Tänk på Detta innan du Bygger ditt Trädäck

Tänk på Detta innan du Bygger ditt Trädäck

Är du sugen på att bygga ett trädäck? När du går ut på ditt trädäck är du inte längre inne i huset men samtidigt är du inte heller ute i trädgården. Trädäcket förbinder dessa två och gör huset lite större och det förlänger utomhussäsongen både vår och höst.

På trädäcket finns ett golv precis som inne i huset, så du kan gå i strumplästen utan att bli våt om fötterna, och du kan ställa möbler på det utan att de vinglar. För att trädäckets golv ska bli så bra som möjligt och hålla sig bevarad under många år är det några saker du bör tänka på. Vi berättar mer om trall som möjliggör din dröm om ett trädäck.

Tänk på detta

Använd trall av hög kvalitet till ett lågt pris. Trall är tryckimpregnerat kvalitetstrall av svensk furu. Tryckimpregnering är en impregnering som når ända in till virkets kärna och är, till skillnad från exempelvis träolja som endast skyddar trallens yta, den enda metod som skyddar hela trallvirket från röta.

Innan du börjar att lägga ut din trall så tänk igenom ytan där du ska ha ditt trädäck. Trallvirke säljs i olika dimensioner och genom att mäta din yta kan du räkna ut hur mycket trallvirke som det kommer att gå åt. På så sätt kan du handla hem rätt mängd virke i förväg och du slipper avbryta tralläggningen när du är mitt uppe i arbetet.

Det finns en generell regel som säger att virkesåtgången är ca 8,4 löpmeter per m². Men virkesåtgången skiljer sig både beroende på vilken dimension du väljer att använda på ditt trallvirke samt på formen på ditt trädäck.

Köp alltid lite extra trall till ditt projekt, för att täcka upp för spill. Centrumavståndet för golvbjälkarna ska vara max 600 mm. När du monterar trall bör du använda trallskruv av rostfritt stål, eller trallskruv med godkänd rostskyddsbeläggning. 

Relaterade inlägg