Saker att ta med dig När du Ska Åka Utomlands – Checklista

Saker att ta med dig När du Ska Åka Utomlands - Checklista

Ska du resa utomlands och är osäker på vad du ska packa? Uppenbarligen kommer din packlista att variera beroende på din destination, men det finns flera resesaker som du vill ta med dig på varje internationell resa, oavsett destination.

Det finns massor av fantastiska destintioner i Sverige som är väl värda att besöka såsom vackra stugor i Åre eller lyxiga hotell i Båstad. Men ibland vill du komma bort och upptäcka ett helt nytt land.

Du har alla dina nödvändiga visum, du har fräschat upp det lokala språket och du är redo att börja ditt utlandsäventyr… när du väl packar, det vill säga!

Det är enkelt att packa för en strandsemester: solkräm, sandaler, baddräkt, solglasögon och du är redo! Att packa för sex månader eller till och med ett år för att studera i ett annat land – ja, det är lite svårare.

Även om det till synes skrämmande är det lättare än du tror att packa för din utlandsresa. Med den här guiden kommer vi att beskriva det väsentliga du behöver ta med dig, hur du navigerar i packning av kläder och till och med vilka föremål som bör lämnas ifred.

Det borde fungera som en bra startpunkt, oavsett var du ska resa!

1. Pass + resedokument

Se till att du har ditt pass och alla resedokument, inklusive:

 • Ditt boardingkort
 • Bekräftelse på var du ska bo (tullformulär ber ofta om adressen)
 • Visum, om det behövs (kolla vilka länder som kräver visum innan)
 • Försäkring (både vanlig sjuk- och reseförsäkring)
 • Resväg

2. Kopia av ALLA DOKUMENT

Jag gör ALLTID en kopia eller två av mitt pass, körkort och visum innan jag åker på någon resa och tar bilder av allt på min telefon. Det är en bra idé att ha en i handbagaget och en annan i bagaget ifall något skulle försvinna. Jag ser också alltid till att ha mitt kända resenummer nedskrivet någonstans ifall jag skulle behöva det.

3. Kontanter + kreditkort

Det är alltid en bra idé att resa med lite kontanter och minst två kredit- eller betalkort ifall ett skulle gå vilse eller bli stulet. Jag förvarar ett kort i min handväska och det andra tillbaka i rummet eller i en separat påse.

Se till att du uppmärksammar din bank på att du ska resa innan du åker. Det är en mardröm att ha ditt kort fryst eftersom din bank ser ”misstänkta” avgifter från ett annat land.

4. Kopia av nödkontaktinfo

Gör kopior av din nödkontakts information och förvara den i ditt bagage och handbagage. Det är också en bra idé att ge kopior av din resplan till din akutkontakt, bara så att de vet var du ska vara och när.

5. Telefon + bärbar laddare

Uppenbarligen vill du ta med din telefon när du reser internationellt Om du har en telefon som tillåter, ta med ett extra batteri också. Du kan annars ta med en powerbank så att du kan ladda din plats.

6. Universaladapter

Spara dig själv lite pengar i längden och köp en universell kontaktadapter som fungerar i alla länder. I vissa länder använder man andra vägguttag än hemma.

Oavsett om det är för din telefon, din dator eller din e-läsare, kommer du förmodligen att vilja ta med några laddare på din resa, och för det behöver du en adaptder. Alla länder använder inte samma elspänning, vilket innebär att det kanske inte räcker att bara ändra formen på kontakten för att få din laddare att fungera – och det kan till och med vara farligt och kortsluta enheten. Se till att verifiera vilka kontakter och spänning som används i landet du reser till så att du har rätt adaptrar för alla dina enheter.

7. Handdesinfektionsmedel/servetter

Jag tror att folk nu mer än någonsin är medvetna om bakterier. För att förhindra att du blir sjuk och sprider bakterier, ha alltid en flaska handdesinfektionsmedel eller våtservetter med dig när du reser.

8. Mediciner + grundläggande första hjälpen

När jag reser vill jag, förutom mina receptbelagda mediciner, gärna ta med ett litet utbud av grundläggande mediciner ifall du behöver dem eller om de inte är lätt tillgängliga var du än reser till. Du kan ta med dig:

 • Huvudvärkstabletter
 • ögondroppar för att lindra torra ögon
 • ett par plåster
 • Bandage

RESETIPS: Istället för att ta med fulla flaskor, använd reseflaskor för att spara plats i ditt bagage genom att bara ta med det du behöver! Du kan använda en penna för att märka vad allt står på omslaget.

