Hur vet jag när min bebis är mätt?

Hur vet jag när min bebis är mätt?Hur vet jag när min bebis är mätt?

Du kommer snart att lära dig att upptäcka tecknen på att ditt barn har fått tillräckligt med mjölk. När de lossnar från ditt bröst och ser sömniga och glada ut, håll dem över axeln och gnugga försiktigt ryggen tills de rapar. Om de ser vakna ut efter att ha rapat, se om de vill ha mer mjölk. I allmänhet, om de ser sömniga och nöjda ut, har de förmodligen fått nog. Våta och smutsiga blöjor är också en bra indikation på att ditt barn får vad de behöver.

De första 3-4 dagarna efter förlossningen kan vara ganska utmanande för en nybliven mamma och det är vanligt att känna oro över hur mycket mjölk ditt barn får. Titta ordentligt igenom vår amningsavdelning så hittar du massor av information om vad som är normalt under de första dagarna, vad du kan förvänta dig och hur du vet om ditt barn får tillräckligt med mjölk.

Som en snabbguide:

De flesta mammor kommer att producera tillräckligt med mjölk för sitt barn. Att ge tillskott av formelmjölk är ibland nödvändigt, men i de flesta fall stör det mjölkproduktionen.
De flesta bebisar är sömniga och trötta efter förlossningen och matar sällan under de första 24-36 timmarna.
Efter de första 24-36 timmarna blir de flesta bebisar ganska törstiga och matar ofta. Flödena verkar pågå ett bra tag ibland.
Omkring 3-5 dagar känner de flesta mammor att deras bröst blir fylligare och ömma och råmjölken förändras till att bli mindre koncentrerad och högre i volym.
Detta är helt normalt och rensar ut den tjocka tjärhaltiga mekoniumavföringen för att säkerställa att ditt barn skyddas från infektion.

Efter förlossningen får ditt barn vila lite och är sedan redo för de långa och frekventa matningarna som stimulerar dina bröst att komma i full mjölkproduktion. Friska nyfödda bebisar har mycket små magar och har ett förråd av vätske- och fettlager för att hålla dem igång i några dagar tills de blir vana vid att äta och mammas bröst fylls.

Om du behöver lite trygghet är det en bra idé att prata med din barnmorska eller hälsovårdare. Det är mycket osannolikt att orsaken skulle vara att du inte producerar tillräckligt med mjölk, så ta det lugnt med dig själv.

Relaterade inlägg