Aluminiumbeläggningar – Fördelar och nackdelar

Aluminiumbeläggningar, ibland känt som aluminisering är ytbeläggningar av metaller som uppvisar utmärkt korrosionsbeständighet. Processen för att producera denna beläggning kallas aluminisering, en termokemisk process som sprider aluminium in i metallytan. Det vanligaste materialet som utsätts för aluminisering är stål.

Fördelar med aluminiumbeläggningar

Pris: Jämfört med processer som ger liknande resultat är aluminisering mer kostnadseffektivt i praktiken.

Hög sträckgräns: Aluminium är en av de mest sega metallerna på jorden. Det påverkar flytgränsen positivt.

Många användningsområden: Aluminiumbeläggningar kan appliceras på mjukt stål, låglegerade stål och högkolhaltiga stål.

Oxidationsbeständighet: Aluminiumbeläggningen bildar två lager som skyddar stålkärnan. På själva ytan bildas ett tunt aluminiumoxidskikt. Undertill blandas aluminiumet med stål och kisel som tillsätts i aluminiseringsprocessen i små mängder. Under det finns stålkärnan som behåller sin ursprungliga sträckgräns och övriga materialegenskaper. Aluminiumbeläggningen förhindrar stålet från att reagera med syret och andra skadliga element och fungerar som en barriär och skydd.

Sulfidationsbeständighet: Beläggningen skyddar inte bara stålkärnan från oxidation utan även från H2S, SO2 och SO3 attacker.

Nackdelar med aluminiumbeläggningar

Medan aluminiumbeläggningar erbjuder många fördelar i form av kemiska angrepp är det inte rätt val vad gäller ythärdning. Aluminium är en av de mjukaste metallerna som finns och är därför inte lämplig för applikationer som används under mycket stress. Om du letar efter en behandling som förbättrar ythårdheten, är boronisering ett bättre val för dig.

Man kan använda boroniseringsbehandling som inte bara kan öka hårdheten upp till 2800 HV men uppvisar också stor slitstyrka och motståndskraft mot sura kemikalier. Även om aluminisering är ett bra val för applikationer som kräver god motståndskraft mot syror, är boronisering mer ett allsidigt svar eftersom vi också kan förbättra andra mekaniska egenskaper.

Processen av AL

Den termokemiska diffusionprocessen startar genom uppvärmning av aluminium i en ugn tillsammans med arbetsstycket, bildar ett oxidskikt på ytan när det svalnar. Detta fungerar som en barriär mot syror och andra kemikalier.

Aluminiumbeläggningar kan appliceras med olika metoder. Det vanligaste är hot dipping, en galvanisk beläggning som använder högtemperaturbad för att skapa skyddande beläggningar. Stålarbetsstycket måste rengöras före varmdoppning för att säkerställa att aluminiumatomerna fäster vid materialets yta.

Materialet sänks sedan ned i ett bad av aluminium och silikon (11%) vid temperaturer mellan 700 och 750 °C. Silikonet tillsätts för att sträcka aluminiumskiktet ännu tunnare. När arbetsstycket är lufttorkat kommer aluminiumet redan att spridas in i stålets yta arbetsstycke.

Användningsområden

Aluminiumbeläggningar kan appliceras på ett brett spektrum av områden. De vanligaste finns i applikationer som måste tåla hög värme, luftfuktighet och kemiska angrepp. Därför kan aluminiumbeläggningar finnas i panndelar, skorstenar, kanaler, anläggningar och rör och rör. I allmänhet tillämpas aluminisering när anständigt korrosionsbeständighet behövs.

Om du inte är säker på om aluminiumbeläggning uppfyller dina krav kan du kontakta oss här. Vi erbjuder en specialiserad och patenterad borrbehandling som avsevärt förbättrar hårdhet, korrosionsbeständighet och termisk stabilitet för ett stort antal ståltyper.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg