Hur Skyddar du dina Tår och Fingrar från Kyla? [Köldskador]

Hur skyddar du dina tår och fingrar från kyla? – Överlevnad Sullivan

Kallt väder för med sig många inneboende risker och en av de allvarligaste riskerna som förberedare måste möta är exponering.

En särskild fara i extremt kalla temperaturer eller våta förhållanden är risken för förfrysning, frysning av kroppsvävnader. Särskilt känsliga delar av kroppen är extremiteterna, nämligen fingrar och tår, öron, näsa och andra delar av ansiktet.

Hur skyddar man extremiteter från farorna med intensiv kyla?

Rätt skiktning, hålla torra, använda kemikalier eller elektriska uppvärmningsanordningar och begränsning av exponeringen vid tider med högsta risk är de bästa sätten att undvika köldskador som påverkar extremiteterna. Se också till att du förbli hydrerad, få rätt näring och undvik alkohol.

Köldskador är en ständigt närvarande risk och är särskilt sannolikt att påverka de yttersta delarna av vår kropp.

Permanent skada är aldrig uteslutet och därför måste du vara förberedd om du ska avvärja detta lömska hot. I resten av den här artikeln kommer vi att beväpna dig med den kunskap som behövs för att göra just det.

Vad är köldskada?

Frostskador är en speciell typ av köldskada som påverkar huden när huden utsätts för temperaturer tillräckligt låg, tillräckligt lång för att själva huden och andra kroppsvävnader fryser.

Som nämnts påverkar detta oftast extremiteterna, särskilt fingrar, tår, öron och andra delar av ansiktet. Köldskador är behandlingsbara men allvarliga förfrysningar kommer att resultera i många komplikationer.

Köldskador orsakar faktiskt skador på grund av bildandet av iskristaller i de drabbade vävnaderna. Dessutom kommer blod vanligtvis att koagulera närhelst de drabbade vävnaderna värms upp, om de värms upp, vilket leder till en mängd olika sekundära komplikationer.

Symtomen på köldskador börjar med en jämförelsevis mild brännande smärta och utvecklas genom domningar, svullnad och rodnad av det drabbade området. I svårare fall kan blåsor uppstå tidigt och vävnaden kommer att stelna, efteråt torkning och svärtning.

Och de värsta fallen av köldskador kan huden få en blå eller gråaktig nyans och kännas mycket hård och smärtfri vid beröring.

För allt annat än milda köldskador krävs ibland operation för att förhindra ytterligare skador. Även om amputation vanligtvis förknippas med förfrysningsskador inträffar detta inte alltid ens i allvarliga fall, och dessutom måste det ta tid efter att återhämtningen har börjat för att se vilka vävnader som återhämtar sig och vilka som inte gör det.

I sådana fall att amputation är nödvändig kan den drabbade vävnaden eller siffran faktiskt autoamputeras.

Förhållanden som främjar köldskador

Långtidsexponering från relativt milda kalla vädertemperaturer kan fortfarande leda till döden, men det är bara när temperaturer närmar sig -17° C så att förfrysning blir ett konstant och stort problem.

När temperaturen är bittert kall, och särskilt under våta förhållanden eller ihållande vindar, kan förfrysning angripa utsatta vävnader på några minuter.

Du måste vara särskilt försiktig när du är ute i nära -17 grader graders temperaturer, när som helst det finns ihållande vindar som sänker temperaturen ytterligare på grund av vindkyla, eller om du svettas kraftigt eller på annat sätt har blivit blöt.

Vilken som helst av dessa saker är illa nog, men att kombinera två eller till och med tre faktorer innebär att förfrysning är givet! Utöver vädret och andra omgivningsförhållanden finns det ytterligare faktorer som kan öka din risk att drabbas av förfrysning.

Ytterligare riskfaktorer

Förutom direkt exponering för mycket låga temperaturer, ytterligare riskfaktorer som kan öka risken för köldskador är dålig eller brist på tak över huvudet, otillräckliga kläder, dålig cirkulation, immobilisering och undernäring.

Frysskador drabbar också vanligtvis personer mellan 30 och 50 år, även om mycket unga och mycket gamla ofta drabbas av köldskador snabbare (och mer uttalade symtom) på grund av deras dåliga cirkulation.

Redan existerande hälsotillstånd, uttorkning och Användning av tobak eller alkohol kan öka risken för köldskador på grund av cirkulationsbegränsningen. Kort sagt, allt som minskar rörligheten eller försämrar cirkulationen bör undvikas eller mildras om det är möjligt!

Förebyggande Förfrysning

Att förhindra förfrysning är särskilt viktigt eftersom många människor inte ens vet att förfrysningsskador har börjat komma på grund av känselbortfall, ihållande domningar och minimal smärta.

Av denna anledning kommer en god förståelse för symtomen och strikta anslutningar till förebyggande av frostskador och behandlingsprotokoll att vara avgörande för att förhindra allvarliga fall.

För det första måste du alltid vara en specialitet som skyddar alla exponerade s släkt eller vävnad, och särskilt skyddande av dina extremiteter.

Förstå hur de första faserna av köldskador ser ut, vanligtvis ett rött och fläckigt utseende åtföljt av en stickande eller brännande känsla, en taggig känsla eller ett bultande, dov smärta.

Att dessa symtom upphör kan faktiskt innebära att köldskador blir värre, inte bättre; du kan helt enkelt inte känna att det förvärras på grund av domningar!

All hud som verkar vaxartad, känns ovanligt fast eller hård eller har en tydlig blekhet är förmodligen redan frostbiten. Om du märker att detta har inträffat, vidta omedelbart åtgärder för att åtgärda situationen om omständigheterna och objektiviteten tillåter.

Ditt bästa försvar mot frostskador är korrekta kläder med klassificering av kallt väder och korrekt lager.

Ofta är det bäst att använda tre lager, med ditt innersta eller baslager bestående av ett lätt fukttransporterande lager följt av ett relativt löst, lätt och fluffigt mellanlager som kommer att fånga varm luft mot din kropp och slutligen ett yttre lager som kommer att tjäna som ett vind- och fuktblockerande skal.

Du måste flitigt skydda dina händer, fötter, ansikte och resten av huvudet från kyla, som ofta är där förfrysning kommer först. Stövlar bör vara vattentäta, isolerade och överdimensionerade för att kunna bära två lager strumpor.

Du bör välja vantar framför handskar eftersom det gör att fingrarna kan dela värme. En kvalitetsmössa och halsduk eller ansiktsinpackning är avgörande för att skydda näsa, kinder, öron och haka. Överväg skyddsglasögon i de hårdaste temperaturerna.

Om du har tillgång till kemiska eller elektriska hand- och fotvärmare bör de användas så mycket som resurserna tillåter, speciellt under de kallaste perioderna. Slutligen, var noga med att undvika att bli blöt och byt ut våta kläder eller torka ut det snabbt till varje pris eftersom detta snabbt kommer att underlätta köldskador i kallt väder. Du måste också se till att kraftigt begränsa exponeringen för kalla temperaturer.

Misstag att undvika

Lämna ett svar

Relaterade inlägg