6 tips för att hålla din katt glad och frisk – Lista

Oavsett om du är en ny kattägare eller om du har haft kattungar ett bra tag, finns det alltid något nytt att lära sig när det gäller att ta hand om våra älskade husdjur. Här är några tips och tricks för att hålla dina katter glada och friska i många år framöver.

Behåll bukt på kattens hårbollar

Alla som har en katt vet att de älskar att putsa sig själva. Och det är bra. Men när katter ansar och slickar sin päls är det oundvikligt att de får i sig en del av håret som redan har fällts. Detta är normalt eftersom deras matsmältningssystem är utformade för att passera håret genom deras matsmältningssystem och så småningom ut i kattlådan. Men ibland istället för att passera igenom kan håret samlas i magen. Katter kommer då att kräkas upp det håret. Det här är vad vi kallar en ”hårboll”.        En och annan hårboll är inget att oroa sig för och är helt normalt. Om din katt gör hårbollar mer än vanligt kan det finnas risk för ett allvarligare medicinskt tillstånd som en tarmobstruktion.

Ett av de enklaste och bästa sätten att förhindra hårbollar är att helt enkelt borsta din katt regelbundet. Detta kommer att ta bort allt löst hår som din katt annars skulle få i sig samtidigt som den gör i ordning sin päls. Borstningen kommer inte bara att hålla din kattunge fri från hårbollar, det är ett skönt avkopplande sätt för dig och din katt att knyta an samtidigt som hans hud och päls håller sig frisk.

Mellan borstningarna kan du även erbjuda din katt en godbit gjord med ingredienser som smörjer hårbollen och främjar god matsmältning. Undvik produkter som är formulerade med mineralolja (petroleum) och välj mer naturliga godsaker som innehåller:

Omega 3 och 6 fettsyror: Stödjer hud- och pälskondition och hjälper till att stödja mag-tarmkanalen
Biotin: Upprätthåller friskt hår och hud
Zink: Viktigt för hår- och hudhälsa (kollagen- och keratinproduktion)

Tranbärspulver: Hjälper till att stödja urinvägarna Om din katt uppvisar ovanliga symtom som kräkningar, munkavle eller kväljningar som inte ger en hårboll, aptitlöshet, slöhet, förstoppning eller diarré, var noga med att kontakta din veterinär omedelbart.

Håll din katts urinvägar friska

Visste du att nedre urinvägsinfektioner hos katter är en av de vanligaste orsakerna till att katter överlämnas till djurhem? Det är väldigt tråkigt, men sant. Om du märker att din katt har svårt att kissa, tjuter eller anstränger sig för att gå, slickar mer än vanligt i det området eller om det är missfärgning i urinen, kan en nedre urinvägsinfektion vara boven. Även om det är vanligare hos honkatter kan problem med urinvägarna drabba båda könen.

Urinvägsproblem hos katter orsakas av:

 • Ansamling av stenar, kristaller eller skräp i urinblåsan eller urinröret
 • Blåsinflammation eller infektion
 • Inkontinens från överdrivet vattendrickande eller svag blåsa
 • Skada på eller tumör i urinvägarna
 • Påfrestning
 • Ryggmärgsproblem
 • Medfödda abnormiteter
 • Endokrina sjukdomar (hypertyreos, diabetes, etc.)
 • Om du misstänker att din katt har problem med urinvägarna måste du omedelbart få ett möte med veterinären. Om de inte behandlas kan dessa typer av infektioner bli livshotande. Beroende på din katts specifika medicinska problem kan behandlingar inkludera antibiotika eller andra mediciner, kost- och vattenintagsförändringar eller i mer allvarliga fall kirurgi för att antingen ta bort blåssten eller tumörer.

Även om det är så viktigt att ta hand om din katts urinhälsa, är en av de viktigaste sakerna att tänka på deras diet. Om du utfodrar din katt med spannmålsbaserat, kommersiellt torrfoder, kanske du vill överväga en fukt- eller råfoderdiet istället. Spannmålsbaserade kolhydrater (majs, vete) som finns i många kommersiella torrfoder kan orsaka en förändring av urinens pH och uppmuntra till sjukdomar i urinvägarna. Katter klarar sig bäst med en surare kost som är naturligt låg i kolhydrater. Denna typ av diet är idealisk för din katts urinhälsa såväl som deras allmänna välbefinnande.

Om du vet att din katt är utsatt för urinvägsinfektioner, eller om du vill hjälpa till att stödja din katts urinvägar för att förebygga problem i framtiden, prova att lägga till ett fördelaktigt urinvägstillskott till din katts diet. Leta efter en produkt som innehåller dessa ingredienser:

Tranbär: skapar pH-balans och hindrar e-coli från att fastna på blåsväggen

D-mannos: binder till irriterande och skadliga bakterier, vilket hindrar dem från att fästa på slemhinnan i urinvägarna. Det är verkligen effektivt på e-coli, som är den vanligaste bakterien som orsakar urinvägsinfektioner.

Bromelain: som skyddar slemhinnan i urinvägarna och förhindrar att dåliga bakterier bildas.

N-Acetyl Glukosamin: som är viktigt för att hålla slemhinnan i urinvägssystemet stark.

Plus att de är en smaskig kycklingleversmak som din katt kommer att älska!

