Är Lakrits Farligt för Hundar?

Är Lakrits Farligt för Hundar?

Lakrits är en växt som har en intensivt söt rot som ofta används som krydda. Det används också ofta för att referera till en populär typ av fast, segt godis som bara ibland innehåller lakritsrot.

Kryddan som härrör från lakritsväxtens rot har använts inom medicin och matlagning i tusentals år och är en ingrediens i vissa traditionella europeiska godisar.

Säker lakrits för hundar är dock i allmänhet medicinsk lakritsrot som används för att behandla symtom som svullnad, klåda och matsmältningsproblem hos annars friska hundar. Godiset kanske inte skadar hundar, men det tillsatta sockret och andra ingredienser är vanligtvis inte bra för en hunds långsiktiga hälsa.

Lakritsroten anses generellt inte vara skadlig för friska hundar när den ges ensam som tillskott eller medicin. När hundar har högt blodtryck eller hjärtproblem kan lakritsrot vara farligt. En aktiv ingrediens i det är glycyrrhiza, som vanligtvis interagerar med binjurarna och hjälper naturligt producerade steroider att hålla sig effektiva längre. Denna ingrediens kan också höja blodtrycket och orsaka vätskeretention, som båda kan vara potentiellt dödliga för hundar som redan lider av liknande problem.

En form av lakrits för hundar – och för människor – känd som deglycyrrhizinerad lakrits, eller DGL, kan kanske ge de lugnande fördelarna med lakrits utan biverkningar. Glycyrrhiza har tagits bort från DGL, vilket vanligtvis tar med sig risken för farliga biverkningar.

Dess borttagning gör i allmänhet lakritsen säkrare för hundar och människor som kan ha hälsoproblem som hindrar vanlig lakritsrot från att vara ett bra botemedel. Som med de flesta botemedel bör alla som vill använda lakrits vanligtvis diskutera det med sina veterinärer för att vara säker på att det är ett säkert alternativ för sina husdjur. Detta är särskilt viktigt om en hund har hälsoproblem eller tar medicin.

Till skillnad från chokladgodis anses lakritsgodis i allmänhet inte vara en av de livsmedel som är kända för att vara farliga för hundar. Choklad anses vanligtvis vara en mat som hundar aldrig bör konsumera eftersom det kan orsaka snabba, allvarliga biverkningar och till och med dödsfall.

De flesta typer av godis bär vanligtvis inte sådana allvarliga varningar, men mat med socker, mjöl och andra vanliga ingredienser som regelbundet äts av människor är i allmänhet inte hälsosamma för hundar. De kan utveckla sådana tillstånd som högt blodsocker, fetma, hjärt- och njurproblem och andra hälsoproblem genom att äta dessa typer av livsmedel. Godis som kallas lakrits i USA innehåller i allmänhet inte ens lakritsrot, men det är smaksatt med anis, som har en liknande smak men som vanligtvis inte erbjuder någon av de potentiella hälsofördelar som äkta lakrits kan erbjuda.

Lakrits ges ofta till hundar i pillerform, strös på mat eller appliceras på huden. Medicinsk lakrits har använts av människor sedan urminnes tider för samma typer av tillstånd som det ges till hundar idag. Matsmältningsproblem, allergier, klåda och inflammation är vanliga användningsområden för denna rot hos både människor och hundar. Effekten det har på binjurarna kan också göra det till ett anständigt substitut för medicinska steroider eftersom det kan ge liknande fördelar utan samma typer av biverkningar som steroider ofta orsakar.

Är lakrits säkert för hundar?

Nej, hundar ska inte äta lakrits. I mycket små mängder kan själva lakritsrotextraktet i godiset ha hälsofördelar (läs nedan för mer information), men det är giftigt i stora doser. Dessutom är de andra ingredienserna nästan alltid dåligt för hundar.
För att förstå varför du ibland får motstridiga svar på den här frågan är det viktigt att förstå att lakritsgodis har väldigt lite gemensamt med den naturliga lakritsroten – ungefär lika mycket som en Snickers-bar har gemensamt med en kakaoböna.
Lakritsväxten har tjänat medicinska ändamål ända sedan det antika Egyptens guldålder. När arkeologer gick in i Tutankhamons grav hittade de fossiliserade lakritsrötter. Kung Tut och hans undersåtar, tillsammans med grekerna och romarna, kan ha använt lakrits för att behandla allt från halsont till sår.
På senare tid har lakritsextrakt använts för att smaksätta lakritsgodis. För att tillgodose moderna smaker tillgodoser nu konditorer lakritsgodis med melass, vetemjöl och majssirap med hög fruktoshalt. Smaken kommer ofta från anisfröet med liknande smak, vilket betyder att dessa ”lakrits” godisar faktiskt inte innehåller någon lakrits alls.

Vetegluten och majsstärkelse kommer att fylla din hund utan att ge dem någon användbar näring. Samtidigt riskerar majssirap och socker dem för fetma, hunddiabetes och dåliga tänder.

Relaterade inlägg