Är det Farligt att Rita på Huden?

I allmänhet anses att skriva på huden då och då med vattenbaserat bläck vara ofarligt. Oro uppstår när människor skriver på huden ofta med permanent bläck eller med bläck som har vissa färgämnen. Om man skriver på huden med flit, är det ett mycket bättre val att använda hudfärg eller hudbläck, även om till och med vattenbaserat bläck kan orsaka viss hudirritation för vissa människor.

Det primära problemet med att skriva på huden med permanent bläck är att permanent bläck kan innehålla xylen. Xylen är ett giftigt ämne, även om toxicitet normalt är kopplat till inandning. Ett eller två märken av permanent bläck på huden eftersom man använder en permanent penna kommer sannolikt inte att orsaka betydande skada.
Människor kan dock orsaka skador på huden genom att skära av huden och sedan skriva på huden med en permanent markör. Detta är en typ av amatörtatuering som kan vara mycket svår att bli av med och kan orsaka hudirritation och infektion. Vanligtvis, om detta inträffar, måste man uppsöka läkare för att bli av med markeringen och behandla infektioner.
Vissa permanenta bläck använder nu ett alkoholbaserat ämne istället för xylen. Även om detta är mindre farligt än xylen, kan det fortfarande irritera näsa, svalg, mun och känslig hud. Båda typerna av permanenta bläckpennor är mer farliga om bläcket intas eller stora mängder bläck andas in. De flesta läkare rekommenderar dock att man undviker att skriva på huden med någon typ av permanent bläck.
Om man dessutom har ett barn som skriver på huden med permanent bläck, är det mycket viktigt att ignorera de flesta internetråd som ges för att ta bort sådan text. Det kommer att blekna med tiden, eller så använder många alkoholhandtvätt för att minska utseendet. Många människor föreslår att man använder blekmedel, men detta är en mycket osäker praxis som kan skada huden ytterligare och kan också vara farlig i små mängder vid inandning.
Om ett barn inte verkar kunna undvika att skriva på huden, ha endast vattenbaserade, giftfria pennor till hands. Omvänt, låt barnet skriva på hans eller hennes hud med specialdesignad giftfri kroppsfärg eller bläck. Vattenbaserat bläck brukar också lätt tas bort.

Doftfärger, populära bland barn, är inte ett bra val. Även dessa kan vara permanenta och kan innehålla xylen eller andra lösningsmedel. De kan också uppmuntra små barn att äta sin konst eller suga på markörerna. Förtäring av xylen är farligt.

Färgämnen i bläck kan också vara en potentiell irriterande. Vissa bläck fungerar nu bara på specialpapper och dessa är förmodligen det bästa för barn som vill skriva på sig själva eller på väggarna till exempel. Med vanligatbläck, som de som används i kulspetspennor, anses att skriva på huden inte vara farligt, även om en och annan person kan bli irriterad av färgämnena i bläck. Normalt för att sådant bläck ska anses vara giftigt måste man få i sig tre eller fyra pennor med bläck. En och annan skrivning på huden med en kulspetspenna, använder en liten mängd bläck och anses därför inte vara skadlig.

Hur får du bort tusch från din hud?

Någon gång kommer det att hända. Antingen du eller ditt barn kommer att få tusch på huden. Kanske låg du och sov på soffan och dina barn tyckte att du passade som en utmärkt duk.

Kanske trodde ditt barn att det skulle se snyggare ut med en massa teckningar på sig själv. Hur tuschet än placerades på dig (eller dem), exakt hur får du bort det från huden?

Så småningom kommer oljorna från din hud att lossa tuschet från huden. Det tar vanligtvis två till tre dagar innan tuschen är helt borta. Du kan också använda babyolja, sminkborttagare, olivolja eller havssaltskrubb för att ta bort det snabbare.

Om du inte kan vänta några dagar tills bläcket försvinner, här är några olika metoder du kan använda för att ta bort tusch från din hud.

Babyolja: Babyolja fungerar tillsammans med de naturliga oljor som redan finns på din hud. De fäster vid varandra och tar bort alla bläckämnen. Applicera en liten mängd babyolja på det färgade området. Efter applicering kan du tvätta och skölja området som vanligt. Om du är benägen att få finnar, var försiktig med att applicera extra olja på huden. Du kan sluta byta ut ett färgat ansikte mot ett smord ansikte.

Sminkborttagningsmedel: Applicera sminkborttagningsmedel med en bomullstuss och massera in i en cirkulär rörelse. Fortsätt massera tills du kan se bläcket lämna huden och överför till bomullstuss. Efter några sekunders överföring av bläcket, tvätta och skölj det färgade området. Denna process kan behöva upprepas för att ta bort bläcket helt.

Havssaltskrubb: Blanda havssaltskrubben med varmt vatten. Ta pastan och massera in försiktigt på huden. Var noga med att inte gnugga på blandningen, exfolieringen kan skapa mer skada genom att slita sönder din hud.

Oliv- eller kokosolja: Precis som babyoljan fungerar kokosnöt och olivolja tillsammans med oljorna på din hud. Oljan från din epidermis och oliv- eller kokosoljan kommer att fästa på de permanenta markörfläckarna och hjälpa till att försiktigt ta bort dem från din hud.

Slutgiltiga tankar

Pennor och markörer kan vara bra verktyg när de används på rätt sätt. Du kan använda pennor och markörer för att skriva på din hud och kanske till och med klottra några icke-permanenta tatueringar.

Det är så långt som bläcket ska gå, ytan på din hud. Penna och tusch bör aldrig gå djupare än det yttre lagret av din hud, eftersom de kan orsaka infektioner eller andra hälsoproblem.

Relaterade inlägg