Så tar du Hand om din Fickkniv & Jakt Kniv [Knivvård Tips & Guide]

När det kommer till knivar är nästan allt vi någonsin hör om nya sätt att slipa dem.

Men om du bestämmer dig för att ge en vass kant på din vardagliga fickkniv är det bra.

Vissa metoder kan vara mer aggressiva än nödvändigt. Såvida du inte är fast i tradition behöver du inte spendera timmar på att lära dig att använda ett bryne och en rakkniv för att slipa en kniv. Kit och slipmaskiner av alla slag och i alla prisklasser hjälper dig att hålla dina knivar vassa om du bara använder dem.

Men för att få en kniv att hålla i årtionden, till och med generationer, krävs mer omsorg än att enbart slipa. Om du vill att din fickkniv ska hålla länge, ge den lite öm kärleksfull omsorg genom att lära dig att ta hand om en fickkniv.

Förhindra rost

Den största fienden till alla knivar är rost och korrosion. Med rätt … eller fel … förhållanden kan även rostfritt stål rosta. När ett blad är korroderat finns det aldrig riktigt något bra sätt att helt dölja det ärret, så du måste förhindra rost från att hända från början.

Det bästa sättet att förhindra rost är att hålla bladet och alla delar av järnmetall belagda med en mycket lätt oljefilm. Även om du  bär din kniv i en marin miljö där salt transporteras i den fuktiga luften kommer noggrann olja att förhindra korrosion.

Om din kniv någonsin skulle komma i direkt kontakt med saltvatten, var noga med att skölja den noggrant under rinnande sötvatten, torka den och täcka om den med olja. Något som 3-i-1-olja eller en bra pistololja fungerar utmärkt för detta ändamål.

För att olja in bladet på en fickkniv, häll bara tre eller fyra droppar olja på ena sidan av bladet och torka av det med en oljig trasa. Det fungerar utmärkt att hålla en liten, mjuk trasa väl oljad och förseglad i en Zip-lock-påse. Sedan kan du använda den trasan för att torka av alla metallytor som du vill hålla korrosionsfria.

Ett annat stort steg för att förhindra korrosion av järnmetaller och missfärgning av icke-järnhaltiga metaller är att aldrig förvara en kniv under långa sträckor i ett hölje. Även om din EDC-kniv bärs i en slida på bältet bör den komma ut ur slidan när du inte bär den. Läderslidor håller fukt och samlar grus som du inte vill utsätta din kniv för under längre perioder.

Smörj regelbundet

För att en fällkniv ska fungera smidigt och förhindra onödigt slitage är det också viktigt att hålla de rörliga delarna smorda. Du kan använda samma olja som du använde för att belägga bladet, men ett tjockare fett håller längre. Ännu bättre är ett torrt smörjmedel. Det kommer inte att skapa oljefläckar i dina byxfickor.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att smörjmedelsbehållaren erbjuder en metod för att exakt placera smörjmedlet där du vill ha det. Du vill inte göra en enda röra genom att spola ner hela din fickkniv.

På en låskniv riktar du applikatorn direkt mot svängområdet. Öppna och stäng några gånger. Om det är smidigt är du klar. Om det fastnar eller greppar, ge det ett nytt försök.

För låsningar och glidförband, öppna bladet vinkelrätt mot handtaget och applicera smörjmedlet i skåran vid tappen. Kontrollera att den fungerar smidigt.

Håll den oljad, håll den smord, förvara den inte i ett läderslida under långa perioder och en kvalitetsfickkniv kan hålla i generationer.

Relaterade inlägg