Här är vad som kommer att hända efter en katastrof

Rutiner, förutsägbarhet och scheman får människor att känna sig bekväma och trygga. Vi förväntar oss att saker ska hända på ett visst sätt vid en viss tidpunkt eller åtminstone i en viss ordning. Efter en katastrof, oavsett om det är en naturkatastrof eller en mänskligt skapad sådan, uppstår förvirring för många människor eftersom det stör den förväntade ordningen på saker och ting.

Om någon varning ges för en naturkatastrof, en katastrof, som en tornado, orkan eller översvämning kommer många människor som inte förberedde sig för en nödsituation i förväg rusa till butikerna och apoteken för att köpa så många förnödenheter som möjligt.

Köerna vid bensinstationer kommer att vara långa och kaotiska, och många platser kan ta slut på bensin på mindre än 24 timmar. Människor som inser att de inte kan få tillräckligt med förnödenheter för att överleva eller inte kan ta sig ut ur staden kommer att vara rädda, möjligen arga och desperata.

Det kan förekomma plundring och annat våld under dagarna efter en kris eftersom brottsbekämpande tjänster kommer att bli överväldigade när de hanterar röran, och även bra människor kommer att ta till att stjäla och plundra för att mata sina familjer.

Vad kan hända när krisen kommer?

Vägar och motorvägar kommer snabbt att bli fulla av trafik när människor försöker fly från området. Det kan förekomma utbrott av bränder och explosioner på olika platser i ditt närområde och i affärsdistrikten.

Räddningstjänsten kommer att bli överväldigad, och många bränder kommer att förbli ovårdade och spridas till närliggande byggnader. Hur kaotiska saker och ting kommer att bli och hur snabbt de återgår till det normala beror på vilken typ av händelse som inträffar och hur länge den pågår.

Om katastrofen åtföljs av våld som en skottlossning, kaos följer nästan omedelbart när människor inser att de och deras nära och kära är i livsfara.

Beroende på situationen kan det finnas människor som skriker på hjälp, gråter eller skriker, och du kan höra mycket ljud samtidigt som du inte kan identifiera.

Du eller en familjemedlem kan blöda eller se andra blöda, se människor vandra planlöst i chock, och till och med se människor dö eller döda på gatorna. Du måste prioritera att föra dig själv och familjen i säkerhet framför att hjälpa de människorna på gatorna om du vill överleva.

Uppropat nödläge

Detta varierar beroende på var du bor, men det betyder i grunden att regeringen och dess akutteam kan göra vad som behövs för att reagera på en situation.

Detta kan vara allt från att stänga regeringskontor, genomföra ett parkeringsförbud, utlysa ett obligatoriskt utegångsförbud, rekommendera evakueringsförfaranden eller till och med sätta in nationalgardet. Du måste vara uppmärksam på alla uppdateringar som gäller medborgare i ditt område.

Antagande av krigslagar

Krislagar måste utlysas av regeringen. Den upphäver i princip konstitutionella rättigheter och ger regeringen eller militären som agerar på uppdrag av regeringen fullständig kontroll över dess medborgare.

Ditt hem eller din bil kan genomsökas utan anledning och utan en bemyndigande, du kan hållas fängslad utan anledning, dina skjutvapen kan konfiskeras, etc. Endast regeringen kan sätta stopp för krigslagen och återställa den konstitutionella strukturen.

Vägspärrar

Det finns flera olika typer av vägspärrar som kan implementeras och var och en är olika. Du har förmodligen stött på nykterhets- eller säkerhetskontrollpunkter någon gång under din livstid . Du har rätt att vägra en fordonssökning om du vill, även om det absolut inte kommer att vinna din respekt hos polisen.

Under en nödsituation kan de vägspärrar du stöter på vara nödkontrollstationer där polisen letar efter en ligist, vittnen till ett kidnappningsoffer eller rymning. Återigen, du kan vägra en sökning, men de kommer förmodligen inte att fråga, och när de bekräftar att du inte är den de letar efter kommer de att låta dig passera.

Gräns: Korsning av kontrollpunkter och flygplatskontrollpunkter behöver INTE en teckningsoption eller ens trolig orsak för att genomsöka dig person eller ditt fordon.

Genom att korsa gränsen eller gå ombord på ett plan ger du samtycke till en husrannsakan om säkerheten anser att det är motiverat. Privata säkerhetsvakter som skyddar privat egendom kan också söka igenom dig innan de tillåter dig att gå in i fastigheten eller byggnaden.

Pansarvagnar och fordon patrullerar gatorna

I allmänhet är deras mål att stoppa upplopp, skydda egendom, företag och medborgare från de som blivit våldsamma och plundrar. Stridsvagnar kan patrullera för att upprätthålla obligatoriska utegångsförbud eller av andra skäl också.

10 saker du bör göra när krisen kommer


#1. Ta skydd från omedelbar fara

Det första steget du måste ta efter en katastrof är att ta skydd från omedelbar fara. Detta kommer att se olika ut beroende på vilken typ av katastrof som händer.

För en naturkatastrof som en tornado, orkan eller jordbävning vill du ta lämplig skydd omedelbart så nära din plats som möjligt. För översvämningar eller skogsbränder kan du behöva evakuera.

Om du hör eller känner en explosion eller skott vill du komma bort från området så snabbt som möjligt och sedan ta omslag.

#2. Förbli lugn

Gör så gott du kan för att förbli lugn och hjälpa till att ge trygghet till andra familjemedlemmar eller medlemmar i din överlevnadsgrupp.

Barn och äldre kan vara särskilt upprörda och behöver ytterligare försäkran om att saker och ting är under kontroll. Uppmuntra alla som är synligt upprörda att andas långsamt, andas in genom näsan och ut genom munnen för att förhindra hyperventilering.