Håll din katt lugn

Visste du att katter kan drabbas av stress och ångest? Ja det är sant! Några tecken och symtom på att din katt kan känna sig orolig är saker som:

 • Ändringar i aptiten eller dricksbeteende
 • Tvångsmässigt slickande eller skötsel
 • En ökning av tempo, vokaliseringar eller aggression
 • Kissar utan för kattlådan

Så varför skulle en katt få ångest frågar du dig? Många anledningar. Saker som en förändring i miljön och separation från en ägare kan allvarligt stressa din katt. Dessutom kan hemrenoveringar, hög musik, till och med vissa lukter göra din katt upprörd. Om din katt inte beter sig är en resa till veterinären det bästa sättet att utesluta sjukdom som en underliggande orsak till ångesten. Efter att det har eliminerats och du känner att din katt fortfarande är uppspelt finns det några saker du kan göra för att lugna din katt.

Motion är ett bra sätt att lindra en del av din katts stress. Massor av leksaker och lek för att uppmuntra träning kommer att hjälpa till att frigöra endorfiner och få din katt att slappna av.

Se till att din katt har ett eget utrymme där den känner sig bekväm. Katter gillar vanligtvis att vila och känner sig tryggast på höga platser. Katttorn eller fönsterpinnar är kattfavoriter. Platser för dem att gömma sig gör att de kan känna sig trygga och mer avslappnade.

Håll deras kattlåda superren. Katter kan bli oroliga om de inte gillar var de ska svara på naturens rop.

Kosttillskott kan också hjälpa din katt att slappna av. Du kan prova att ge din katt probiotika.

Probiotika är ”vänliga bakterier”, som frodas i matsmältningskanalen och är viktiga för matsmältningen och absorptionen av näringsämnen samtidigt som de skyddar mot oönskade patogener. Saker som näringsfattigt bearbetat husdjursfoder, antibiotikaanvändning, åldrande, stress (fysisk och mental), operationer, vaccinationer och exponering för miljögifter som bekämpningsmedel (medicin för loppor och fästingar!) är alla saker som kan få vår katts tarmhälsa ur balans . Och eftersom det mesta av immuniteten finns i tarmen måste vi sätta upp en stark försvarslinje för att hålla våra katter (och hundar) friska.

Probiotika kan gynna din katt genom att:

 • Öka deras naturliga motståndskraft mot sjukdomar orsakade av bakterier, virus och svampar.
 • Reducera eller till och med eliminera allergier.
 • Förbättra matsmältningsprocesser, vilket möjliggör bättre absorption av näringsämnen.
 • Förebygga diarré.
 • Uppmuntra produktion av vitaminer och näringsämnen som vitamin K.
 • Förbättring av laktosintolerans.
 • Sänka kolesterolnivåerna.

Godsaker för den kräsne

Är din katt kräsen? Receptbelagda eller specialdieter och åldrande är ett par anledningar till varför det kan vara svårt att få din katt att äta. Så ibland måste vi ta in några oemotståndliga hälsosamma godsaker för att lura deras gom.

Strössel för katter och hundar är det perfekta sättet att få din katt att äta sin mat. Bara några stänk av detta krossade frystorkade kycklingströssel och din katt kommer inte att kunna motstå sin middag.

Se till att din katt får i sig sina omega-3-värden. Omega-3-fettsyror syntetiseras dåligt hos katter så det är viktigt att de har en diet rik på dessa nyttiga fetter. Det finns en god chans att din katts mat inte ger tillräckligt med nyttiga omega-3-fettsyror. Livsmedelsbearbetning, värme och exponering för syre kan förstöra fettsyror och lämnar din katt bristfällig. Dessutom innehåller de flesta djurfoder mycket mer omega-6-fettsyror, vilket resulterar i ett dåligt förhållande som inte är optimalt för kattens hälsa.

vad gör de? Omega-3-fettsyror hjälper till att upprätthålla hälsan hos din katts hud, hår, päls, immunsystem, leder, hjärta, hjärna och ögon.

Fördelar med omega-3-fettsyror inkluderar:

 • En antiinflammatorisk effekt som gynnar tillstånd i hjärtat, njurarna, huden och lederna (artrit).
 • Cancerbekämpande effekter.
 • Reducerade allergier.
 • Återfuktad, mindre kliande hud och eliminering av mjäll.
 • En glänsande, frisk päls, med mindre håravfall (och färre hårbollar!)

Omega-3-fettsyror spelar till och med en viktig roll för korrekt utveckling och underhåll av hjärnan och ögonen. Det betyder att det är bra för ammande mödrar också jag som kattungar.

Byt till husdjurssäkra, giftfria rengöringsprodukter

Att ha en katt betyder massor av söta spinnande, roliga upptåg och varma mysstunder. Men det betyder också att vi kan behöva göra lite extra städning då och då. Det är okej eftersom våra husdjur är värda det. Så när vi ska ta itu med de där kattsmörjorna är det bäst att använda rengöringsprodukter som är giftfria. Traditionella kommersiella kemikaliefyllda rengöringsprodukter har kopplats till många hälsoproblem som allergier, hud- och lungirritationer, organskador, endokrina (hormon) störningar och till och med cancer samtidigt som de förorenar luften i våra hem.

Prova att byta till en mer naturlig rengöringslösning. Säkra och naturliga ingredienser som vi alla vanligtvis har till hands som bakpulver, vinäger, väteperoxid och citron kan göra underverk på sällskapsdjur och fläckar.

Lämna ett svar

Relaterade inlägg