas under ett ultraljud. Till skillnad från många typer av bildbehandling, såsom röntgen, använder ultraljud inte joniserande strålning för att ta bilder. Även om mängden strålning som används i de flesta typer av bildbehandling vanligtvis är låg, tar ultraljudsavbildning helt bort denna oro från ekvationen.

Även om ultraljud är säkert när det utförs av en utbildad läkare är ljudvågorna som används i sonografi kraftfulla. Ultraljud kan värma kroppsvävnader och har potential att skapa små gasfickor i vävnader eller vätskor. Läkare har dock säkert använt ultraljud i årtionden med en oklanderlig säkerhetshistoria. Riskerna med ultraljud är låga när de utförs av en läkare enligt lämpliga riktlinjer.

Ulraljud är särskilt användbara för att observera fostrets utveckling, och de kan upptäcka abnormiteter i livmodern – inklusive några som kan åtgärdas innan ditt barn föds.

Under proceduren på 15 till 30 minuter gnuggar sonografen (någon som är utbildad att göra ultraljud) gel på din buk. Han/hon använder sedan en speciell trollstav som kallas en givare som avger ljudvågorna för att skapa bilder av ditt barn på skärmen.

Är ultraljud säkra för baby?

Enligt både U.S. Food and Drug Administration (FDA) och American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) finns det inga bevis för att ultraljud skadar ett utvecklande foster. Testerna använder inte strålning eller röntgen. Vidare har inga kopplingar hittats mellan ultraljud och fosterskador, barncancer eller utvecklingsproblem senare i livet.

Men det finns också en hake: forskare är inte säkra på om icke-medicinsk långvarig ultraljudsexponering är farlig. Det största problemet är att energi från ultraljudsvågor värmer upp vävnaderna i ditt växande barn, och detta kan på något sätt påverka henne (trodde att hans påstående inte har bevisats). ACOG gör det mycket tydligt att energin som levereras till fostret inte kan antas vara helt säker. Möjligheten finns att vissa skadliga effekter kan uppstår när ultraljud används olämpligt.

Så hur många ultraljud är säkra under graviditeten? Det finns inget klart svar, men trots den mycket lilla risken är de flesta experter överens om att medicinskt nödvändiga ultraljud inte är något att oroa sig för.

Är 3D och 4D ultraljud säkra?

Vissa läkare använder 3D-ultraljud för att ge bilder av barnet tydliga detaljer av fotografisk kvalitet. Andra har 4D ultraljud med videofunktioner, som låter dig se rörliga bilder av ditt barn i livmodern. Det finns många fördelar med dessa typer av prov; till exempel kan den högkvalitativa avbildningen hjälpa läkare att bättre diagnostisera vissa defekter.

Liksom deras traditionella tvådimensionella motsvarigheter anses 3D- och 4D-ultraljud vara säkra, så länge de utförs av en certifierad professionell baserad på medicinsk rekommendation. Föräldrar bör inte få ett 3D- eller 4D-ultraljud för att helt enkelt ha en ”bättre titt” på sitt barns ansikte. De bör också undvika kommersiella butiker som erbjuder ”minnesmärken” 3D ultraljudsbilder och videor.

Ultraljud bör endast göras när medicinsk information om graviditet behövs, och bör endast göras vid lägsta möjliga inställning.

Ultraljud i köpcentret, som administreras av en tekniker med okänd utbildning med hjälp av en maskin med okänd kalibrering och säkerhet, som utförs under en okänd tidsperiod för att få en bild av ett fosters ansikte, kan vara farligt. Faktum är att U.S. Food and Drug Administration utfärdade också en uppdatering i december 2014 där konsumenterna uppmanades att undvika dessa ultraljudsbilder och videor för fostrets ”minnesmärke”, såväl som hjärtslagsmonitorer.

Relaterade inlägg