Är det Farligt att Knäcka Fingrarna? Allt du Bör Veta

Studier visar att omkring 20% ​​till 50% av knäcker sina fingrar och knogar. Medan de som spricker kan tycka att ljudet är tillfredsställande, kan de inom hörselområdet tycka att det är allt från distraherande till irriterande. Men vad orsakar knäcket – och är det bara en irriterande vana eller är det skadligt för lederna?

Det knäckande ljudet uppstår när du sträcker eller böjer dina fingerben bakåt och drar isär dem. Detta ökar utrymmet mellan lederna och gör att gasbubblor spricker i vätskan som smörjer lederna. (Det kallas ledvätska.) Du kan inte knäcka samma knoge igen direkt eftersom det tar tid för gasbubblorna att ackumuleras igen.

Även om det kan kännas som att när fingrarna knäcks lindrar det spänningar och gör leden mer rörlig, finns det inga bevis för att detta är sant. Det är mer troligt att den enda fördelen är att lätta på känslomässig stress och att ha något att göra med dina händer när du är nervös.

På samma sätt finns det inte någon verklig skada i praktiken. Det finns inga bevis för att stödja de gamla teorierna som säger att knogarna spricker orsakar artrit i händerna. Den myten har antagligen sitt ursprung hos människor som ville övertyga knogknäckare att sluta.

Det har förekommit sällsynta fall av ligamentstukning från ovanligt kraftiga knäckningar i knogen och fingarna. Det är också möjligt – men inte lätt – att dra ut fingret ur leden. En studie från 1990 fann att regelbundna knäckningarna av fingrarna kan minska greppstyrkan.

Att knäcka fingrarna bör inte vara smärtsamt eller orsaka ledsvullnad. Om du märker sådana tecken är det bäst att se din läkare för att fastställa ett möjligt underliggande tillstånd. Sök verkligen hjälp om du av misstag får fingret ur led!t dina ben dras isär. Denna ledvätska är ansvarig för att smörja dina leder.

Varför människor knäcker sina fingrar

Studier har visat att mer än 50 % av människor knäcker sina knogar regelbundet, vilket kan orsakas av en mängd olika orsaker. Några av de främsta anledningarna till att människor tycker om att hänge sig åt att höra dessa pop och sprickor inkluderar:

  • De njuter av ljudet.
  • De gillar känslan av släppt spänning.
  • Det är en nervös vana.
  • Vissa människor gör det för att lindra stress.

Hur det påverkar dina leder

Även om det kan vara relativt ofarligt att spricka dina knogar regelbundet, kan det också orsaka skada om det görs felaktigt eller för ofta. Om du drar eller knäcker dina knogar felaktigt kan du faktiskt orsaka en ligamentskada eller till och med få fingrarna att rubbas. Om du märker plötslig smärta eller svullnad efter att du spruckit dina knogar kan du ha orsakat en skada på din led, bör du uppsöka din läkare så snart som möjligt.

Att konsekvent knäcka fingrarna kan också slita bort brosket i lederna med tiden, vilket resulterar i smärtorsakande inflammation i lederna.

Bieffekter

Att spricka dina knogar bör inte vara smärtsamt, orsaka svullnad eller ändra formen på leden. Om någon av dessa saker händer, är något annat på gång.

Även om det inte är lätt, om du drar tillräckligt hårt är det möjligt att dra ut fingret ur leden eller skada ligamenten runt leden.

Om du märker att dina leder är smärtsamma eller svullna medan du spricker dina knogar, beror det troligen på ett underliggande tillstånd, såsom artrit eller gikt.

Tips för att sluta spricka

Även om det inte skadar dig att knäcka dina knogar, kan det vara distraherande för människor runt omkring dig. Du kan ha svårt att sluta om det har blivit en vana.

Några tips som kan hjälpa dig att bryta vanan:

  • Fundera på varför du knäcker knogarna och åtgärda eventuella underliggande problem.
  • Hitta ett annat sätt att lindra stress, som djupandning, träning eller meditation.
  • Uppta dina händer med andra stressavlastare, som att klämma en stressboll
  • Bli medveten om varje gång du knäcker knogarna och stoppa dig själv medvetet.

När ska man träffa en läkare

Att knäcka dina fingrar orsakar inte skada, så det bör inte vara smärtsamt, orsaka svullnad eller ändra formen på leden. Detta är tecken på att något är fel, och du bör utvärderas av din läkare.

Att skada fingret genom att dra mycket kraftfullt eller flytta det åt fel håll är vanligtvis mycket smärtsamt. Ditt finger kan se snett ut eller börja svälla. Om detta händer bör du genast uppsöka din läkare.

Om du märker att dina leder är smärtsamma eller svullna medan du spricker dina knogar, beror det troligen på ett underliggande tillstånd och bör utvärderas av din läkare.

Varför knäcka fingrarna?

Det finns två teorier som förklarar det poppande ljudet:

  • Alla leder badas i vätska. När en led knäcks frigörs kvävebubblor och skapar ett knäppande ljud.
  • Rörelsen av ligament runt leden kan också orsaka ett poppande ljud.

Är att knäcka fingrarna verkligen lättnad?

Vissa människor hävdar att knogarna eller ryggen ger dem lättnad.  Detta kan vara sant om frisättningen av kväve faktiskt tar bort stressen från lederna, men återigen, lättnad kan också vara ett resultat av den stretching som samtidigt äger rum.

Det finns ett viktigt budskap som människor som knäcker sina leder bör känna till.

Om du har någon smärta i samband med att du knäcker fingrar, rygg eller nacke, då är det dags att träffa en läkare. Smärta är normalt inte förknippat med denna aktivitet och måste utredas.

Relaterade inlägg