Är Jordnötter farligt för hundar?

Är Jordnötter farligt för hundar?

Hundar älskar jordnötssmör, men är det säkert för dem? Eftersom jordnötssmör består av jordnötter, betyder det att jordnötter är bra för hundar?

Tyvärr är svaren på dessa frågor inte så enkla som ett ”ja” eller ”nej”. Vissa typer av jordnötssmör kan orsaka en allergisk reaktion eller vara dödlig för din hund. Låt oss ta reda på varför.

Är jordnötter bra för hundar?

Jordnötter är ett kraftpaket som innehåller värdefulla mineraler och vitaminer.

De är hälsosamma för hundar, precis som människor. Jordnötter förser våra husdjur med viktiga näringsämnen, såsom vitamin B6, vitamin E, fosfor, kalium, niacin och mycket mer.

Men du måste vara försiktig om du vill behandla din hund med jordnötter varje dag.

Är jordnötter säkra för hundar?

Ja, i små mängder. Att välja rätt sorts jordnötter och jordnötssmör är också viktigt för din hunds hälsa.

Det är viktigt att veta att jordnötter är rika på fett. Eftersom hundar i allmänhet kämpar för att smälta fetter, kan detta leda till vissa matsmältningsproblem.

Några vanliga tecken på matsmältningsbesvär hos hundar inkluderar kräkningar och diarré.

I de flesta fall kan att äta för mycket fett leda till ett smärtsamt tillstånd som kallas pankreatit. Pankreatit är inflammation i din hunds bukspottkörtel på grund av regelbunden konsumtion av fett.

Även om tillståndet är behandlingsbart, kan det också bli dödligt.

Så kan hundar äta jordnötter? Ja, de kan, men i små mängder.

De bästa typerna av jordnötter är osaltade, torrrostade eller råa, men de kanske inte är lika läckra som de saltade. Om din hund kommer i kontakt med en eller två saltade jordnötter, kommer de att vara bra.

Men att äta för mycket saltade jordnötter har vissa nackdelar. Dessa jordnötter innehåller stora mängder natrium som kan vara skadligt för din hunds hälsa. Så använd jordnötter med låg natriumhalt när du förbereder en godbit till din hund.

Kan hundar vara allergiska mot jordnötssmör?

Jordnötssmör är en välsmakande godbit för hundar. Men fel produkt kan få dem att få en allvarlig allergisk reaktion. Det säkraste valet av jordnötssmör för din hund är ett som inte innehåller ett konstgjort sötningsmedel som kallas xylitol.

Även om denna ingrediens ofta används i många livsmedelsprodukter som ersättning för socker, är den mycket giftig för hundar, även när den konsumeras i små mängder.

Det kan orsaka ett tillstånd som kallas hypoglykemi, vilket hänvisar till en sänkning av blodsockernivån som resulterar i leversvikt som kan vara dödlig.

Som ansvarig husdjursägare måste du alltid kontrollera jordnötssmörsetiketten innan du köper den till din hund. Om du ser xylitol i ingredienslistan, håll det borta från din kundvagn. Vissa märken använder också ”naturligt sötningsmedel” eller ”sockeralkohol” i stället för xylitol.

Kom ihåg att inte ge jordnötssmör i stora mängder till din hund, oavsett om den innehåller xylitol eller inte. Håll alltid ditt husdjurs diet måttlig och balanserad så att de håller sig friska under lång tid.

Om din hund råkar äta xylitol, ring din veterinär omedelbart eller djurgiftkontroll. Några vanliga tecken på xylitolförgiftning kan vara desorientering, kramper, flämtande, svindlande eller kollapsande.

Vilka typer av hundar bör undvika jordnötter?

Vissa hundar med underliggande hälsotillstånd bör undvika att äta jordnötter helt och hållet, inklusive:

Hundar med njurproblem. Jordnötssmör innehåller vanligtvis mycket natrium eller salt, vilket kan förvärra din hunds njurproblem.

Hundar på specifik diet. Vissa hundar har strikt, veterinärrekommenderad diet. Så om din hund går på en speciell diet är det bättre att inte ge den jordnötssmör.

Hundar med ökad vikt. Jordnötssmör innehåller mycket fett, så det är inte bra för överviktiga hundar.

Vad är den säkra mängden jordnötter att mata min hund?

Måttlighet är nyckeln till att bestämma rätt jordnötsdosering för din hund. Om din hund älskar jordnötter bör du inte låta den äta mer än några jordnötter om dagen.

Planera att ta en paus på två till tre dagar mellan intaget.

Det är bättre att ta bort jordnötsskalen innan du ger dem till din hund, särskilt de mindre raserna. Det beror på att det fibrösa materialet kan få din fyrbenta vän att kvävas.

Om du har fler frågor eller funderingar, besök din veterinär och bestäm rätt och säker jordnötsdosering för din pälsiga vän.

Relaterade inlägg