Är Lök Farligt för Hundar?

Är Lök Farligt för Hundar?

Lök kan orsaka mer skada på din hund än bara dålig andedräkt. Denna kulinariska favorit kan ge smak åt dina rätter, men den innehåller ett toxin som kan orsaka allvarliga komplikationer för hundar.

Är lök giftigt för hundar?

Lök innehåller en giftig princip som kallas N-propyldisulfid. Denna förening orsakar en nedbrytning av röda blodkroppar, vilket leder till anemi hos hundar.

Toxinet orsakar oxidativ skada på din hunds röda blodkroppar genom att fästa till syremolekylerna i din hunds röda blodkroppar. Detta minskar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre och lurar också din hunds kropp att tro att blodkroppen är en inkräktare. De röda blodkropparna förstörs i en process som kallas hemolys, vilket resulterar i hemolytisk anemi.

Vilka delar av lök är giftiga för hundar?

Alla delar av lökväxten är giftiga för hundar, inklusive kött, blad, juice och bearbetade pulver. Rå eller kokt, stekt eller pulveriserad, lök och resten av alliumfamiljen (vitlök, schalottenlök, purjolök och gräslök) är skadliga för hundar.

Lökpulver finns i ett förvånansvärt brett utbud av livsmedel, från soppor till barnmat. Det krävs bara 100 gram lök (ungefär storleken på en medelstor lök) per 20 kilo av en hunds vikt för att orsaka toxiska effekter, vilket innebär att en hund på 20kg bara skulle behöva äta en medelstor till stor lök att uppleva farliga toxicitetsnivåer. Eftersom de flesta hundar med glädje skulle sluka en påse obevakade lökringar eller en lökgryta, givet möjligheten, är detta ett allvarligt problem.

Lök- och vitlökspulver är ännu mer potenta än färsk lök. Det är alltid en bra idé att kontrollera etiketten på all människofoder vi matar våra hundar, och lökpulver bör finnas med på din lista över av ingredienser att undvika. Som en varning till dem med hushåll med flera arter är lök ännu giftigare för katter än för hundar, så håll både katt- och hundmagar fria från lök.

Symtom på löktoxicitet hos hundar

Om du tror att din hund kan ha ätit lök finns det några symtom på anemi att hålla utkik efter:

  • Letargi
  • Svaghet
  • Minskad aptit
  • Blek tandkött
  • Svimning
  • Rödaktig urin

Kräkningar, förhöjd hjärtfrekvens och flämtande är också tecken på löktoxicitet.

Om din hund uppvisar något av dessa symtom är det bästa du kan göra för att hjälpa hunden till en veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kommer att diagnostisera din hunds tillstånd baserat på deras symtom och blod. Om din veterinär upptäcker hemolytisk anemi eller bildandet av Heinz-kroppar på ett blodutstryk, och det kombineras med en ny historia av exponering av lök, så pekar alla tecken mot löktoxicitet.

Andra tillstånd kan också orsaka hemolytisk anemi, så det är viktigt att få en korrekt diagnos för att säkerställa att din hund får den bästa vården.

Behandling av löktoxicitet hos hundar

Det viktigaste du kan göra som hundägare för att behandla och förebygga löktoxicitet är att aldrig låta din hund äta lök. Om din hund lider av toxiska effekter kommer hon förmodligen att behöva veterinärvård. Din veterinär kan framkalla kräkningar, beroende på hur nyligen din hund åt löken, och kommer att erbjuda stödjande vård tills din hunds kropp kan producera tillräckligt med friska röda blodkroppar för att ersätta de skadade. I svåra fall kan din hund behöva en blodtransfusion.

Löktoxicitet kan vara dödlig. Ju snabbare du får din hund till veterinären, desto bättre är chansen för den, och du kan förhindra att lökförgiftning återkommer i framtiden genom att hålla lökrätter utom räckhåll för nyfikna näsor.

Hälsosamma grönsaker för hundar

Lök bör undvikas för hundar men det finns massor av hälsosamma grönsaker som är helt säkra för hundar som du kan mata dem istället.

Relaterade inlägg