#3. Bedöm situationen

När du är utom omedelbar fara, ta dig tid att överblicka situationen omkring dig. Notera vad du hörde och såg när du sprang eller precis innan du tog skydd.

Sätt på din nödradio och se vilken typ av information som sänds. Om du är hemma, samla alla viktiga papper du kan behöva senare för identifiering och försäkringsändamål.

Försök själv bedöma hur mycket av området utanför som påverkas av katastrofen. Tänk på att du kan höra motstridiga nyheter och information på radio, TV och internet.

Regeringen och media kan försöka tona ned vad som händer för att undvika att skapa mer av en panik. Du måste veta om skadan är begränsad till din gata, en hel region eller utanför och vad som händer och inte händer så att du kan skydda din familj.

Stäng av verktyg och kontrollera ditt hem eller det område du befinner dig i för att se om det inte finns några nedbrutna kraftledningar eller andra faror för att säkerställa att din plats är åtminstone tillfälligt säker. Om du kan kommunicera med närliggande grannar eller familjemedlemmar, undersök dem för att fastställa den verkliga omfattningen av skadan.

#3. Behandla eventuella skador

En del av din bedömning av situationen kommer att vara att avgöra om du eller någon medlem i din familj eller grupp är skadade. Om du kan göra det på ett säkert sätt, kolla efter andra personer i området eller grannar som kan vara skadade och behöver hjälp.

Ge första hjälpen-behandling till dina gruppmedlemmar och andra så snart som du kan göra det säkert. Runda upp alla husdjur eller boskap som är lösa.

#5. Skydda barn

Använd en magisk penna och nagellack för att skriva identifiering på ditt barns kropp där det kan läsas av räddningspersonal om din barnet är skilt från gruppen. Inkludera en förälders namn och kontaktuppgifter samt kontaktuppgifter till en anhörig utanför det omedelbara riskområdet.

Låt barn byta till långbyxor och en långärmad skjorta om det finns tillgängligt. skydda dem mot flygande skräp. Samla alla ”speciella” komfortartiklar som hjälper ditt barn att hålla sig lugnt. Om översvämning är ett potentiellt hot, sätt flytvästar på alla barn.

#6. Granska planen

Granska din familjeöverlevnadsplan om du skapade en i förväg. Om du inte skapade en plan, är det nu dags att planera några grundläggande saker med din grupp.

När den omedelbara faran har passerat, lokalisera familjemedlemmar som var i området och försök att kontakta en släkting utanför området för att låta dem veta var du är.

Se till att ange var och när du kommer att träffas om du blir separerad och hur du kommer att kommunicera, särskilt om mobiltorn och ström är borta.

#7. Inventera

Inventera vilka resurser och förnödenheter du har med dig. Detta inkluderar mat, vatten, förnödenheter för första hjälpen, etc. Om du förberett dig bör de flesta av dina gruppmedlemmar ha sina väsentliga utrustnings-föremål intakta, och några kanske har med sig en hemväska.

Ta reda på vilka saker andra gruppmedlemmar kan ha till hands också. Att i förväg veta vilka föremål din grupp har tillgängliga hjälper dig att svara snabbare och fatta ett bättre beslut i nästa steg.

#8. Stanna inne eller fly?

Nästa sak du behöver göra är att bestämma om du ska stanna inne eller fly från din nuvarande position. Om du är hemma måste du bestämma om det är säkert att stanna kvar.

Om du är på allmän plats eller på väg måste du bestämma om det är säkert att åka hem och i så fall vilken väg som tar dig dit snabbt och säkert. Använd all information du har samlat in om katastrofens omfattning för att hjälpa dig att avgöra.

#9. Förbered dig på att resa

Även om du bestämmer dig för att stanna inne, är det alltid en bra idé att påbörja reseförberedelserna om situationen förändras snabbt, och du måste evakuera till ett härbärge eller en lämplig skyddsplats.

Se till att alla vuxna har sin legitimation och alla viktiga papper som pass, körkort och medicinsk varningsinformation på sina person. Se till att varje vuxen och varje barn har sin egen väska ifall någon skulle separeras.

Ladda in åtminstone några viktiga förnödenheter i ditt fordon som är ursäkta ifall du måste lämna mycket snabbt. Se till att bensintanken är full och ladda även eventuellt extra bränsle.

Ta bort allt större skräp eller föremål som kan punktera fordonsdäck från uppfarten om det är säkert att göra det. Sätt igen fönster för att förbereda ditt hem för hårda vindar och flytta värdesaker till andra eller tredje våningen om översvämning är möjligt.

#10. Prioritera att hålla dig varm, matad och skyddad

Under dagarna efter en katastrof fortsätter osäkerheten att råda eftersom du inte vet när eller om saker kommer att återgå till det normala. Det enda du kan göra är att göra det bästa av det och ta hand om din familj.

Håll dig varm med en öppen spis eller vedspis om det finns. Laga rejäla måltider på vedspisen, i en solugn eller utomhus över öppen eld om det behövs.

På natten, täck fönster med mörkläggningsgardiner eller filtar och använd ficklampor, solenergidrivna LED-lampor, eller lyktor istället för ljus för att minimera brandrisken. Håll dig inne så mycket som möjligt och våga dig bara ut om det behövs.

Efter en katastrof, oavsett om det är naturligt eller skapat av människor, finns det flera saker som kan hända som du måste övervaka noggrant :

En katastrof är oväntad och stör våra normala rutiner och dagliga liv. En katastrof orsakar ofta omfattande skador och skador som inte kan förutsägas.

Det enda sättet att förbereda sig för händelser som detta är att veta och öva på hur och när man ska reagera på en nödsituation så att du har störst chans till ett positivt resultat för dig och din familj.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg