Fodertillskott för hästen

Fodertillskott för hästen

När din häst ska gå från att vara installad till att gå ut på grönbete, så är det viktigt att ha en successiv övergång. Samma sak gäller när hösten kommer och det är dags att åter igen stalla in hästen. Det är då viktigt med stödutfodring och fodertillskott till hästen.

Under vintern när många hästar står inne i stallen, så är det mycket grovfoder de får, istället för att själva beta ute. De behöver även ha fodertillskott. Det med vitaminer häst och mineraler

B-vitamin och Omega 3

Två viktiga vitaminer en häst behöver, det är B-vitamin och det är Omega 3. När det gäller B-vitamin så är detta något som hästar själva producerar i tjocktarmen. Dock finns det tillfällen då de kan behöva ha extra av detta vitamin. Är det så att din häst har en glanslös päls, minskad aptit eller är stressad, så kan det vara idé att ge detta i ett bra fodertillskott. Det är även bra för äldre hästar. 

En annan viktig sak att tillföra är Omega 3. Det finns inte lika mycket av det i kraftfoder och torkat grovfoder som i grönbetet. Så under vintern kan det vara bra att ge extra även av detta. Det gör att hästen får en förbättrad benstruktur, en bättre kondition på hovarna samt att det även ger en lugnare häst.

Viktigt med vatten och sal

I hästens foderstat så är vatten en mycket viktig del. För att din häst ska hålla sig pigg och frisk, så behöver den ha en bra vätskebalans i sin kropp. Det normala är att en häst dricker mellan 20 och 40 liter vatten per dag. Är det hög aktivitet eller varmare väder så kan denna mängd fördubblas. Tänk på att det är viktigt att vattnet är rent och håller en god kvalitet.

Din häst måste även få i sig tillräckligt med salter. Under vintern kan din häst behöva så mycket som 50 gram salt per dag. Du kan ha en saltsten i spiltan eller boxen.

Relaterade inlägg