Giftiga Svampar- Vad du Bör Veta

Giftiga svampar »

Ett vanligt tidsfördriv för friluftsentusiaster är att plocka matsvampar. Denna strävan måste fullföljas med stor försiktighet, eftersom att missta en giftig svamp för en som är ätbar kan kosta dig livet.

Det finns många berättelser som får dig att tro att det finns enkla sätt att undvika giftiga svampar genom filtmetoder – en svamp som har ätits av ett djur är säker, all torkad svamp är säker, ingen svamp som växer på trä är giftig. Men det enda sättet att undvika giftiga svampar är genom 100 % identifiering.

Toxiner från svamp delas in i fyra kategorier. Den allvarligaste av dessa kategorier är de toxiner som fungerar som cellgifter. Dessa inkluderar cyklopeptider och monometylhydraziner, som spricker cellmembran i många inre organ som lever, njurar, centrala nervsystemet och röda blodkroppar. Svampar som innehåller dessa toxiner inkluderar vissa arter i släktena Galerina, Amanita, Gyromitra och Lepiota. Det läskiga med denna typ av förgiftning är att symtomen kanske inte uppstår förrän 6 till 48 timmar efter intag, och en sådan förgiftning är allvarlig till dödlig.

Den andra gruppen av toxiner påverkar nerverna och är också ganska allvarlig. Arter av Clitocybe, Inocybe, Psilocybe, Panaeolus, och Amanita kan ha dessa toxiner, som inkluderar muskarin, ibotensyra-muscimol, muskazon och psilocybin-psilocin. Symtom på denna förgiftning kan uppstå inom ett par timmar efter intag och inkluderar buksmärtor, kräkningar, diarré och uttorkning. Nervförgiftning kan vara dödlig.

Den tredje gruppen av gifter orsakar gastrointestinala irritationer. Denna kategori innehåller majoriteten av giftiga svampar och innehåller en mängd olika gifter. Arter av Agaricus, Boletus, Lactarius, Morchella, och Russula tillhör denna kategori, trots att vissa av dessa släkten innehåller ätbara motsvarigheter. Symtom på denna förgiftning kan uppstå inom 2 timmar efter intag.

Den fjärde kategorin innehåller svampar som är giftiga när de konsumeras med alkohol. Flera arter av Coprinus är ätbara förutom när de intas med alkohol. Vissa murklor och andra svampar delar dessa giftiga egenskaper. Dessa särskilda toxiner stoppar metabolismen av alkohol och orsakar vasomotoriska reaktioner, illamående och kräkningar.

Ibland kan svampförgiftning uppstå på grund av miljöfaktorer. Svampar kan agera som svampar och absorbera bekämpningsmedel och föroreningar i miljön, vilket gör en svamp som normalt är ätbar giftig. Det finns också allergier mot svamp, och vissa individer kan vara känsliga för vissa ätbara sorter medan andra inte är det. Slutligen kan matförgiftning uppstå genom felaktig hantering och förvaring av svamp.

Förmågan att positivt identifiera svamp börjar med en pålitlig fältguide och en grundläggande förståelse för svampanatomi och sporprover. Att gå med i en mykologiklubb i ditt område kommer också att avsevärt förbättra din förmåga att identifiera svamp, eftersom många medlemmar kan ha många års erfarenhet av svampen i ditt område. Och oavsett hur mycket du har lärt dig, kom ihåg 100% ID-regeln: ät bara svamp som är ätbar och vars identitet du är 100% säker på!

Lämna ett svar

Relaterade inlägg