9. Brusreducerande hörlurar

Jag har sagt detta i så många inlägg, och jag säger det igen… Brusreducerande hörlurar är SÅ VÄRTA DET. Ja, de är dyra, men de gör en enorm skillnad och är värda kostnaden om du reser ofta.

10. Vattenflaska

Vatten är så klart viktigt! Håll dig hydrerad på din resa och spara pengar genom att ta med din egen vattenflaska. Vakuumisolerade vattenflaskor är fantastiska eftersom de inte ”svettar” och håller vattnet kallt under lång tid!

11. Penna + papper

Du kanske inte använder en penna ofta, men du måste fortfarande fylla i de flesta tullpapper för hand, så lägg i en penna eller två i handbagaget. Du kan passa på att ta med dig en liten dagbok också.

12. Toalettartiklar i resestorlek

Beroende på din regim hemma kan du upptäcka att vissa toalettartiklar klassas som ”nödvändiga” än andra. Vi skulle klassificera nödvändiga saker som deodorant, tandkräm, tandborste, schampo, balsam och kroppstvätt, och de borde definitivt finnas i din handbagage.

Vad som räknas som ”väsentligt” kommer också att bero på regionen dit du reser: vissa, mer urbana platser ger dig enkel tillgång till ett apotek där du kan hitta schampo, deodorant och fuktighetskräm. Andra regioner kräver en resa bara för att komma till snabbköpet. Var noga med att ta reda på hur detta kommer att se ut i ditt fall så att du kan ta med dig mer nödvändiga toalettartiklar om det behövs.

Vi rekommenderar också att packa tillräckligt med schampo, balsam, tandkräm etc. för dina första 2-4 veckor där. Även om du inte vill slösa utrymme på saker du kan köpa senare, vill du inte heller landa i ditt värdland och måste omedelbart oroa dig för hur du ska borsta tänderna heller!

Övrigt

Förutom kläder och toalettartiklar, här är några fler saker du kanske vill överväga att ta med dig:

 • Ett litet hänglås, för vandrarhemsskåp
 • En liten ryggsäck eller väska, för dagsutflykter
 • Feminina produkter och preventivmedel
 • Kamera, laddare och SD-kort
 • Icke-elektroniska aktiviteter, som en bok, en kortlek eller några korsord/sudoku, för tillfällen då du inte har tillgång till el
 • Journal för att göra anteckningar eller dokumentera din resa
 • Grundläggande skolmaterial (anteckningsbok, pennor, överstrykningspenna)

Inkludera dessa objekt på din lista:

Kläder, från det nedre lagret (underkläder och strumpor) upp till de översta lagren (byxor, shorts, toppar) för alla situationer (vardagsklädsel, dressade evenemang, träning, sova)

Skor, inklusive vardagsskor, dressade och aktivitetsspecifika skor som vandringskängor eller vattenskor

Säkerhet, såsom handdesinfektionsmedel, desinfektionsservetter, solskyddsmedel, insektsspray, solglasögon, hattar eller handvärmare

Medicinska förnödenheter, inklusive läkemedel, termometer, receptfria smärtstillande mediciner och ett första hjälpen-kit med plåster och liknande

Toalettartiklar, inklusive schampon, deodoranter, smink, borste/kam, tandborstar och tandkräm, rakhyvlar, kontaktlösning och fodral och hudvård.

Personliga föremål såsom glasögon, mobiltelefoner, bärbara datorer, laddare, hörlurar, smycken, hållare och resejournaler

Universal reseadaptrar, sladdar och laddare

En internationell resepaketlista för spädbarn kommer att skilja sig något från den för familjer med äldre barn. Bebisar behöver vissa saker som inte är förhandlingsbara för själva resan och vid ankomst.

En packlista för babyresor kan innehålla:

 • Blöjor
 • Torkar
 • Blöjutslagskräm (resestorlek)
 • Nappar
 • Flaskor
 • Snacks
 • Haklappar
 • Sittvagn
 • Babyfiltar
 • Favoritleksaker, till exempel ett gosedjur
 • Termometer och andra hälsobehov

Relaterade inlägg