5 tips för att skriva SEO-anpassade texter

5 tips för att skriva SEO-anpassade texter

Att skriva SEO-anpassade texter är av stor vikt för att din webbsida och dina artiklar ska synas högt upp på Google. Men hur skriver du SEO-anpassade texter, och vad är SEO-anpassade texter?

Dessa frågor och fler får du svar på precis nu.

Vad är SEO-anpassade texter?

SEO-anpassade texter är texter som är anpassade för att såväl sökmotorer som läsare ska gilla dem. Det är viktigt att dessa typer av texter inte är längre än vad de måste vara, att de har en korrekt rubriksättning och att de innehåller relevanta sökord.

5 tips för att skriva bättre SEO-texter

 1. Använd ett enkelt språk.
 2. Inkludera rätt sökord.
 3. Svara på sökintentionen.
 4. Skriv en optimal inledning.
 5. Utforma dina rubriker på rätt sätt.

Nedan berättar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Uttryck dig i klarspråk

Att uttrycka sig i klarspråk innebär främst att du ska skriva på ett vårdat, enkelt och begripligt sätt. Det betyder bland annat att du inte ska skriva på ett ålderdomligt sätt, och att du inte ska använda ett svårare språk än vad du måste. Du ska alltså anpassa textinnehållet efter den som läser.

Läs mer: SEO-texter.se har en guide över hur du uttrycker dig i klarspråk.

2. Ha med rätt sökord i texten

För att sökmotorerna ska få lättare att förstå vad du skriver om borde du inkludera rätt sökord i texten. För att få fram rätt sökord använder du ett SEO-verktyg såsom Ahrefs, som i sin tur vet vilka sökord som passar vilka ämnen.

Om du exempelvis ska skriva en recension om Norwegian kreditkort finns det ett flertal sökord som du borde inkludera i texten, såsom:

 • Norwegian kreditkort ränta
 • Norwegian kreditkort logga in
 • Norwegian kreditkort reseförsäkring

Så för att få med rätt sökord ska du alltså:

 • Skaffa ett bra SEO-program.
 • Genomföra en sökordsanalys för att få reda på rätt sökord.
 • Inkludera sökorden i texten.

3. Svara på sökintentionen

Att svara på sökintentionen handlar om att du ska ge besökaren ett snabbt svar på det hon vill ha reda på. Så om titeln på din artikel lyder: Vad kostar en båt ska du ge besökaren ett snabbt svar på den frågan precis efter inledningen där du introducerat ämnesområdet.

Om du inte ger besökaren ett snabbt svar på sin sökfråga kommer han sannolikt trycka på bakåtknappen och välja en annan artikel i stället, vilket är förödande artikelns synlighet på Google.

4. Skriv en optimal inledning

En bra inledning ska introducera läsaren för vad artikeln kommer att handla om, men mer än så ska du inte avslöja. Du ska alltså inte avslöja för mycket detaljer direkt vid inledningen, så tänk på att enbart väcka läsarens intresse med mål att få henne att läsa vidare.

5. Använd en optimal rubriksättning

Det finns många typer av rubriker, men H1:an (rubriken högst upp i artikeln) är generellt sett den mest viktiga rubriken. Den rubriken ska både fånga läsarnas intresse och se till att läsarna får reda på vad artikeln innehåller.

En bra H1-rubrik:

 • Inkluderar minst ett viktigt sökord.
 • Är inte för lång eller för kort.
 • Väcker intresse.
 • Berättar om vad artikeln kommer ta upp.

Relaterade inlägg