Varför ska man Flytta Hemifrån? Vad du Bör Tänka på

Varför ska man Flytta Hemifrån? Vad du Bör Tänka på

Om du funderar på att flytta hemifrån, fundera på om du känner dig redo (eller om du planerar att flytta på grund av grupptryck) och om du har tillräckligt med pengar för att försörja dig själv.

Gör upp en realistisk budget som inkluderar ”dolda” utgifter, såsom olika savgifter för allmännyttiga tjänster och hem- och hemförsäkring.

Kom ihåg att du kan få hjälp från en rad olika samhälls- och statliga organisationer.

De flesta människor flyttar hemifrån och etablerar sin egen bostad under sena tonåren till slutet av 20-åren. Huruvida det går smidigt att lämna eller inte beror på anledningarna till att du flyttar ut och vilken typ av relation du har med din familj.

Skäl att flytta hemifrån

Du kan välja att lämna hemmet av många olika anledningar, inklusive:

 • vill leva självständigt
 • behöver bo närmare din arbetsplats eller studier
 • väljer att bo med din partner
 • konflikt med dina föräldrar
 • ombedd att lämna av dina föräldrar.

Frågor att tänka på när man flyttar hemifrån

Det är vanligt att man är lite osäker när man fattar ett beslut som att lämna hemmet. Tänka på:

 • om detta är ditt val, och om du känner dig redo, eller om du känner dig pressad att flytta ut av andra människor
 • oavsett om du har någon säker plats att bo – om du är under 18 kan du ha svårt att hyra ett hus eller teckna ett hyresavtal.
 • oavsett om du har tillräckligt med pengar för att försörja dig själv – be någon hjälpa dig att göra upp en budget för att vara
 • säker på att du har råd att täcka det nödvändigaste som hyra, räkningar och matvaror. Du kan också använda en budgetplanerare.

Du kanske väljer att flytta, men upptäcker att du möter problem du inte förutsåg, till exempel:

 • inte är redo – du kanske upptäcker att du inte är redo att hantera allt ansvar
 • pengabekymmer – kostnaderna för att leva självständigt kan överraska dig, särskilt om du är van vid att dina föräldrar står för allt. Skuld kan bli ett problem
 • problem med lägenhetskompisar – frågor som att betala räkningar i tid, dela hushållsarbete lika, vänner som aldrig betalar kost, men stannar ändå, och livsstilsinkompatibiliteter (som att en icke-droganvändare bor med en droganvändare) kan resultera i fientlighet och gräl.

Flytta hemifrån – oroliga föräldrar

Tänk på hur dina föräldrar kan känna och prata med dem om de är oroliga för dig. De flesta föräldrar vill att deras barn ska vara lyckliga och självständiga, men de kan vara oroliga för många olika saker. Till exempel kan de:

Försäkra dina föräldrar att du kommer att hålla kontakten och besöka dem regelbundet. Försök att lämna på en positiv ton.

Om ditt familjehem inte ger stöd

Alla som lämnar hemmet kan inte återvända hem eller be sina föräldrar om hjälp i svåra tider. Om du har blivit utkastad hemifrån eller lämnat hemmet för att undkomma övergrepp eller konflikter, kan du vara för ung eller oförberedd för att klara dig.

Om du bor i en fosterfamilj lämnar du ofta den statliga vården när du fyller 18 år, men du kanske inte är redo att göra den plötsliga övergången till självständighet.

Om du behöver stöd finns hjälp tillgänglig från en rad olika samhälls- och statliga organisationer. Assistansen inkluderar akutboende och ekonomiskt stöd. Om du inte kan ringa dina föräldrar eller fosterföräldrar, ring någon av föreningarna nedan för information, råd och hjälp.

Tips för en lyckad flytt

Tips inkluderar:

 • ta inte ett förhastat beslut – överväg situationen noggrant. Är du redo att leva självständigt? Tjänar du tillräckligt med pengar för att försörja dig själv? Flyttar du ut av rätt anledningar?
 • upprätta en realistisk budget – glöm inte att inkludera ”dolda” utgifter som fastighetens deposition (vanligtvis fyra veckors hyra), anslutningsavgifter för allmännyttiga tjänster och hem- och inboförsäkring
 • kommunicera – undvik missförstånd, fientlighet och argument genom att prata öppet och respektfullt om dina bekymmer med lägenhetskamrater och föräldrar. Se till att du är öppen för deras synvinkel också – det är en dubbelriktad gata att komma överens
 • håll kontakten – prata med dina föräldrar om regelbundna hembesök: till exempel att äta söndagsmiddag tillsammans varje vecka
 • träna på ett acceptabelt beteende – om dina föräldrar inte gillar din(a) lägenhetskompis(ar), ta reda på varför. Det är vanligtvis beteendet snarare än personen som orsakar anstöt (till exempel svordomar eller rökning). Av respekt för dina föräldrar, be din lägenhetskompis(er) att vara på sitt bästa sätt när dina föräldrar besöker och gör detsamma för dem
 • be om hjälp – om det börjar bli svårt, var inte för stolt över att be dina föräldrar om hjälp, om du kan.
 • Gör en flyttstädning innan din flytt.

Ta hjälp av en flyttfirma i flytten

Bara flyttandet i sig kan vara väldigt stressigt och påfrestande. Det är miljoner saker du behöver tänka på och ofta mycket möbler och tillhörigheter som behöver flyttas. Att ta hjälp av en professional flyttfirma, till exempel Flyttfirma Stockholm kan hjälpa till att göra processen lite enklare och mindre stressfylld.

Det tvingar dig att ta bort alla möjliga saker

Att flytta från sina föräldrars hus innebär ofta att man flyttar långt bort från sina barndomsvänner. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak. Denna nyfunna distans kan ge en verklighetskontroll, och avslöja vilka vänskaper som är sanna och äkta över tiden. De du tappar kontakten med är inte menade att vara och de som du håller kontakt med kommer sannolikt att vara i ditt liv för alltid.

Du lär dig det verkliga värdet av pengar tidigare

Av förklarliga skäl har det många ekonomiska fördelar att bo hos dina föräldrar, men studier visar att du faktiskt är mer benägen att spendera dina pengar som disponibel inkomst när du bor hyresfritt.

Att spränga din budget när du bor hemma får inte de svåra konsekvenser som följer när du bor på egen hand. Hemma kan du spendera alla dina överblivna pengar på sprit och kläder samtidigt som du njuter av en hemlagad måltid varje kväll, medan att göra det när du bor på egen hand kan resultera i en två minuters nudeldiet. Ju tidigare du flyttar ut, desto snabbare kommer du att anta budgetfärdigheter som också gör att du framgångsrikt kan spara för att resa eller köpa ett hus.

Frihet är underbart

Innan jag började på den här listan frågade jag mina vänner vad de tyckte fördelarna med att flytta hemifrån var och friheten är en av de viktigaste aspekterna.

Du får utveckla din egen smak

När vi blir äldre börjar vi identifiera vår egen unika smak och stil – från kläderna vi bär till hur vi gillar att ordna vårt utrymme. Det finns bara en viss mängd kreativ potential i sovrummet vi växte upp i, medan att flytta ut kan ge oss frihet att lära oss alla styling gör och inte får göra på egen hand.

Följ din egen väg

Du kanske inte vet exakt vart det leder till att lämna boet, men du kommer att skapa din egen väg och lära dig mycket om dig själv och andra på vägen.

Relaterade inlägg